VLAN Routing
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, kısa bir süre sonra " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle yenilenen sitemizde katılıma devam edebileceksiniz.

+ Konuyu Cevapla
Toplam 10 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
VLAN Routing

Merhaba, Şu Layer 3 sw işini anlamk için şekildeki Topolojiyi oluşturdum L2 switchlerde Vlan'lar tanımlandı.L3 üzerinden aynı vlandaki Pcler'de haberleştirebiliyorum Ama vlanlar birbiri arasında haberleşemiyor. Bunun için Kod: ip routing

  1. #1
    challanger isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Jul 2010
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    176

    Standart VLAN Routing

    Merhaba,
    Şu Layer 3 sw işini anlamk için şekildeki Topolojiyi oluşturdum L2 switchlerde Vlan'lar tanımlandı.L3 üzerinden aynı vlandaki Pcler'de haberleştirebiliyorum Ama vlanlar birbiri arasında haberleşemiyor.
    Bunun için
    Kod:
    ip routing
    komutumu çalıştırmalıyım? gerçi packet tracer'da çalışmıyor ama :)
    Bide sağdaki 2 pc'yide vlan 10 ve 20 ye dahil etmk istiyorum.
    Packet tracer(5.3.2) dosyasıda ekde ama config çıktısı yerine yapılan işlemi anlatırsanız daha faydalı olur.
    Teşekkürler
    Eklenmiş Dosya Eklenmiş Dosya
    • Dosya tipi: pkt l3.pkt‎ (10.4 KB (Kilobyte), 505 kez indirilmiştir)

  2. #2
    trunkmode isimli Üye şimdilik offline konumundadır Administrator
    Üyelik tarihi
    Jun 2008
    Mesajlar
    1,332

    Standart

    Tüm Sw.lerde vlan 10 ve 20 yi oluşturun , Sw.portları ilgili vlanlara atayıp Sw.ler arası portları trunk yapın , Multilayer Sw.de Virtual int. leri oluşturup Ip adresi atayın bunlar pc.ler için gateway adresi olacak Ip routing komutunu çalıştırın , pc lere bu oluşturduğunuz subnetlerden Ip adresi atayın.

  3. #3
    md_mehmet52 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Moderator
    Üyelik tarihi
    Oct 2010
    Bulunduğu yer
    Ünye
    Mesajlar
    196

    Standart

    Merhaba;

    Layer 3 SW olarak geldiği için ip router komutunu çalıştırmadan routeing işlemini yapmaz

  4. #4
    challanger isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Jul 2010
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    176

    Standart

    ip routing tab ile deniyordum ondan görememişim.komutunun tamamını elle yazınca bu komut çalıştı.
    @trunkmode dediklerini yaptım zaten vlanlar birbiri ile haberleşebiliyor vlanlara arası haberleşmede problem var
    Konu challanger tarafından (17.08.2011 Saat 01:13 ) değiştirilmiştir.

  5. #5
    trunkmode isimli Üye şimdilik offline konumundadır Administrator
    Üyelik tarihi
    Jun 2008
    Mesajlar
    1,332

    Standart

    Dediklerimi yaptıysanız Vlanlar arası routing çalışır eksik bir şey olmalı . L3 Switch sh run çıktısını paylaşabilirmisiniz. Sizin 3560 switch sh run çıktısı aşağıdaki gibi olmalı kontrol ederseniz görebilirsiniz. Burda sorun yoksa diğer sw.lerde eksik yapılandırma olabilir.

    PHP- Kodu:
    hostname 3560
    !
    !
    !
    !
    !
    ip routing
    !
    interface 
    FastEthernet0/1
     switchport trunk encapsulation dot1q
     switchport mode trunk
    !
    interface 
    FastEthernet0/2
     switchport trunk encapsulation dot1q
     switchport mode trunk
    !
    interface 
    FastEthernet0/3
     switchport access vlan 10
     switchport mode access
    !
    interface 
    FastEthernet0/4
     switchport access vlan 20
     switchport mode access

    !
    interface 
    Vlan10
     ip address 10.10.2.1 255.255.255.0
    !
    interface 
    Vlan20
     ip address 20.20.2.1 255.255.255.0
    !
    ip classless 

  6. #6
    challanger isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Jul 2010
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    176

    Standart

    Benim çıktımda bu
    Kod:
    ip routing
    !
    interface FastEthernet0/1
     switchport trunk encapsulation dot1q
     switchport mode trunk
    !
    interface FastEthernet0/2
     switchport trunk encapsulation dot1q
     switchport mode trunk
    !
    interface Vlan1
     no ip address
     shutdown
    !
    interface Vlan10
     ip address 10.10.2.1 255.255.255.0
    !
    interface Vlan20
     ip address 20.20.2.1 255.255.255.0
    !

  7. #7
    challanger isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Jul 2010
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    176

    Standart

    vlanları birbiri ile haberleştirmede ekstra bişey yokmu yani?öyle ise Benimki niye çalışmıyor :S
    p.tracer 5.3.2 yüklü ise indirip bakablirmisin?
    Konu challanger tarafından (17.08.2011 Saat 02:09 ) değiştirilmiştir.

  8. #8
    trunkmode isimli Üye şimdilik offline konumundadır Administrator
    Üyelik tarihi
    Jun 2008
    Mesajlar
    1,332

    Standart

    Tamda tahmin ettiğim gibi ilk baktığım yerde hatanız.

    Kod:
    Switch#sh ip int bri
    Interface              IP-Address      OK? Method Status                Protocol
     
    FastEthernet0/1        unassigned      YES unset  up                    up
     
    FastEthernet0/2        unassigned      YES unset  up                    up
     
    FastEthernet0/3        unassigned      YES unset  up                    up
     
    FastEthernet0/4        unassigned      YES unset  up                    up
     
     Vlan1                  unassigned      YES unset  administratively down down
     
    Vlan10                 10.10.2.1       YES manual down                  down
     
    Vlan20                 20.20.2.1       YES manual down                  down
    Switch#
    Kod:
    Switch#sh vlan bri
    
    VLAN Name                             Status    Ports
    ---- -------------------------------- --------- -------------------------------
    1    default                          active    Fa0/3, Fa0/4, Fa0/5, Fa0/6
                                                    Fa0/7, Fa0/8, Fa0/9, Fa0/10
                                                    Fa0/11, Fa0/12, Fa0/13, Fa0/14
                                                    Fa0/15, Fa0/16, Fa0/17, Fa0/18
                                                    Fa0/19, Fa0/20, Fa0/21, Fa0/22
                                                    Fa0/23, Fa0/24, Gig0/1, Gig0/2
    1002 fddi-default                     active    
    1003 token-ring-default               active    
    1004 fddinet-default                  active    
    1005 trnet-default                    active
    Vlanlar nerede ? İlk mesajımda söylemiştim oluşturun diye. Ayrıca switchportları ilgili vlanlara atayın demiştim oda yok.
    Çalışmaması için herşeyi yapmışsınız.

  9. #9
    shroud41 Guest

    Standart

    Alıntı challanger Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    vlanları birbiri ile haberleştirmede ekstra bişey yokmu yani?öyle ise Benimki niye çalışmıyor :S
    p.tracer 5.3.2 yüklü ise indirip bakablirmisin?
    L3 Switch'e girip, vlan 10 ve 20'leri oluşturun.Interface'ler up olacaktır.

    Kendi vlan'ındaki PC'lerle haberleşiyor ve diğer vlanlar'la haberleşmiyor ise, troubleshoot için öncelikle gateway'e bakmalısınız.Çünkü başka network'e çıkarken gateway'a bakar.Yani öncelikle gateway'leri ping'lemeyi deneseydiniz keşke.pingleyemediğinizi görünce zaten interface'lerin durumuna bakmak aklınıza gelirdi."down" olduğunu gördüğünüzde ise sorunun sebebini anlamış olurdunuz ve böylece kolaylıkla çözebileceğinizi düşünüyorum.

    Kolay gelsin.

  10. #10
    challanger isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Jul 2010
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    176

    Standart

    @Trunkmode L3 switch'de vlan tanımlaması yapmam gerektiğini bilmiyordum dediğm gibi bu konuda daha ilk çalışmam .SVI oluşturuken interface vlan x komutu zaten yeterince tuhaf onu idrak edemediğim için tüm dikkatim ordaydı L3 sw için vlan oluşturma kısmı gözümden kaçmış kusura bakma

    @shroud
    öncelikle gateway'leri ping'lemeyi deneseydiniz keşke.pingleyemediğinizi görünce zaten interface'lerin durumuna bakmak aklınıza gelirdi
    teşekkür ederim benim için önemli bi ipucu oldu

+ Konuyu Cevapla

Bu Konuyu Paylaşın !

Bu Konuyu Paylaşın !

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok