Packet Tracer 5.0 Switch IP Adresi Ataması
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, kısa bir süre sonra " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle yenilenen sitemizde katılıma devam edebileceksiniz.

+ Konuyu Cevapla
Toplam 2 Sayfadan 1. Sayfa 12 SonuncuSonuncu
Toplam 12 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Packet Tracer 5.0 Switch IP Adresi Ataması

Slm, packet tracer da bakıyorum da conf modda iken (config# ip address) komutu görünmüyor yani bu şekilde switch e ip atanmıyor. ama interface Vlan 1 arayüzünde ip atanabiliyor.. eğitim alırken

  1. #1
    Ciscoist isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2008
    Mesajlar
    189

    Standart Packet Tracer 5.0 Switch IP Adresi Ataması

    Slm,

    packet tracer da bakıyorum da conf modda iken
    (config# ip address) komutu görünmüyor yani bu şekilde switch e ip atanmıyor.

    ama interface Vlan 1 arayüzünde ip atanabiliyor..

    eğitim alırken switch lere conf modda ip atadığımızı hatırlıyorum ben?

    nedendir? teşekkürler.

  2. #2
    Orhan ERGUN isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Aug 2008
    Mesajlar
    256

    Standart

    Merhaba,

    Ip'yi atayamadığınız o portlar layer 2 de calısıyor o yuzden.. Orneğin Cisco 878 bir router aldığınızdada arkasındaki 4 ethernet portu layer 2 de calısır ve Vlan interface'ine ip vererek , portlarda defaultta vlan 1'e uye olduklarından , siz bu 4 porttan hangisine baglanırsanız bağlanın router ip'si , yani sizin default gatewayleriniz , Vlan interface ip'si olacaktır, acıklayıcı olmustur umarım.


    Kolay Gelsin.

  3. #3
    Ciscoist isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2008
    Mesajlar
    189

    Standart

    Evet süper oldu, anladım hocam.

    Peki layer2 de vlan1 interface 10.0.0.2 verdim diyelim,

    yeni bir vlan olarak vlan2 yaratırsam eğer;

    - buna da gidip farklı subnetten ip vermek zorundamıyım ?
    - bir ip vermek zorundamıyım ?
    - birinci vlan ile (vlan1) aynı bloktan bir ip verebilir miyim? 10.0.0.3 gibi..
    - versem ne olur vermesem ne olur

  4. #4
    kozalak isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Sep 2008
    Mesajlar
    457

    Standart

    -istediğin subnetten ip verebilirsin ama routerın da bu ip adresinden haberi olması lazım. şöyle diyelim. routerda bi interfaceten sanal interfaceler yaparsın fa 0/1.1, fa 0/1.2 gibi.
    sonra 0.1 olana 10.0.0.2 nin subnetine göre bi ip verirsin böylece birbirini görmüş olurlar, diğer vlan ve sanal interface e de farklı subnet ve ip den adres verebilirsin bu şekilde.

    -ip vermek zorunda değilsin. vlanlara ip atamanın amacı switch e uzaktan baglanıp yonetmek içindir. sadece vlan1 e versen yeter o yuzden ama zevk senin, vermen gereken durumlar da olabiliyor(çalıştığım yerde buna benzer bi durum var mesela)

    -aynı bloktan ip verebilirsin sanırım ama routing yaparken ve ip adresinin subnetini seçerken dikkat etmen gerek

    -hiç ip vermesen vlanlara hiç bir şey olmaz. ip vermenin amacı switch i yönetmek(en azından benim bildiğim kadarıyla)

  5. #5
    Orhan ERGUN isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Aug 2008
    Mesajlar
    256

    Standart

    Merhaba,

    -Evet 2.bir vlan yaratabilirsn
    -Ip vermeyeceksen 2.vlanı neden istiyorsun
    -Overlapping olur , aynı networkden veremezsin.

    Kolay Gelsin.

  6. #6
    Ciscoist isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2008
    Mesajlar
    189

    Standart

    evet ikinci vlan a ip verince overlap oluyor az önce denedim, yani farklı subnetten ip vermek durumundasın..

    ben o zaman şöyle sorayım;

    bir sw de 4 ayrı vlan yaratalım, vlan1, vlan2, vlan3, vlan4 olarak.

    Ortamda active directory varsa bu vlanların hepsi birden nasıl bağlanacak dc ye? dns e?

    dhcp sunucu ya 4 tane interface mi bağlayacağım her birine ip verebilmesi için, sahada nasıl çözüyorsunuz bu işi ?

  7. #7
    GhoSt isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2007
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    1,664

    Standart

    bu sorunun cevabını ben vermiştim hatırlarsanız 4 farklı ip havuzu oluşturcaksınız her vlan kendi havuzundan ip alıcak
    ya 4 tane router da fa0/0 gibi interface ler olucak , yada tek bir interface i subinterface lere bölüp o şekilde yönlendirme yapıcaksınız
    Mr.google knows everything , ask to him...

  8. #8
    Ciscoist isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2008
    Mesajlar
    189

    Standart

    - hocam dhcp server sadece sahip olduğu subnetten ip verir, yani server üzerinde hangi ip bloğu koşuyorsa o subnetten verir sadece.. bu durumda bir vlan a verdi diyelim, diğerlerine nasıl gidecek*

    - bundan bahsettik ama o zaman algıladığımı şimdi algılayamıyorum

    - 4 vlan için 4 router aldırırsam kovarlar beni herhalde.. bir router da tek interface e maksimum kaç farklı subnetten ip atababilir?

    bunu bir topolojide gösterebilir misiniz rica etsem?

  9. #9
    kozalak isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Sep 2008
    Mesajlar
    457

    Standart

    interface altında sub interface yaratma diye bir şey var. 4 vlan için 4 router ı nerden çıkardın

  10. #10
    berbertoni isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2007
    Mesajlar
    24

    Standart

    farklı vlanlarda bulunan makinalara ip vermek istiyorsan dhcp relay agent kurmalısın..bu işini görecektir.
    ayrıca tabiki 4 router almana gerek yok. router ın subinterface dediğimiz özelliği ile bu sorununu çözebilirsin..
    kolay gelsin..

+ Konuyu Cevapla

Bu Konuyu Paylaşın !

Bu Konuyu Paylaşın !

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok