VLAN, DHCP IP Dağıtma
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

+ Konuyu Cevapla
Toplam 10 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
VLAN, DHCP IP Dağıtma

Merhaba arkadaslar, ilk once sunu belirtmeliyim siteniz cok guzel ve paylasimci bir site, site yoneticilerine ayri olmak uzere katkida bulunan arkadaslara cok tesekkurler. Sorunum, vtp kosan networkumde router uzerinde subif

  1. #1
    alee isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Nov 2009
    Mesajlar
    24

    Standart VLAN, DHCP IP Dağıtma

    Merhaba arkadaslar,
    ilk once sunu belirtmeliyim siteniz cok guzel ve paylasimci bir site, site yoneticilerine ayri olmak uzere katkida bulunan arkadaslara cok tesekkurler.

    Sorunum, vtp kosan networkumde router uzerinde subif ler ile olusturulmus vlan larimin altinda ip-helper kosturdum ve dhcp uzerinde farkli dhcp pool lar yarattigim halde, sadece tek vlan'im ip alabilmekte, kaldi ki onun bile bagzi makineleri ip alamamakta. Topoloji uzerinde notlar ile gerekli aciklamalari da yaptim ve packet trace 5.2 dosyasini ekte sunuyorum, yardimci olabilirmisiniz tesekkurler.
    Eklenmiş Dosya Eklenmiş Dosya
    • Dosya tipi: pkt vlan.pkt‎ (34.5 KB (Kilobyte), 755 kez indirilmiştir)
    Konu alee tarafından (16.11.2009 Saat 15:14 ) değiştirilmiştir.

  2. #2
    hakan isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Feb 2008
    Bulunduğu yer
    istanbul
    Mesajlar
    760

    Standart

    merhabalar;

    conf' u incelediğimde ip helper oluşturmuşsunuz ama dhcp poolar conf içinde görünmüyordu. conf' da değişiklik yaparak dosyayı ekledim şu an bütün bilgisayarlar ip add alıyorlar. Farklı vlanların birbiriye görüşmesini düzenlemek istiyorsanız access-list yazmayı unutmayın.

    Kolay gelsin
    Eklenmiş Dosya Eklenmiş Dosya

  3. #3
    alee isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Nov 2009
    Mesajlar
    24

    Standart

    Cevabiniz icin tesekkur ederim.

    Sizin yaptiginiz conf ta, DHCP server Router'in kendisi olmus, ben router'i dhcp server olarak kullanmak istemiyorum, topolojinin sag tarafinda bir tane windows/linux dhcp server vardi farkindaysaniz, ben onu kullanmak istiyorum. Benim orda sikintim vardi.

    Not: Sizin yaptiginiz yapiyi kullanmak istesek, vlan lerin birbiriyle haberlesmesi icin router uzerindeki subif ip lerini client lara gateway olarak dagitmamiz yeterli, sizin gozunuzden kacmis sanirim gateway leri 192.168.x.1 seklined vermissiniz, halbuki 192.168.x.254 olcakti, ben o sekil yapinca vlan ler birbirleri ile router uzerinden haberlesti, lakin dedigim gibi benim dhcp olarak server'i kullandirmam gerekli Hakan Bey.
    Konu alee tarafından (16.11.2009 Saat 16:12 ) değiştirilmiştir.

  4. #4
    hakan isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Feb 2008
    Bulunduğu yer
    istanbul
    Mesajlar
    760

    Standart

    problem değil. Dediğiniz gibi routerdaki dhcp tanımlarını çıkartıp, eklemiş olduğunuz dhcp üzerinden tanımlama yaparak. bütün makinaların ip almasını sağladım. dosyayı ekliyorum inceleyin, istediğiniz değişikliği sizde yapabilirsiniz

    kolay gelsin..
    Eklenmiş Dosya Eklenmiş Dosya

  5. #5
    alee isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Nov 2009
    Mesajlar
    24

    Standart

    Hakan Bey,

    Evet su an istedigim olmus ve conf a baktigimda hicbir degisiklik goremedim dediginiz gibi sadece dhcp uzerinde degisiklik yapmissiniz, onda da ne yaptinizda oldu acaba ogrenebilirmiyim.
    Konu alee tarafından (16.11.2009 Saat 16:33 ) değiştirilmiştir.

  6. #6
    hakan isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Feb 2008
    Bulunduğu yer
    istanbul
    Mesajlar
    760

    Standart

    192.168.x.254 yada 192.168.x.1 olması farketmez ben o şekilde yapmıştım, siz hangi ip addresini vermek isterseniz o şekilde düzenlenebilir, tamamen size kalmış bir durum

    DHCP server üzerinde sadece dhcp pool ismi ile vlan isimlerini aynı yaparak ip aralıklarını belirleyerek save ettim ardından bilgisayarlarda ip relaese yaparak tekrar dhcp den ip adresi almasını sağladığınızda istediğiniz şekilde ip adreslerinin dağılmış olduğunu görebilirsiniz.

  7. #7
    alee isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Nov 2009
    Mesajlar
    24

    Standart

    Hakan Bey,

    Dhcp pool name ile vlan name ayni olmak zorunda gibi bi sonuc cikarttim ve dhcp server uzerinde pool ismini vlan dan farkli bir isimle degistererek denedim yine olumlu sonuc aldim. Sanirim isimlerin ayni olmasi gibi bir mecburiyet yok degil mi?

  8. #8
    hakan isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Feb 2008
    Bulunduğu yer
    istanbul
    Mesajlar
    760

    Standart

    hayır yok, sadece yönetimin kolay olması açısından faydalı...

  9. #9
    syslog2 Guest

    Standart

    sh run cıktını burada paylaşabilrimisiniiz.

  10. #10
    irony isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Nov 2008
    Mesajlar
    914

    Standart

    Örnek DHCP Konfigurasyonu

    ip dhcp pool POOLNAME
    network X.X.X.A X.X.X.X // IP address mask
    dns-server X.X.X.B
    default-router X.X.X.c

    Belki isinize yarayabilir.

+ Konuyu Cevapla

Bu Konuyu Paylaşın !

Bu Konuyu Paylaşın !

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok