Broadcast, TCP Port Sharing
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

+ Konuyu Cevapla
Toplam 9 sonuçtan 1 ile 9 arasındakiler gösteriliyor.
Like Tree1Likes
  • 1 Post By GhoSt
Broadcast, TCP Port Sharing

Daha evvel sorduğum ev ağı örneğini ele alalım. Dediniz ki, modemler de ister tek portlu olsun ister olmasın router işleviyle de donatıldığı için LAN(ev ağı) ve WAN(mesela internet) haberleşmesi sağlanıyor.Böyle

  1. #1
    sickness isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Jun 2009
    Mesajlar
    211

    Standart Broadcast, TCP Port Sharing

    Daha evvel sorduğum ev ağı örneğini ele alalım. Dediniz ki, modemler de ister tek portlu olsun ister olmasın router işleviyle de donatıldığı için LAN(ev ağı) ve WAN(mesela internet) haberleşmesi sağlanıyor.Böyle bir yapıda atıyorum modeme bağlı bir switch ayarlamışsak, switchten Internet yönüne doğru yol alan broadcast edilmiş bir frame de modemin router işlevinden dolayı geçirilmeyecek. E o zaman, frame geçirilmediği için Internet'e erişemem ki!Nasıl oluyor?

  2. #2
    hakan isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Feb 2008
    Bulunduğu yer
    istanbul
    Mesajlar
    760

    Standart

    modemin route özelliğini bildiğiniz cisco router gibi düşünmeyin, gerçi öylede kullanılabilir ancan modem üzerinde default route girilidir "geleni gönder" gibi bu yuzden switch de bağlasanız bi sıkıntı yaşamadan internete çıkabilirsiniz.

    Ancak modem üzerindeki route değiştirirseniz o zaman olay değişir

  3. #3
    sickness isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Jun 2009
    Mesajlar
    211

    Standart

    Analiz yapıyorum :

    Ama tek portlu modemle 3-4 PC'ye bağlantı paylaştırılamaz çünkü
    tek porta sahip onu da tek PC'ye kullanacak ethernet için.

    Birden fazla port içerdiğini düşünürsek modemin mesela 4 ethernet portu, 5 PC'yi bağlayamayız. Switch de eklediğimizi varsayalım. İşte o durumda 5 PC'yi bağlayabiliriz.Nedeni ise, o 5 PC'yi önce switch'e (switchin 5 adet portuna) takabiliyor olmamız. Switchin boş bir portuyla da modemi perçinlemek. Peki, ortamda yalnızca tek portlu modem olsa, 5 PC'nin
    birbiri arasında LAN'da dosya paylaşımı mümkün olur mu? hayır! 4 ethernet portlu modem olduğunda? Saçma ve mantıksız!
    O halde birden çok PC mevcutsa ve bunlar dosya paylaşımı yapacaksa bi switch şart!

    Pekala, Modem wireless yapıdaysa ve 5 PC de kablosuz ağ kartına sahipse Internet bağlantısı paylaşımı
    sağlanacaktır. Switch yoksa o anda ortamda, LAN'da dosya veya yazıcının ortak kullanımı söz konusu
    olur mu?
    Konu sickness tarafından (14.07.2009 Saat 21:23 ) değiştirilmiştir.

  4. #4
    x25
    x25 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Aug 2007
    Mesajlar
    331

    Standart

    Demokrasilerde ve networklerde çare tükenmez herşey olur.Herşey olacağına varır.Hiç birşey nasipden öteye gitmez

  5. #5
    sickness isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Jun 2009
    Mesajlar
    211

    Post

    Alıntı x25 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Demokrasilerde ve networklerde çare tükenmez herşey olur.Herşey olacağına varır.Hiç birşey nasipden öteye gitmez
    1- ne yani son sorumun cevabı evet mi?
    2-Yalnızca wireless modem elimizin altındayken (PCler haricinde), LAN'da paylaşım mümkün oluyor yani? Onun nedeni de modemin switch özelliği de taşıması mı yoksA?

  6. #6
    hakan isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Feb 2008
    Bulunduğu yer
    istanbul
    Mesajlar
    760

    Standart

    elbette olmaz
    wireless olmadığı, yada 4-5 portlu modeminiz olmadığı sürece sharing yapamıyacaksınız. Ortama switch koyarsanız bunu sağlayabilirsiniz

  7. #7
    Orhan ERGUN isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Aug 2008
    Mesajlar
    256

    Standart

    Merhaba,

    Wireless modemle tek bir subnetten ip almıs pc ler , birbirlerine herseyi aktarabilir tabi ?

    Wireless olmadığı durumu düşün , o zaman modemde kullandığın ( 4 port 8 port .. ) layer 2 port olarak calısıyor ama farketmez sonucta yine bir lan olmus olur herseyi paylasırsın .

    Kolay Gelsin

  8. #8
    trunkmode isimli Üye şimdilik offline konumundadır Administrator
    Üyelik tarihi
    Jun 2008
    Mesajlar
    1,332

    Standart

    Alıntı x25 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Demokrasilerde ve networklerde çare tükenmez herşey olur.Herşey olacağına varır.Hiç birşey nasipden öteye gitmez
    merhaba
    hocam gecenin bu vaktinde pc başında küçük kahkahalar attırdınız bana benimde böyle espiriler yapacağım geliyorda banlanırım diye korkuyorum
    Önce OKU sonra SOR.

  9. #9
    GhoSt isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2007
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    1,664

    Standart

    Alıntı sickness Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Daha evvel sorduğum ev ağı örneğini ele alalım. Dediniz ki, modemler de ister tek portlu olsun ister olmasın router işleviyle de donatıldığı için LAN(ev ağı) ve WAN(mesela internet) haberleşmesi sağlanıyor.Böyle bir yapıda atıyorum modeme bağlı bir switch ayarlamışsak, switchten Internet yönüne doğru yol alan broadcast edilmiş bir frame de modemin router işlevinden dolayı geçirilmeyecek. E o zaman, frame geçirilmediği için Internet'e erişemem ki!Nasıl oluyor?
    Broadcast yapmak aynı ip bloğundaki tüm kullanıcılara o paketi göndermektir,router eline geçen broadcast i geçirmez , internete çıkarken broadcast kullanmadığınız için çıkarsınız zaten

    Önemli Not
    Sorularınızdan gözlemlediğim şeyler meraklısınız bu güzel , ancak genel network bilginiz eksik ,tavsiyem ccna dökümanlarını kurcalamanız okumanız daha sonra packet tracer üzerinden aklınıza takılan her türlü takılan şeyi denemeniz , mesela sorduğunuz soruda aynı network teki bilg ların birbiriyle haberleşip haberleşmiyeceği,bunun layer2 de nasıl gerçekleştiğini bilmeniz gerekir normalde , yoksa böyle şu olursa şöyledir şeklinde bilgi sizi bir sonraki adıma götürmez , işin temelini kaptığınızda daha komplike durumlarda size yorum yapma şansı verir , kolay gelsin...
    yakaza likes this.
    Mr.google knows everything , ask to him...

+ Konuyu Cevapla

Bu Konuyu Paylaşın !

Bu Konuyu Paylaşın !

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok