VoIP (G.SHDSL / Metroethernet)
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

+ Konuyu Cevapla
Toplam 9 sonuçtan 1 ile 9 arasındakiler gösteriliyor.
VoIP (G.SHDSL / Metroethernet)

Selam arkadaşlar, lokasyonlarımızı gshdsl hatlarla, merkezde ise metro ethernetle bağlantı yapğacağımız bir yapı kuruyoruz. Metroethernetin bağlı olduğu ethernet konfigurasyonu nasıl olacağı hakkında bilgisi olan varmı. internette örnek bulamadım elinde böyle

  1. #1
    Nebula isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Aug 2007
    Mesajlar
    11

    Arrow VoIP (G.SHDSL / Metroethernet)

    Selam arkadaşlar, lokasyonlarımızı gshdsl hatlarla, merkezde ise metro ethernetle bağlantı yapğacağımız bir yapı kuruyoruz. Metroethernetin bağlı olduğu ethernet konfigurasyonu nasıl olacağı hakkında bilgisi olan varmı. internette örnek bulamadım elinde böyle bir örnek olanlar paylaşabilirmi. sub interfaceler oluşturmamız gerekiyor sanırım ama L/L gibi bir ip yok elimizde gsdsl idleri var. şimdiden teşekkür ederim.

  2. #2
    x25
    x25 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Aug 2007
    Mesajlar
    331

    Standart

    elinizdeki cihaz cisco 827 G.SHDSL Router mı

  3. #3
    Nebula isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Aug 2007
    Mesajlar
    11

    Standart

    Alıntı x25 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    elinizdeki cihaz cisco 827 G.SHDSL Router mı
    Routerlar 2600 ve 2800 serilerinden cihazlar. Gshdsl moduller takacağız uç noktalara. metro ethernetin bağlanacağı router 2811

  4. #4
    x25
    x25 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Aug 2007
    Mesajlar
    331

    Standart

    valla bildiğim kadarıyla g.hdsl için extra bi durum yok her bir her g.hdsl için ayrı bir vlan oluşturman gerecek .yine switch portunu trunk yapacaksınız elinde zaten herhangi bi adres yoktur iç lokasyona göre adreslemeyi senin yapman gerekiyor yani opsiyonel bi seçenek g.hdsl id leri zaten telekom tarafında onlar g.hdsl leri metroda ayrı bir vlan a atıyorlar.

  5. #5
    x25
    x25 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Aug 2007
    Mesajlar
    331

    Standart

    eğer burdaki bilenen konfigurasyonda bi sıkıntı var sa o konudada yardımcı olmaya çalışırım bildiğimiz dot1q encasulation u

  6. #6
    Nebula isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Aug 2007
    Mesajlar
    11

    Standart

    Metroethernet tarafını çalıştıramadım, aşağıdaki gibi bir configurasyon yaptım, fa0/1 i mode trunk yapmam gerekiyor sanırım, fakat router ethernetlerinden hiçbirine switchportla başlayan komutları yazamıyorum bunun nedeni ne olabilir? teşekkür ederim..
    interface FastEthernet0/0
    ip address 172.17.10.2 255.255.255.252
    duplex auto
    speed auto
    !
    interface FastEthernet0/1
    no ip address
    duplex auto
    speed auto
    !
    interface FastEthernet0/1.5
    encapsulation dot1Q 5
    !
    interface FastEthernet0/1.6
    encapsulation dot1Q 5
    !
    !
    interface Vlan1
    ip address 172.16.10.1 255.255.255.0
    !
    interface Vlan5
    ip address 172.16.13.1 255.255.255.0
    !
    interface Vlan6
    ip address 172.16.14.1 255.255.255.0

  7. #7
    x25
    x25 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Aug 2007
    Mesajlar
    331

    Standart

    merhaba ...

    yapmış olduğunuz konfigurasyon tezin de bir hata yok ama tavsiyem ip adresleri interface vlan değilde doğrudan

    interface f0/0.1
    ip addrss şeklinde daha doğru olacaktır.

    2. si fastethernete neden IP tanımladın f0/0 için ip belirtmemen gerekiyor. ethernet portunda swithportu zaten çalıştıramıcaksın.

    örnk bi yapı:

    interface Ethernet0/0
    description Trunk to internal Network ???
    no ip address
    no ip redirects
    no ip unreachables
    no ip proxy-arp
    full-duplex
    no cdp enable
    !
    interface Ethernet0/0.1
    description Sub Int for Internal Network
    encapsulation dot1Q 1 native
    ip address 10.50.1.1 255.255.255.0
    ip access-group LAN-In in
    no ip redirects
    no ip unreacha

  8. #8
    Nebula isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Aug 2007
    Mesajlar
    11

    Standart

    tamamdır sorunu çözdüm, metro kısımında vlan oluşturmaya gerek yok, sub interfecler oluşturmak yeterli, GSHDSL tarfında ise atm route-bridged ve
    pvc komutlarının ikisininde uygulanması geerkiyor. ilginize teşekkür ederim.

  9. #9
    e-mky Guest

    Standart

    bu konuştukalrınız baya beni aşıyor kenardan okurken kıskanıyorum yaaa) x25 ne cok sey bliyon. kullandığın terimleri doktorlar bile kullanmıyor.
    ...
    1 yine switch portunu trunk yapmak ne demek.
    2bu termi,nolojisi karmaşasını çözecek bir döküman yokmu. mesala

    fastethernete neden IP tanımladın f0/0 için ip belirtmemen gerekiyor. ethernet portunda swithportu zaten çalıştıramıcaksın demişsin.

    bu konular hangi sertifikasyonda naltılıyor. işin içine sürekli sertifikayı sokuyorum biliyorum yanlış nedeni su konular nerd ene anlatılıyor iye kafamd aindexzlemek ve böylece kendime bir yol belirlemek amacıyla....soruyorum.

+ Konuyu Cevapla

Bu Konuyu Paylaşın !

Bu Konuyu Paylaşın !

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok