Ortalama 150 Uçlu Sistem için Swich
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

+ Konuyu Cevapla
Toplam 2 Sayfadan 1. Sayfa 12 SonuncuSonuncu
Toplam 12 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Ortalama 150 Uçlu Sistem için Swich

arkadaşlar yukarda resmini gördüğünüz şekilde okulumuzda ortama 150 uçlu network-güvenlik sistemi ağımız var. sistemin önemli noktalarında ZyXEL swichler ve ara bağlantılarla güvenlik kameraları için cat-6 kablo kullanılmış durumda. ana binadaki

  1. #1
    csyasar isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Jul 2009
    Mesajlar
    5

    Question Ortalama 150 Uçlu Sistem için Swich



    arkadaşlar yukarda resmini gördüğünüz şekilde okulumuzda ortama 150 uçlu network-güvenlik sistemi ağımız var. sistemin önemli noktalarında ZyXEL swichler ve ara bağlantılarla güvenlik kameraları için cat-6 kablo kullanılmış durumda. ana binadaki swichlerden biri 3com 24 port swich olarak kullanıldı. ancak zaman zaman ağda, internette kesilmeler yaşanıyor, 44 kameradan aynı anda 10-15 tanesi aktif oluyor (network ağı boşken bile). sistemde kollezyon yaptıran kablolar yenilendi.

    şimdi sıkıntıyla alakalı benim şahsi kanaatim swichlerin yetersiz geldiği yönünde. burada bir devlet hastanesindede aynı sıkıntı yaşanmış ve sistemi kuranlar swichleri hp ile değiştirince sıkıntı otomatikman çözülmüş. aslında gönlüm swichlerin tamamını cisco ile değiştirmek ancak fiyatlar çok yüksek. ama en uygun yollu çözümünü de sunabilirsiniz. bu durumda sizin sorunla ilgili önerileriniz, çıkarımlarınız ve cihaz önerileriniz nelerdir?

    teşekkürler, iyi çalışmalar...

  2. #2
    GhoSt isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2007
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    1,664

    Standart

    Öncelikle mevcut yapıdaki sorunun kaynağı bulunmalı , belki ortamda bir trojan vardır aşırı broadcast trafiği yaratan , böyle bir durum var ise en iyi switch ide taksanız sorunlar yaşanır o yüzden öncelikle mevcut sistemin çalışmasındaki sıkıntı bulunmalıdır

    Bunun dışında böyle bir yapıda her binayı farklı vlanlara bölerseniz performans olarak switch leri rahatlatırsınız

    Son olarak switch tavsiyem Allied Telesis 8000S modelidir , her ne kadar bu markayı beğenmesemde performans/fiyat oranında çok başarılı bir cihaz fazlasıyla işinizi görecektir
    Mr.google knows everything , ask to him...

  3. #3
    csyasar isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Jul 2009
    Mesajlar
    5

    Standart

    merhaba, hocam sistemdeki collezyon yapan kablolar yenilendi. swichlerde aşırı trafiğe neden olan bir bağlantı yok. dün aklıma yeni gelen şeyi denedim. bilgisayarlar ile ip kameraları ayırdım. 44 kameradan sadece 20sini bağladım. kameralardan 10 tanesi, 12 tanesi aktif oluyor. sonra bakıyorsunuz 5e düşüyor filan. sıkıntı tahminimce kameraların çok fazla trafik yapmasından swichler yükü kaldıramıyor yada dlink ip cameralarda bi sıkıntı var. çözümü bulamadım henüz.

  4. #4
    x25
    x25 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Aug 2007
    Mesajlar
    331

    Standart

    bence analizleriniz tahminler üzerine kurulu tavsiyem uzman arkadaş yada kişilerce yerinde inceleme yaptırmanız kablonun durumu yada kamera sayısına göre tespit doğru olmaz bakarsınız bir tane pc bile tüm trafiği işgal edebilecek yeteneğe sahip olabilir tespitlerinizi networkte katman 1 denilen fiziksel katmanda yapmışsınız ama benim anladğım kadarıyla asıl tespitin 2. katmanda yani data-link veya 3.katmanda ip katmanında yapılmasıdır.

  5. #5
    csyasar isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Jul 2009
    Mesajlar
    5

    Standart

    Alıntı x25 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    bence analizleriniz tahminler üzerine kurulu tavsiyem uzman arkadaş yada kişilerce yerinde inceleme yaptırmanız kablonun durumu yada kamera sayısına göre tespit doğru olmaz bakarsınız bir tane pc bile tüm trafiği işgal edebilecek yeteneğe sahip olabilir tespitlerinizi networkte katman 1 denilen fiziksel katmanda yapmışsınız ama benim anladğım kadarıyla asıl tespitin 2. katmanda yani data-link veya 3.katmanda ip katmanında yapılmasıdır.
    okulda görevli memur, bilgisayar öğretmeni filan değil zaten bu işlerle uğraşıyorum. ancak 150 uçlu sistem deneyimim çok az. sistemde collezyona sebep olan bir durum göremedim/gördüklerimi yeniledim. kameraların belli bölümleriyle çalışmayı da denedim ancak yine aynı sıkıntı oldu. ip kameraların tamamında statik ip var. çözüm olarak daha önce buradaki bir hastanenin ip kameralarda aynı sıkıntıyı yaşaması üzerine hp swich tercih etmiş olması da swiche kabahat bulmamdaki kararımı netleştiriyor. ama şimdi 6-7 tane hp swichi alıp hüsran yaşamak da işime gelmiyor. belki de dlink ip kameralarda bulunan bi sıkıntıdır.

  6. #6
    x25
    x25 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Aug 2007
    Mesajlar
    331

    Standart

    ozaman size bir kaç soru sorayım cevapları alabilirsem belki yardımcı olabilirim

    1-collezyondan kastınız sanırım collision yani çarpışma peki çarpışma olup olmadığını nasıl tespit ediyorsunuz
    2-collision neden olan şey sizce gerçekten kablomudur ? eğer öyle ise yeni bir şey daha öğrenmiş oldum
    3-bazı lokasyonlar arası çift kablo var eğer bu çiftler aynı çift switche giriyorsa burda döngüyü yani loop u engelleyecek herhangi bir uygulama çalıştırdınızmı(spanning tree yada lag gibi)
    4-bu siteyi detaylıca inceleyin 4 bin küsür başlık var emin olun en az 500 tanesi vlan denilen bir konuyu içerir LAN yapılarda kesinlikle ama kesinlikle uygulanması gereken bir uygulama VLAN.networkunuzde vlan var mı ?
    5-bir kamera ne kadar trafik yapıyor bir swtichin throughput değeri ne kadar.

    vs vs.

  7. #7
    csyasar isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Jul 2009
    Mesajlar
    5

    Standart

    Alıntı x25 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ozaman size bir kaç soru sorayım cevapları alabilirsem belki yardımcı olabilirim

    1-collezyondan kastınız sanırım collision yani çarpışma peki çarpışma olup olmadığını nasıl tespit ediyorsunuz
    2-collision neden olan şey sizce gerçekten kablomudur ? eğer öyle ise yeni bir şey daha öğrenmiş oldum
    3-bazı lokasyonlar arası çift kablo var eğer bu çiftler aynı çift switche giriyorsa burda döngüyü yani loop u engelleyecek herhangi bir uygulama çalıştırdınızmı(spanning tree yada lag gibi)
    4-bu siteyi detaylıca inceleyin 4 bin küsür başlık var emin olun en az 500 tanesi vlan denilen bir konuyu içerir LAN yapılarda kesinlikle ama kesinlikle uygulanması gereken bir uygulama VLAN.networkunuzde vlan var mı ?
    5-bir kamera ne kadar trafik yapıyor bir swtichin throughput değeri ne kadar.

    vs vs.
    öncelikle söyleyeyim ki bu kadar geniş deneyimlere sahip değilim. ortalama 20-30 uçlu networklerde çalıştım. sorularınıza cevap vermeye çalışayım.

    1- çarpışmayı şöyle tespit ediyorum. kabloyu swiche bağlayınca anlamsız şekilde swichin lambaları coşuyor. ve tüm bağlantılar kesiliyor. swich veya uçtaki cihazı değiştiriyorsunuz sonuç yine aynı. ancak kabloyu çekince herşey normal. böyle olunca bir kaç deneme daha yapıp kabloyu değiştiriyorum.

    2-benbaştan beri genel anlamda kablo sorun olarak öğrendi ve her zaman işe yaradı. belki bildiğim yanlış ama böyle işlerimi hep çözdüm.

    3-bahsettiğiniz konu ile ilgili hiçbir çalışmam olmadı.

    4- vlan sistemimizde mevcut değil.
    5- bunu bilgileri nasıl, hngi programla sağlarım?

  8. #8
    burner Guest

    Standart

    Slm;
    Eger 150 uclu bir networkunuz var ise ve switchleri yenilemek istiyorsaniz... 3560 backbone switch, ve 2960 yan switchler isinizi cok iyi gorur...Ileriye yonelik guzel bir network olusturabilirsiniz.. Ancak 300-600 arasi uc derseniz 3750 backbone ve 2960 yan switchler kullanabilirsiniz... 3560 ve 3750 onermemin sebebi hem layer 2 hemde layer 3 ozelliginde olmalari, ayni zamanda ipv6, qos, tunnels,...vs i full support etmeleri...

    Umarim yardimci olur
    Iyi gunler

  9. #9
    CiscoEr isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Feb 2009
    Bulunduğu yer
    Montreal/CANADA
    Mesajlar
    16

    Standart

    Selam

    Okul ile spor salonu arasinda iki adet cat-6 kablo var. Bu demek ki iki switch birbirine iki kablo ile baglanmis yanlis dusunmuyorsam.Peki sistemde STP(spanning tree)aktif durumdami ? Eger stp kullanmiyorsaniz kesinlikle loop olusturacak ve network baglantiniz son derece yavaslar ve kesilebilir bu durumda.Birde VLAN lari olusturursaniz cok daha saglikli bir sisteme kavusursunuz.Benim tavsiyem satin alacaginiz urunun Cisco olmasi yonunde olacaktir...
    Iyi gunler

  10. #10
    CiscoEr isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Feb 2009
    Bulunduğu yer
    Montreal/CANADA
    Mesajlar
    16

    Standart

    Bu arada okul ana bina ile okul erkek yurt arasida da cift cat-6 mevcut simdi fark ettim...

+ Konuyu Cevapla

Bu Konuyu Paylaşın !

Bu Konuyu Paylaşın !

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok