VLAN Config
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

+ Konuyu Cevapla
Toplam 8 sonuçtan 1 ile 8 arasındakiler gösteriliyor.
VLAN Config

Merhaba arkadaşlar, Cisco Packet tracer üzerinde 3 tane network var.Bu networklerede 1 er tane bilgisayar yerleştirdim.Yapmak istediğim şey bu bilgisayarın birbirleri arasında haberleşmesini sağlamak.Fakat bunun 2 yolu olduğunu biliyorum.1ncisi Router

  1. #1
    ibrahimak isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Nov 2012
    Mesajlar
    10

    Standart VLAN Config

    Merhaba arkadaşlar,

    Cisco Packet tracer üzerinde 3 tane network var.Bu networklerede 1 er tane bilgisayar yerleştirdim.Yapmak istediğim şey bu bilgisayarın birbirleri arasında haberleşmesini sağlamak.Fakat bunun 2 yolu olduğunu biliyorum.1ncisi Router diğeri VLAN. Beni bu konuda yönlendirebilirmisiniz. Yani 2 tane router koyarak farklı subnetleri Static Route ile haberleştirdim ama . 10 tane bilgisayarlı bir şirkette farklı subnetleri haberleştirmek için illaki 2 tane mi router gerekiyor.Bunun daha bir maliyetsiz yolu yokmu

  2. #2
    turtle isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Apr 2012
    Mesajlar
    19

    Standart

    Tek router için router-on-a-stick modeli çalıştırman gerekli. Sadece VLAN kullanarak zaten farklı networklerdeki cihazların iletişimi sağlayamazsın, en azından bir adet layer-3 device a ihtiyacın var. Router-on-a-stick modelini incelersen bence sorunun cevabını bulursun. Aşağıdaki video'nun part 2 ve 3 lerini de izlersen yardımcı olur sanırım.

    http://www.youtube.com/watch?v=g3c7k...ure=plpp_video

  3. #3
    ibrahimak isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Nov 2012
    Mesajlar
    10

    Post

    Peki hocam şimdi Router On Stick modeli ile istediğimi yaptım gibi fakat omurga switch 'e falanca porta vlan 10 u filanca porta vlan 20 yi atadım diyelim.Bu portlarada harici switchleri bağladım.Bu switchlerden biri diyelim vlan 10 portuna bağlı.Vlan 10 portuna bağlı switch e sadece VLAN 10 networkünde bulunan kişiler ancak diğer networklere erişebiliyor.Benim yapmak istediğim o switch omurgada vlan 10 portuna bile bağlı olsa ben o switchden hem 10lü networklü kimseleri hemde 20li networkdeki kimseleri beslemek istersem hangi modeli kullanmak durumundayım.
    Yani VLAN 10 portuna bağlı switch'e => 192.168.10.100 lü bir PC bağladım diyelim bu arkadaş diğer VLANlara ulaşabiliyor.Fakat aynı switche 192.168.20.100 lü bir pc bağladığımda hiç bir yere ulaşamıyor.Bu PC yi illaki VLAN 20 şeklinde ayarladığım port üzerinden beslenen switch e bağlamak durumundayım.

  4. #4
    turtle isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Apr 2012
    Mesajlar
    19

    Standart

    Kusura bakma ne demek istediğini tam olarak anlayamadım. Fakat, switchleri birbirine trunk ile bağlaman gerek. Mesela iki switch'i birbirine vlan 10 üzerinden bağlarsan, sadece iki switch arasındaki vlan 10 trafiğine izin vermiş olursun. Tüm VLAN trafiğine izin vermek için iki switch arasında trunk bağlantı kurman gerekli.

  5. #5
    trunkmode isimli Üye şimdilik offline konumundadır Administrator
    Üyelik tarihi
    Jun 2008
    Mesajlar
    1,332

    Standart

    vlan nedir , trunk nedir , intervlan routing nedir nasıl çalışır konularını araştırıp öğrenmenizi tavsiye ederim.

  6. #6
    ibrahimak isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Nov 2012
    Mesajlar
    10

    Standart

    Hocam soyleki iki switci vlan10 üzerinden bağladıgim taktirde sadece vlan 10 networkünde olan pcler diğer vlanlar ile haberlesiyor mesela vlan20 networküne mensup pc hiç bir yere ulaşamiyor. Trunk ayarını nasıl yapabilirim yani sonradan bağladıgim switcin bir portunu trunk mode alıp bu port üzerinden mi haberlestireyim saygılar

  7. #7
    trunkmode isimli Üye şimdilik offline konumundadır Administrator
    Üyelik tarihi
    Jun 2008
    Mesajlar
    1,332

    Standart

    yukarıda arkadaşlar sorunuza cevap vermiş

  8. #8
    ibrahimak isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Nov 2012
    Mesajlar
    10

    Standart

    Teşekkür ederim sorunu dediğiniz gibi çözdüm.

+ Konuyu Cevapla

Bu Konuyu Paylaşın !

Bu Konuyu Paylaşın !

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok