Merhabalar, bu makalede linux yapılarda ether-channel teknolojisinden nasıl faydalanabileceğimizi basitçe anlatacağım. Linux bir çok uygulamada olduğu gibi network tarafında da oldukça kabiliyetli. Tabi bu kabiliyetten fayda sağlamak için neyin nasıl yapılacağını bilmek gerekiyor. Günümüzde açık kaynak kodlu işletim sistemlerinin son derece stabil bir halde sunulması işleri çok kolaylaştırdı. Birazcık script bilgisi ile bir linux makinadan …
Kategori: Linux
MAC Security (MACsec) nedir ?
MAC Security (MACsec) nedir ve Tasarım yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Son zamanlarda network ve sistem güvenliği bir çok kurum/kuruluş için ilk sıralarda yer almaktadır. Ancak bilgi güvenliği dediğimizde bir çok insanın aklına saldırı yöntemleri (penatrasyon testi, zafiyet taraması) ya da internete açık sistemlerin/uygulamaların güvenlikleri gelmektedir. Oysaki birçok bilgi güvenliği otoritesi raporlarına göre hacking …
Pfsense Squid Proxy Server Kurulumu
Pfsense Squid Proxy Server Kurulumu : Merhabalar bu yazımızda Pfsense’i Proxy (vekil) sunucu olarak kullanmak için gereken squid paketinin kurulumunu ele alacağız. Bir önceki yazımızda Pfsense’in basit kurulumunu anlatmıştık . (Pfsense Kurulumu) Kuruluma geçmeden önce squid konusuna kısaca değinmemiz gerekiyor. Squid Linux/unix kullanıcıları için geliştirilmiş proxy yani vekil sunucu yazılımıdır. Squid yazılımının asıl amacı ağ üzerinden …
Linux Ubuntu GNS3 Kurulumu ve Ayarları
Linux Ubuntu GNS3 Kurulumu ve Ayarları GNS3 kurulumu Linux Ubuntu 10.10 (Maverick) üzerinden anlatmaya çalışacağım. apt-get install dynagen python-qt4 apt-get install gns3 gns3
Linux ‘ta Ethernet Bağlantısının Yönetimi
Network interface’ leri sıra ile isimlendirilmektedir. Örneğin iki adet ethernet interface’ iniz varsa ilk tespit edilen ethernet portu eth0 olarak tanımlanırken, ikincisi eth1 olarak tanımlanacaktır. Ayrıca her sistemde mevcut olan özel loopback interface (lo) mevcuttur. Loopback interface “localhost” u yada 127.0.0.1′ i temsil eder. “ifconfig” komutu ile sistemimizdeki network ayarlarını görebiliriz. Komut çıktısını ilk gördüğünüzde …
Linux Cron Kullanımı
Linux Cron Kullanımı- Crontab Nedir (Zamanlanmış Görev) Cron, belirlediğiniz işleri, belirlediğiniz zaman aralıklarında bizim yerimize arka planda çalıştıran bir uygulamadır. Örneğin sisteminizin yedeğini yazmış olduğunuz kodlar ile düzenli olarak aldığınızı varsayalım. Bu işlemi cron dosyasında tanımlarsanız sizin belirtmiş olduğunuz zaman aralıklarında sisteminizin yedeği otomatik olarak alınacaktır. Tanımlamarımızı cron tablosu olarak adlandırılan crontab dosyasında yapacağız. Cron …
TCP Wrappers
TCP Wrappers, kullanılacak servislere kısıtlama getirmek için kullanılmaktadır. Hangi servislere hangi clientların (istemcilerin) erişebileceğini yada engelleneceğini tcp wrappers ile belirtiriz. Erişim kontrolleri /etc/hosts.allow ve /etc/hosts.deny adında iki dosya ile gerçekleştirilir. Erişim izni verilecekleri hosts.allow dosyasında, engellenecekleri ise hosts.deny dosyasında belirtiriz. Yukarıda belirtilen dosyalara kural yazarken aşağıdaki format kullanılmaktadir.: <servis listesi>:<istemci listesi>[:<seçenekler>:<seçenekler>:] Servis listesi: Çalıştırılan servislerin …