| |||||||
| Kayıt ol | Etiketler | Yardım | Üye Listesi | Ajanda | Arama | Bugünki Mesajlar | Bütün Forumları okunmuş kabul et |
| ||||
| slm arkadasım yazdıklarından tam olarak ne demek ıstegını anlayamadım ama anladıgım kadarıyla yardımcı olmaya calısayım...bı kere router ustunde vlan tanımlaması yapmak ıstıosan swıtchınde olusturmus oldugun vlan sayısı kadar routerda sub-ınterface adını verdıgımıs sanal ınterfaceler olusturman lasım. (config)#interface fastethernet 0/0.1 ornek olarak... daha sonra swıtchete olusturmus oldugun vlanların gatewaylerı olmak zorunda bu gatewaylerde routerlarda olusturdugun sub-ınterfacelere atadıgın ıp adresı olmalı kı vlanların gatewayı olabılsın soyle bı ornek verelım mesela vlan 2 ıcın routerda ayarlama yapalım ve vlan 2 nın routerdakı gatewayını gosterelım... oncelıkle vlan 2 nın network aralıgı 172.16.1.0/24 olsun buna gore routerdakı konf. su olmalı.. (config)#interface fastethernet 0/0.1 encapsulatıon dot1.q 2-burdakı ıkı hangı vlane aıt oldugunu bıldıren vlan ID=vlan2 ip address 172.16.1.1 255.255.255.0 burda vermıs oldugun ıp adresı vlan 2 ye baglı tum cıhazlar ıcın gatewaydır... ıste eger 20 vlan yapıcaksan router ustundede 20 tane sub-ınfc olusturup herbır ınterface e bu komutları gıreceksın dıkkat etmen gereken sey hıcbırı aynı network ID sıne sahıp olmıcak... kısaca sorunu anladıgım kadarıyla anlatmaya calıstım umarım yardımım olmustur... Konu turkavfatih tarafından (07-31-2008 Saat 16:11 ) değiştirilmiştir.. |
| ||||
| Evet benimde sormaya çalıştığım buydu. Cevabınız için teşekkür ediyorum. Ben bu konuyla ilgili bir çalışma yaptım fakat pclerden kendi gatewaylerine pingim ulaşmıyor. Routerda bir ACL de tanımlamadım Mesela 192.168.30.5 192.168.30.1 e ping atmıyor. Bakabilirmisiniz nerede eksiğim var. |
| ||||
| oncelıkle suna dıkkat etmelısın vlan tanımlamalarında swıtchlerde hankı portların hankı vlanlara aıt oldugunu tanımladınmı?daha sonra o vlande olmasını ıstedıgın makınayı o vlana atadıgın porta taktınmı bunları kontrol et sanırım sorun bunlardan bırınde kaynaklanıyor olabılır |
| ||||
| Ben dediklerinizi server switcde yaptım diğerleri client switcher ve VLAN bilgilerini server switcden alıyorlar(sanırım). Acaba benim sadece server switcde değilde tüm switch portlarında vlan konfigürasyonu yapmam gerekiyor mu? Yani o portlarıda vlanlere atamam gerekir mi? |
| ||||
| Alıntı:
__________________ 66 Vatan,10 ( Baku)Mekân... Azerbaycan Teknik Üniversitesi Bilgisayar Sistemleri ve Ağları CCNP Yolunda ufak adımlarla... |
| ||||
| vlan 10 - vlan 20 vlan 30 ve vlan 40 olmak üzer 4 adet vlan yaptım. Şimdi sanırım access-list tanımlamam gerekiyor. vlan1 olduğu gibi kalacak (vlanlere eklenmeyen cihazların haberleşmesi için) vlan 10 benim management vlanım olsun ve access-listlerde vlan10 her yere erişebilsin (network managementı için) vlan 20 30 ve 40 sadece kendi vlanlerini görsün ve internete çıksın diye bir plan yaptım Sizce bu tarz bir yapıda bir problem var mı, tavsiyeleriniz var mı acaba ? |
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|