IP Değişimi
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, artık " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle sitemizde katılıma devam edebilirsiniz.

+ Konuyu Cevapla
Toplam 10 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Like Tree2Likes
  • 1 Post By GhoSt
  • 1 Post By GhoSt
IP Değişimi

Merhaba arkadaşlar bir sorunum var umarım yardımcı olabilirsiniz. öncelikle sistem hakkında bilgi vereyim. networkümde 480 adet cihaz var (Bunun 280 adeti PC geri kalanı Kamera ve NVR cihazları) swich olarak

  1. #1
    Deep Voice isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Mar 2008
    Mesajlar
    25

    Exclamation IP Değişimi

    Merhaba arkadaşlar bir sorunum var umarım yardımcı olabilirsiniz. öncelikle sistem hakkında bilgi vereyim.
    networkümde 480 adet cihaz var (Bunun 280 adeti PC geri kalanı Kamera ve NVR cihazları) swich olarak Cisco Catalist 500 Serisi Swichler mevcut (12LC+24TT+24LC)
    sorun şu son dönemlerde IP değişikliği yapmak zorunda kaldık eskiden 192.168.1.0 lı PCler 192.168.4.0 ve 192.168.10.0 lı networkte kamerlarım vardı ancak artık 10.0.0.0 lı netwörke aldık tüm cihazlarımı ip değişimi bitti ve malesef swichlerde inanlmaz bir kasma oluştu yani keşke görebilseniz swichler üzerindeki ışıklar deliler gibi yanıp sönüyor. pcler 1-2 saat aralığında ağı kesip yenidne oluşturuyor kurumsal bir yazılım kullanıyorum ve malesef ciddi sıkıntılar veriyor. önceden vermiyordu.
    acaba bu IP leri 10.0.0.'lu networke almış olmam swichlerde kasmanın sebebi olabilr mi. ilginize şimdiden teşekkür ederim.

  2. #2
    GhoSt isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2007
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    1,664

    Standart

    ışıkların bu şekilde yanması genelde loop oluştuğuna işarettir , stp bpdu guard kullanmıyorsanız bütün access portlara uygulamanızda fayda var , bunu dışında ip planını ve topolojiyi bilmediğim için fazla yorum yapamıyorum
    MCyagli likes this.
    Mr.google knows everything , ask to him...

  3. #3
    Deep Voice isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Mar 2008
    Mesajlar
    25

    Standart

    Herşeyden önce kısa süredeki yardımınız için teşekkür ederim. Hocam loop aynı swiche kabloyu takmak değil miydi. Yani 1.porta taktığın kabloyu yine aynı swiche takmak diye biliyorum. Ancak burada fiziksel bir değişim yok, sadece 192.168.0.0 grubundan 10.0.0.0 ip ve uygun subnete değişim söz konusu. Bu ışık benim de kafamı karıştırdı aslında ama dediğim gibi fiziksel bir durum olmadığı gibi ip değişen cihazlara da ulaşabiliyorsunuz. Yavaş arada kesiyor ama ulaşabiliyorsunuz. Yani bir ip çakışması da yok. Inanin son 2 haftadanın sonunda emin oluyorsunuz. Acaba diyorum swich ip değişiminden sonra tüm trafigi ayni netwoke almış olmamızdan kaynaklı yetersiz kalmış olabilir mi. Nede olsa eski 192'li grupta subnet 253 cihaz ile sınırlı ancak yeni öklet 2048 cihaza kadar genişletti. Fiziksel olmasada tcp açısından genişledi. Bu olabilir mi?

  4. #4
    GhoSt isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2007
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    1,664

    Standart

    loop u sadece aynı cihazın üzerindeki portların birbirine bağlanması olarak almak yanlış olur , stp nin aktif olmadığı durumda 3 switch in birbirine 3 kabloyla bağlanmasıda loop yaratır , access(untag) porta hub bağlanmıştır onun arkasında iki port birbirine bağlanır bu durumda da loop oluşur ve stp portu kapatmaz , çok sayıda kullanıcının olduğu yerde tek subnet kullanmak kötü bi tasarımdır , broadcast alanını genişletiyorsunuz performans sıkıntısı yaratır , özellikle farklı switchlerdeki kullanıcıları farklı vlanları alıp bu vlanları switchler arasında taşımamak (eğerki topoloji müsaitse) rahatlatma yaratacaktır
    winermute likes this.
    Mr.google knows everything , ask to him...

  5. #5
    Deep Voice isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Mar 2008
    Mesajlar
    25

    Standart

    Alıntı GhoSt Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    loop u sadece aynı cihazın üzerindeki portların birbirine bağlanması olarak almak yanlış olur , stp nin aktif olmadığı durumda 3 switch in birbirine 3 kabloyla bağlanmasıda loop yaratır , access(untag) porta hub bağlanmıştır onun arkasında iki port birbirine bağlanır bu durumda da loop oluşur ve stp portu kapatmaz , çok sayıda kullanıcının olduğu yerde tek subnet kullanmak kötü bi tasarımdır , broadcast alanını genişletiyorsunuz performans sıkıntısı yaratır , özellikle farklı switchlerdeki kullanıcıları farklı vlanları alıp bu vlanları switchler arasında taşımamak (eğerki topoloji müsaitse) rahatlatma yaratacaktır
    tekrar merhaba. hocam kusura bakmayın ama STP aktif derken fiber modülden bahsediyorsak evt. fiber modüller takılı ancak şunu hatırlatmak isterim. bu sistem IP değişiminden önce tıkır tıkır çalışmaktaydı. ancak ikinci söyledikleriniz üzerinde durmak istiyorum izin verirseniz. yani tek bir subnette toplama konusu sanırm bizim sorunumuza daha yakın. ancak burda da şunu söylemeliyim ki IP değişimi zorunluluğu yani bu ip yapısı bizim tercihimiz değil merkez bunları uygulayacaksınız dedi bizim itiraz durumumuz söz konus değil. peki biraz ip yapılandırmasını açayım isterseniz belki hatamız budur.
    10.1.120.0/21 networkü (yukardan istenilen) bunun subneti 255.255.248.0 buna denk geliyor (ciscotr nin hesaplama aracı ile bulduğumuz). farkındayız bu subnet 2048 cihaza eşit ve ağımda o kadar cihaz yok. acaba subnet hesaplaması mı yanlış acaba ama hala bu yazılımsal değişimin (TCP) swichleri bu kadar şişirmesini açıklayabilmiş değiliz aslında.

  6. #6
    GhoSt isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2007
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    1,664

    Standart

    stp = spanning-tree
    siz bütün kullanıcıları aynı network e alırsanız tek pc nin yapacağı broadcast bütün kullanıcılara gider , 100 lerce kullanıcının trafiği gereksiz olarak birbiri arasında gidip gelir , o yüzden kullanıcıları networklere bölmek performans sıkıntısını giderir
    layer2 çalışan switch ip den anlamaz
    Mr.google knows everything , ask to him...

  7. #7
    Deep Voice isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Mar 2008
    Mesajlar
    25

    Standart

    Alıntı GhoSt Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    stp = spanning-tree
    siz bütün kullanıcıları aynı network e alırsanız tek pc nin yapacağı broadcast bütün kullanıcılara gider , 100 lerce kullanıcının trafiği gereksiz olarak birbiri arasında gidip gelir , o yüzden kullanıcıları networklere bölmek performans sıkıntısını giderir
    layer2 çalışan switch ip den anlamaz
    bu bilgi için çok teşekkür ederim. aslında anladığım ip yapısında problem bu problemi çözebilmek için ya ip yapısını değiştireceğiz (ki bu IP senaryoya kesinlikle uyulalı üst kurumdan gelen) peki ne önerirsiniz aynı IP yapısında kalma zorunluluğumuzu göz önünde bulundurursak;
    network düzenlemesine mı gidilmeli mi (ki burda da swich yapısından bahsediyoruz) bu sorunumuzu çözer mi acaba yada ki bu yapılanma L2 olan swichleri hepsini değiştiremeyiz belki ama en azındna sorun yaşayan bölgelerdeki swichleri L3 swichle değiştirmek sorunumuzu çözebilir mi?
    yada bu daha bir maliyetli olan kamera networkü ile PC networkünü ayırmak. bir öneride bulunabilirmisiniz ??

  8. #8
    GhoSt isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2007
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    1,664

    Standart

    layer2 switchleri değiştirmenize gerek yok sadece ip bloğunu subnet lere bölmek ve bunları vlanlara yaymak gerekli , mevcut trafik incelenerek kamera trafiği ayrılabilir
    Mr.google knows everything , ask to him...

  9. #9
    Deep Voice isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Mar 2008
    Mesajlar
    25

    Standart

    Alıntı GhoSt Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    layer2 switchleri değiştirmenize gerek yok sadece ip bloğunu subnet lere bölmek ve bunları vlanlara yaymak gerekli , mevcut trafik incelenerek kamera trafiği ayrılabilir
    hocam merhaba sanımr bir sonuca ulaşmak üzereyiz. sizden son bir destek rica edecektim. anladığım kadarı ile hatamız ökletimizde 255.255.248.0 çok büyük bunu düşürmemiz gerekecek peki ökletimiz ne olmalı 255.255.255.0 yapacak olursam 10.1.120.0 arasında iletişimi sağlarız 10.1.121.0 networkü için ya makinelere ikincil ip vereceğiz yada gene benim kabusum ökletle oynamam gerekecek. sorum şu hem 10.1.120.0 hemde 10.1.121.0 networkü için ökletim ne olmalı. sizi de bu konu ile çok meşkul ettim ama son bir destek mümkünse. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

  10. #10
    Deep Voice isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Mar 2008
    Mesajlar
    25

    Standart

    Sorunumuz çözüldü desteğiniz için teşekkür ederim. Subnetleri değiştirdim. birbirinden farklı 3 network olması nedeni ile subneti 255.255.252.0 yapınca kasma vs. kalmadı. teşekkür ederim.

+ Konuyu Cevapla

Bu Konuyu Paylaşın !

Bu Konuyu Paylaşın !

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok