VLAN Kurulumu
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, kısa bir süre sonra " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle yenilenen sitemizde katılıma devam edebileceksiniz.

+ Konuyu Cevapla
Toplam 2 Sayfadan 1. Sayfa 12 SonuncuSonuncu
Toplam 13 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
VLAN Kurulumu

Herkese merhaba, Öncelikle şunu belirteyim. Cisco konusunda yeniyim. Öğrenmek istediğim bir konu var. Senaryom şu şekilde; - İki farklı subnetim var. - Birincisi sunucuların olduğu 192.168.1.X/24 - İkincisi clientlerin olduğu

  1. #1
    sdkky isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2011
    Mesajlar
    6

    Standart VLAN Kurulumu

    Herkese merhaba,

    Öncelikle şunu belirteyim. Cisco konusunda yeniyim. Öğrenmek istediğim bir konu var. Senaryom şu şekilde;

    - İki farklı subnetim var.
    - Birincisi sunucuların olduğu 192.168.1.X/24
    - İkincisi clientlerin olduğu 10.10.1.X/8
    - 1 tane Window Server 2008 üzerined DHCP kurulu. Scope oluşturulmuş durumda.
    - Clientler sunucudan otomatik olarak IP alacaklar.

    2 tane VLAN yaparak bu networklerin görüşmesini ve clientlerin IP almasını istiyorum. Bunun için nasıl bir konfigürasyon yapmam gerekiyor. Aslında vlan ları oluşturdum. Sunucu ve bilgisayarları bağladığım portları oluşturduğum vlanlara atadım. Fakat 2 VLAN' ı görüştüremedim. Yardımlarınızı bekliyorum.

    Teşekkürler.

  2. #2
    AcLMasteR isimli Üye şimdilik offline konumundadır Administrator
    Üyelik tarihi
    Jan 2008
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    1,193

    Standart

    sana layer 3 bir cihaz lazım vlanları route edebilmen için
    The day that never comes

  3. #3
    sdkky isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2011
    Mesajlar
    6

    Standart

    Evet onu biliyorum. Vlanları oluşturdum. Gerekli portları da bu vlanlara atadım. Fakat vlanları görüştüremedim. Bunun için hangi komutları kullanabilirim. Bununla ilgili destek rica ediyorum. Teşekkürler.

  4. #4
    ebfo45 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Mar 2009
    Bulunduğu yer
    İstanbul
    Mesajlar
    386

    Standart

    http://www.ciscotr.com/forum/cisco-g...leriniz-4.html

    burda videolu anlatımı hazırlamıştım.
    vlan routing yani.

  5. #5
    psax isimli Üye şimdilik offline konumundadır Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2011
    Mesajlar
    42

    Standart

    Anladığım kadarı ile DHCP server ile Client'lar ayrı vlanlarda.
    DHCP istekleri broadcast'tir. Her vlan için ayrı bir broadcast domain'i vardır. ip helper-address gibi bir komut vardı yanlış hatırlamıyorsam interface'ler alına yazılan bu işine yarayabilir. Ya da DHCP sunucuya ek bir client bacağı takabilirsin.

  6. #6
    sdkky isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2011
    Mesajlar
    6

    Standart

    @ ebfo45 Öncelikle elinize sağlık. Merak ettiğim 2 soru var.Birincisi burada clientlerde gateway belirtmişsiniz. IP si otomatik olan bir clientte dhcp isteği diğer vlan a geçebilecek mi? İkincisi bu konfigürasyonu router olmadan L3 bir switch ile yapabilir miyiz?

    @ psax Cevabın için teşekkür ederim. ip helper-address komutunu bende duydum. Ama tam olarak nasıl uygulandığına dair bir bilgim yok.

  7. #7
    sdkky isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2011
    Mesajlar
    6

    Standart



    Resim ne istediğimi biraz daha netleştirir sanırım.
    Konu sdkky tarafından (22.12.2011 Saat 14:30 ) değiştirilmiştir.

  8. #8
    psax isimli Üye şimdilik offline konumundadır Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2011
    Mesajlar
    42

    Standart

    3560'da, client vlan'ın interface'inde "ip helper-address <dhcp-server>" şeklinde kullanabilirsin.

  9. #9
    MCyagli isimli Üye şimdilik offline konumundadır Administrator
    Üyelik tarihi
    Jul 2009
    Bulunduğu yer
    Corum - Turkiye
    Mesajlar
    565

    Standart

    Önce Dhcp Pool unu ayarla...

    Default Gateway = 192.168.0.1
    Ve örneğin 192.168.0.50 den sonrasını ver de mesela.



    Sonra Dhcp server a bir ip ver,
    Ben şunu verdim = 10.0.0.10


    Sonra switch e gelelim ve iki tane vlan oluşturalım...

    vlan 10 ve 20 olsun...

    Dhcp server Vlan 10 a dahil olsun.
    Senin pc de vlan 20 ye dahil olsun.

    interface FastEthernet0/10 ( dhcp server buna baglı )
    switchport access vlan 10
    switchport mode access


    interface FastEthernet0/20 ( pc buna baglı )
    switchport access vlan 20
    switchport mode access


    Sonra bunların haberleşmesi için mecburen L3 e ihtiyac var.

    Onun için iki tane SVI oluştur..


    interface Vlan10 ( vlan 10 dan sorumlu herif)
    ip address 10.0.0.1 255.255.255.0


    interface Vlan20 ( vlan 20 den sorumlu herif)
    ip address 192.168.0.1 255.255.255.0
    ip helper-address 10.0.0.10



    psax ın dediği gibi,

    BUrda "ip helper-address 10.0.0.10" ise senin vlan 10 dan gelen istekleri buraya yönlendirdik (dhcp ve bir kaçtane protokolu)


    En sona ise switche routing özelliği kazandır...

    ip routing ( sen canavarsın, routing da yapabilirsin deyip gaz verme komutu)



    ***

    bu sadece yöntemlerden birisi..

    gerisi hayal gücünüze baglı ...
    Mehmet Ceyhan YAĞLI
    I learn, I teach

    www.mcyagli.com

  10. #10
    sdkky isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2011
    Mesajlar
    6

    Standart

    @ psax Hocam çok teşekkür ederim. Aradığım buydu.
    @ MCYagli Verdiğiniz komutların tamamı benimkiyle aynı. Birtek ip routing komutu yoktu. Onu da yazdım oldu. Son bir sorum olacak. Sanırım bu komut bütün vlan ların görüşmesini sağlıyor. Ben sadece istediğim vlanların görüşmesini nasıl sağlayabilirim. Hangi komutları kullanmam gerekir.

    Teşekkürler.

+ Konuyu Cevapla

Bu Konuyu Paylaşın !

Bu Konuyu Paylaşın !

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok