| |||||||
| Kayıt ol | Etiketler | Yardım | Üye Listesi | Ajanda | Arama | Bugünki Mesajlar | Bütün Forumları okunmuş kabul et |
| |||
| merhaba ben nerede hata yaptiginizi size soyleyebilirim iki switch arasinda tum vlan'lari aktarabilmeniz icin switchleri birbirine baglayan portlari trunk port olarak ayarlamaniz gerekiyor.orneklersek; switch a (vtp server) conf t vtp mode server vtp domain deneme vtp passwd test vtp version 2 (bazen default 2 oluyor) int fastethernet 0/1 switchport mode trunk switchport trunk encapsulation dot1q (layer 3 bir cihaz ise) switch b (vtp client) conf t vtp mode client vtp domain deneme vtp password test vtp version 2 int fastethernet 0/1 switchport mode trunk switchport trunk encapsulation dot1q (layer 3 bir cihaz ise) Simdi bu iki switch'in trunk portlari olan fastethernet 0/1 'leri birbirine baglarsaniz VTP protokolu uzerinden VTP Server olarak ayarli switche olusturdugunuz VLAN'lar, VTP Client switche oto. aktarilacaktir. Ayrica benim yazdigim VLAN AG MIMARISI belgesini okumanizi tavsiye ediyorum. Saygilar |
| ||||
| hocam bir sorum daha olucak şimdi dediğiniz gibi croos kabloyu trunk yapınca diğer switchler vlan ları ogrendi ancak yeni bir switch takdıgım zman kabloları yine trunl yapınca direk vlanları ogrenio(vtp status server konumunda)yani bu yeni eklediigim switchin vtp statusun değiştirdikten sonra(client yaptıktan sonra ) ogrenmesi gerekmiomu yeni bagladıgımız bir swicthin server moda olmasına ragmen nie vlanları ogrenio? |
| |||
| Server'da ogrenir, Client'te ogrenir. Bir vlan network'te iki veya daha fazla VTP Server Switch olabilir. Burasi cok onemli bir konu. Cunku Agda bir VTP Server'iniz var diyelim. Bir tane daha taktiniz ve o da VTP Server oldu. Bu sonraki taktiginizda bir vlan silerseniz diger Server'da da silinir. Bu nedenle VTP'i password korumali calistirmalisiniz. vtp server deneme vtp password deneme Yukarida demistim. Eger VTP'e password isletirseniz baska bir trunk'ten taktiginiz switch vtp server mode'da olsa bile password girilmedigi icin VLAN'lari goremeyecektir. O zaman once client mode alacak daha sonra vtp password gireceksiniz. Saygilar |
| |||
biliyorsun ki dokuman yazmakta iyi oldugum kadar siteye atmakta basarili degilim. Benim www.ozgurkaratas.com/doc/ kisminda var Oradan alip siteye koymak ta sana kalmis ![]() |
| |||
| özgür ve system imreniyorum yaaa size. şimdi size bir sorum olacak trunk nedir nasıl yapılır. ( sınıav sorusu 50p) cross kabloda trunk nasıl yapılır...
__________________ CCNA Eğitim Bitti, sınava Az Kaldı. CCNP Eğitim Devam Ediyor. |
| ||||
| Alıntı:
CISCO AĞLARDA VLAN (VIRTUAL LAN) ADAPTASYONU VLAN Nedir? VLAN Nasıl Oluşturulur? Portlar VLAN'a Nasıl Atanır? Oluşturulan bir VLAN'ı Silmek? VTP Nedir? ( VLAN Trunking Protocol ) VTP Server Nasıl Yapılandırılır? VTP Client Nasıl Yapılandırılır? Dot1q Nedir? ISL Nedir? Bu Belgeye Eklenecekler: 1. VLAN'lar Aras Paket iletimi 2. VLAN'lar için Access List Tanımlaması 3. Layer 3 VLAN Uygulamaları 4. VLAN Interface Yapılandırması 5. Dynamic VLANs Kaynakça: Özgür Karataş - www.ozgurkaratas.com David Hucaby, CCIE, Network Engineer for University of Kentucky Stephen McQuerry, CCIE, Systems Engineer for Cisco Systems Peter J. Welcher, CCSI Eklenmiş Dosyayı indiriniz.
__________________ Cisco Certified Network Engineer |
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|