VLAN ve DCHP Konfigurasyonu
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, kısa bir süre sonra " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle yenilenen sitemizde katılıma devam edebileceksiniz.

+ Konuyu Cevapla
Toplam 3 Sayfadan 1. Sayfa 123 SonuncuSonuncu
Toplam 23 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
VLAN ve DCHP Konfigurasyonu

Vlan'da nasıl IP dağıtılır ve İnternet paylasımı nasıl oluyor..? Yardımlarınız için teşekkürler....!!!

  1. #1
    eminbuyuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Nov 2007
    Bulunduğu yer
    Istanbul
    Mesajlar
    11

    Lightbulb VLAN ve DCHP Konfigurasyonu

    Vlan'da nasıl IP dağıtılır ve İnternet paylasımı nasıl oluyor..? Yardımlarınız için teşekkürler....!!!






  2. #2
    freeboy17 Guest

  3. #3
    root isimli Üye şimdilik offline konumundadır Moderator
    Üyelik tarihi
    Jun 2007
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    1,409

    Arrow

    VLAN lar switch üzerinde yapılan mantıksal gruplamalardır,her vlan ayrı bir broadcast domain dir.
    Default olarak bir switch üzerindeki bütün portlar VLAN 1 dedir.VLAN 1 silinemez,değiştirilemez ve yeniden adlandırılamaz.
    VLAN'lar Static ve Dinamik olmak üzere ikiye ayrılırlar.
    Static vlan aşamasında vlan oluşturur ve portlarıda vlan'a atarız.


    VLAN oluşturmak için router ımıza bağlı olan switch imizde aşagıdaki komutları gireriz;
    Kod:
    Configure Terminal moddayken;
      Switch>enable
      Switch#configure terminal
      Enter configuration commands, one per line.  End with CNTL/Z.
      Switch(config)#vlan 10
      Switch(config-vlan)#name pazarlama
      Switch(config-vlan)#exit
      Switch(config)#vlan 20
      Switch(config-vlan)#name muhasebe
      Switch(config-vlan)#exit
                  
      Yukardaki komutlarla VLAN larımızı oluşturduk ve isimlerini atamış olduk.
    Vlan ımızın oluştugunu enable mod'dayken show vlan komutunu yazarak görebiliriz.
       Switch(config)#exit
      %SYS-5-CONFIG_I: Configured from console by console
    Kod:
    Switch#show vlan
       
      VLAN Name                             Status    Ports
      ---- -------------------------------- --------- -------------------------------
      1    default                          active    Fa0/1, Fa0/2, Fa0/3, Fa0/4
                                                      Fa0/5, Fa0/6, Fa0/7, Fa0/8
                                                      Fa0/9, Fa0/10, Fa0/11, Fa0/12
                                                      Fa0/13, Fa0/14, Fa0/15, Fa0/16
                                                      Fa0/17, Fa0/18, Fa0/19, Fa0/20
                                                      Fa0/21, Fa0/22, Fa0/23, Fa0/24
                                                      Gig1/1, Gig1/2
      10   pazarlama                        active    
      20   muhasebe                         active    
      1002 fddi-default                     active    
      1003 token-ring-default               active    
      1004 fddinet-default                  active    
      1005 trnet-default                    active    
       
      VLAN Type  SAID       MTU   Parent RingNo BridgeNo Stp  BrdgMode Trans1 Trans2
      ---- ----- ---------- ----- ------ ------ -------- ---- -------- ------ ------
      1    enet  100001     1500  -      -      -        -    -        0      0
      10   enet  100010     1500  -      -      -        -    -        0      0
      20   enet  100020     1500  -      -      -        -    -        0      0
       --More—
    Daha sonra oluşturduğumuz VLAN ları switch in portlarına atarız.
    Kod:
    Switch#configure terminal
      Enter configuration commands, one per line.  End with CNTL/Z.
      Switch(config)#interface fastethernet 0/3
      Switch(config-if)#switchport access vlan 10
      Switch(config-if)#exit
      Switch(config)#interface fastethernet 0/4
      Switch(config-if)#switchport access vlan 10
      Switch(config-if)#exit
      Switch(config)#exit
    Tekrar show vlan dediğimizde switch e bağlı olan 3. ve 4. portların vlan lara atandıgını görücegiz.

    Kod:
     Switch#show vlan
       
      VLAN Name                             Status    Ports
      ---- -------------------------------- --------- -------------------------------
      1    default                          active    Fa0/1, Fa0/2, Fa0/5, Fa0/6
                                                      Fa0/7, Fa0/8, Fa0/9, Fa0/10
                                                      Fa0/11, Fa0/12, Fa0/13, Fa0/14
                                                      Fa0/15, Fa0/16, Fa0/17, Fa0/18
                                                      Fa0/19, Fa0/20, Fa0/21, Fa0/22
                                                      Fa0/23, Fa0/24, Gig1/1, Gig1/2
      10   pazarlama                        active    Fa0/3, Fa0/4
      20   muhasebe                         active    
       
      Daha sonra da VLAN 20 ye bağlı oldugu port u atarız.
      Switch(config)#interface fastEthernet 0/5
      Switch(config-if)#switchport access vlan 20
      Switch(config-if)#exit
    Kod:
       Switch#sh vlan
       
      VLAN Name                             Status    Ports
      ---- -------------------------------- --------- -------------------------------
      1    default                          active    Fa0/1, Fa0/2, Fa0/6, Fa0/7
                                                      Fa0/8, Fa0/9, Fa0/10, Fa0/11
                                                      Fa0/12, Fa0/13, Fa0/14, Fa0/15
                                                      Fa0/16, Fa0/17, Fa0/18, Fa0/19
                                                      Fa0/20, Fa0/21, Fa0/22, Fa0/23
                                                      Fa0/24, Gig1/1, Gig1/2
      10   pazarlama                        active    Fa0/3, Fa0/4
      20   muhasebe                         active    Fa0/5
      1002 fddi-default                     active    
      1003 token-ring-default               active    
      1004 fddinet-default                  active    
      1005 trnet-default                    active    
       
      VLAN Type  SAID       MTU   Parent RingNo BridgeNo Stp  BrdgMode Trans1 Trans2
      ---- ----- ---------- ----- ------ ------ -------- ---- -------- ------ ------
      1    enet  100001     1500  -      -      -        -    -        0      0
      10   enet  100010     1500  -      -      -        -    -        0      0
      20   enet  100020     1500  -      -      -        -    -        0      0
      1002 enet  101002     1500  -      -      -        -    -        0      0
      1003 enet  101003     1500  -      -      -        -    -        0      0
      1004 enet  101004     1500  -      -      -        -    -        0      0
      1005 enet  101005     1500  -      -      -        -    -        0      0
       
      Switch#
    Router 'ımıza direk bağlı olan switch'imizde vlan'ları oluşturmuş olduk böylece.
    İkinci switch'imizi de client switch yapıcaz,bu arada switch ler 3 modda çalışırlar,eger herganbi bir müdahalede bulunmazsanız her switch default ta server switch'tir.
    Biz bu konfigurasyonumuzda ilk switch imize dokunmadık ve server olarak bıraktık.
    Şimdiki switch'imizi client switch olarak ayarlıyacagız.
    Client switchler vlan bilgisini alırlar ancak server switchler gibi vlan bilgisini dağıtmazlar.
    Switchlerimizin durumlarını öğrenmek için enable moddayken show vtp status komutunu kullanırız.
    Kod:
       Switch#sh vtp status
      VTP Version                     : 2
      Configuration Revision          : 0
      Maximum VLANs supported locally : 64
      Number of existing VLANs        : 5
      VTP Operating Mode              : Server
      VTP Domain Name                 : 
      VTP Pruning Mode                : Disabled
      VTP V2 Mode                     : Disabled
      VTP Traps Generation            : Disabled
      MD5 digest                      : 0x7D 0x5A 0xA6 0x0E 0x9A 0x72 0xA0 0x3A 
      Configuration last modified by 0.0.0.0 at 0-0-00 00:00:00
      Local updater ID is 0.0.0.0 (no valid interface found)
      Switch#
    Yukardaki switchimiz de gördügünüz gibi şu anda switch server modda biz bunu client moda alıcaz.

    Enable modda vlan database yazıdıktan sonra vtp client komutu yeterli olucaktır.
    veya config mod'da vtp mode client yazılabilinir. ( yanlızca birini yazmak yeterlidir )

    Kod:
      
    Switch#vlan database
      % Warning: It is recommended to configure VLAN from config mode,
        as VLAN database mode is being deprecated. Please consult user
        documentation for configuring VTP/VLAN in config mode.
       
      Switch(vlan)#vtp client
      Setting device to VTP CLIENT mode.
    Exit deyip şimdi bir show vtp status diyelim,

    Kod:
       Switch#show vtp status
      VTP Version                     : 2
      Configuration Revision          : 0
      Maximum VLANs supported locally : 64
      Number of existing VLANs        : 5
      VTP Operating Mode              : Client
      VTP Domain Name                 : 
      VTP Pruning Mode                : Disabled
      VTP V2 Mode                     : Disabled
      VTP Traps Generation            : Disabled
      MD5 digest                      : 0x7D 0x5A 0xA6 0x0E 0x9A 0x72 0xA0 0x3A 
      Configuration last modified by 0.0.0.0 at 0-0-00 00:00:00
      Switch#
    Görmüş oldugunuz gibi switch'imizi client moda aldık ve buda artık bu switch imizin vlan bilgilerini server switchimizden alıcagı anlamını taşımaktadır.


    Switch imizi domain içine almamız içinse aşagıdaki komutları kullanırız;

    SwitchCiscoTR.com#vlan database
    % Warning: It is recommended to configure VLAN from config mode,
    as VLAN database mode is being deprecated. Please consult user
    documentation for configuring VTP/VLAN in config mode.

    Kod:
       switchciscotr.com(vlan)#vtp domain ciscotr.com
      Changing VTP domain name from NULL to ciscotr.com
      switchciscotr.com(vlan)#exit
    Tekrardan show vtp status komutunu girdigimizde client olan switch imizin domain içine alınmış oldugunu görmekteyiz.
    Kod:
       switchciscotr.com#sh vtp status
      VTP Version                     : 2
      Configuration Revision          : 0
      Maximum VLANs supported locally : 64
      Number of existing VLANs        : 5
      VTP Operating Mode              : Client
      VTP Domain Name                 : ciscotr.com
      VTP Pruning Mode                : Disabled
      VTP V2 Mode                     : Disabled
      VTP Traps Generation            : Disabled
      MD5 digest                      : 0x53 0xEB 0xCC 0xA4 0xA5 0xEB 0x18 0xC5 
      Configuration last modified by 0.0.0.0 at 0-0-00 00:00:00
      switchciscotr.com#
    Bu iki switchimizin birbirine bağlı olan portlarına switchport mode trunk komutunu girmemiz gerekir.

    Router Konfigurasyonu ve DHCP

    Şimdide router ımıza bağlı olan switchimizin bağlı oldugu porta switchport mode trunk komutunu gireriz.
    Kod:
      
    Continue with configuration dialog? [yes/no]: NO
    
    
    Press RETURN to get started!
    
    
    
    Router>enable
    Router#configure terminal
    Enter configuration commands, one per line.  End with CNTL/Z.
    Router(config)#hostname ciscotr.com
    ciscotr.com(config)#
      Enter configuration commands, one per line.  End with CNTL/Z.
      ciscotr.com(config)#interface fastethernet 0/1
      ciscotr.com(config-if)#switchport mode trunk
       
      %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/1, changed state to down
      %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/1, changed state to upciscotr.com(config-if)#exit
    Daha sonra router ımızda sub interface leri oluştururuz.Bunun için önce router ımızın fastethernet 0/0 ına no shutdown deriz.
    Daha sonrada sub interfacelerimizi oluştururuz;

    Kod:
       ciscotr.com#configure terminal
      Enter configuration commands, one per line.  End with CNTL/Z.
      ciscotr.com(config)#interface fastethernet 0/0
      ciscotr.com(config-if)#no shutdown
      ciscotr.com(config-if)#exit
      ciscotr.com(config)#interface fastethernet 0/0.1
       
      %LINK-5-CHANGED: Interface FastEthernet0/0.1, changed state to up
      %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/0.1, changed state to upciscotr.com(config-subif)#encapsulation dot1q 10
      ciscotr.com(config-subif)#ip address  192.168.10.1 255.255.255.0
      ciscotr.com(config-subif)#exit
      ciscotr.com(config)#interface fastethernet 0/0.2
      
      %LINK-5-CHANGED: Interface FastEthernet0/0.2, changed state to up
      %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/0.2, changed state to upciscotr.com(config-subif)#encapsulation dot1q 20
      ciscotr.com(config-subif)#ip address 192.168.20.1 255.255.255.0
      ciscotr.com(config-subif)#exit
      ciscotr.com(config)#interface fastethernet 0/0.3
      
      %LINK-5-CHANGED: Interface FastEthernet0/0.3, changed state to up
      %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/0.3, changed state to upciscotr.com(config-subif)#encapsulation dot1q 30
      ciscotr.com(config-subif)#ip address 192.168.30.1 255.255.255.0
      ciscotr.com(config-subif)#exit
      ciscotr.com(config)#
    Oluşturduğumuz sub interface leri hemen show run komutuyla inceleyebiliriz.

    Kod:
       ciscotr.com#show running-config
      Building configuration...
       
      Current configuration : 1016 bytes
      !
      version 12.2
      no service password-encryption
      !
      hostname ciscotr.com
      !
      !
      !
      !
      interface FastEthernet0/0
       ip address 192.168.1.1 255.255.255.0
       duplex auto
       speed auto
      !
      interface FastEthernet0/0.1
       encapsulation dot1Q 10
       ip address 192.168.10.1 255.255.255.0
      !
      interface FastEthernet0/0.2
       encapsulation dot1Q 20
       ip address 192.168.20.1 255.255.255.0
      !
      interface FastEthernet0/0.3
       encapsulation dot1Q 30
       ip address 192.168.30.1 255.255.255.0
      !
      interface FastEthernet0/1
       --More—
    Şimdi bundan sonra son aşamaya yani dhcp kullanarak otomatik IP dağıtımına geldi sıra sırasıyla router ınıza şu komutları girerseniz;

    Kod:
    ciscotr.com#configure terminal
      Enter configuration commands, one per line.  End with CNTL/Z.
      ciscotr.com(config)#ip dhcp pool ciscotrvlan10
      ciscotr.com(dhcp-config)#network 192.168.10.0 255.255.255.0
      ciscotr.com(dhcp-config)#default-router 192.168.10.1
      ciscotr.com(dhcp-config)#dns-server 4.2.2.2
      ciscotr.com(dhcp-config)#ip dhcp pool ciscotrvlan20
      ciscotr.com(dhcp-config)#network 192.168.20.0 255.255.255.0
      ciscotr.com(dhcp-config)#default-router 192.168.20.1
      ciscotr.com(dhcp-config)#dns-server 4.2.2.2
      ciscotr.com(dhcp-config)#ip dhcp pool ciscotrvlan30
      ciscotr.com(dhcp-config)#network 192.168.30.0 255.255.255.0
      ciscotr.com(dhcp-config)#default-router 192.168.30.1
      ciscotr.com(dhcp-config)#dns-server 4.2.2.2
      ciscotr.com(dhcp-config)#exit
    Bundan sonra otomatik ıp dağıtımı işlemi tamamdır.DHCP ıp leri otomatik olarak dağıtır.
    Gördüğünüz gibi tek tek elle ıp girmektense dhcp bizim için ıp leri vlan larımıza dağıttı ve aşagıda ki örnektede ping lerimiz vlan lar arasında başarılı olmuştur.VLAN 10 dan VLAN 30 a başarılı bir ping atışı aşagıdadır.

    Kod:
       Packet Tracer PC Command Line 1.0
       PC>ping 192.168.30.2
       
      Pinging 192.168.30.2 with 32 bytes of data:
       
      Request timed out.
      Reply from 192.168.30.2: bytes=32 time=240ms TTL=127
      Reply from 192.168.30.2: bytes=32 time=183ms TTL=127
      Reply from 192.168.30.2: bytes=32 time=195ms TTL=127
       
      Ping statistics for 192.168.30.2:
          Packets: Sent = 4, Received = 3, Lost = 1 (25% loss),
      Approximate round trip times in milli-seconds:
          Minimum = 183ms, Maximum = 240ms, Average = 206ms
    Kod:
     PC>ping 192.168.30.2
      
      Pinging 192.168.30.2 with 32 bytes of data:
       
      Reply from 192.168.30.2: bytes=32 time=222ms TTL=127
      Reply from 192.168.30.2: bytes=32 time=202ms TTL=127
      Reply from 192.168.30.2: bytes=32 time=192ms TTL=127
      Reply from 192.168.30.2: bytes=32 time=225ms TTL=127
       
      Ping statistics for 192.168.30.2:
          Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
      Approximate round trip times in milli-seconds:
          Minimum = 192ms, Maximum = 225ms, Average = 210ms
       
      PC>
    Aşagıdada VLAN 30 dan VLAN 20 ye atılan pingler başarılı olmuştur.

    Kod:
     PC>ping 192.168.20.2
       
      Pinging 192.168.20.2 with 32 bytes of data:
       
      Reply from 192.168.20.2: bytes=32 time=224ms TTL=127
      Reply from 192.168.20.2: bytes=32 time=218ms TTL=127
      Reply from 192.168.20.2: bytes=32 time=171ms TTL=127
      Reply from 192.168.20.2: bytes=32 time=209ms TTL=127
       
      Ping statistics for 192.168.20.2:
          Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
      Approximate round trip times in milli-seconds:
          Minimum = 171ms, Maximum = 224ms, Average = 205ms
       
      PC>

  4. #4
    eminbuyuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Nov 2007
    Bulunduğu yer
    Istanbul
    Mesajlar
    11

    Standart

    Teşekkür ederim
    paylaşımın için sağol

  5. #5
    serdar Guest

    Standart

    Sorun tam olarak bu değiL ip sıkıntısını gidermek istiyoruz !!!

  6. #6
    ower isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2007
    Mesajlar
    1

    Standart

    ya bunu bi yerden hatırlıyom serdar

  7. #7
    enes_53 Guest

    Standart

    daha iyi bir yöntem yoq mu

  8. #8
    root isimli Üye şimdilik offline konumundadır Moderator
    Üyelik tarihi
    Jun 2007
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    1,409

    Arrow

    Alıntı ower Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ya bunu bi yerden hatırlıyom serdar
    nerden hatırlıyorsun?

  9. #9
    x25
    x25 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Aug 2007
    Mesajlar
    331

    Standart

    Alıntı serdar Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Sorun tam olarak bu değiL ip sıkıntısını gidermek istiyoruz !!!
    Soru daha net açıklanabilirse mutlaka cevabı olacaktır IP sıkıntısından kastı tam olarak anlayamadım uygulamak istediğiniz yapıyı kısaca özetlerseniz daha net yardımcı olmaya çalışabiliriz...yok sa bu şeklde genel başlıklar zorunlu olacaktır...

  10. #10
    latecollision Guest

    Standart

    Alıntı ower Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ya bunu bi yerden hatırlıyom serdar
    nerden hatırladınız bende çok merak ettim

+ Konuyu Cevapla

Bu Konuyu Paylaşın !

Bu Konuyu Paylaşın !

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok