Layer 3 / Layer2
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, kısa bir süre sonra " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle yenilenen sitemizde katılıma devam edebileceksiniz.

+ Konuyu Cevapla
Toplam 3 Sayfadan 1. Sayfa 123 SonuncuSonuncu
Toplam 26 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Layer 3 / Layer2

Slm, Layer2 ve Layer3 arasındaki en belirgin farklar nelerdir Layer3 ile uygulamada neler yapılabilir, bu konuda bilgi verebilirmisiniz

  1. #1
    Ciscoist isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2008
    Mesajlar
    189

    Standart Layer 3 / Layer2

    Slm,

    Layer2 ve Layer3 arasındaki en belirgin farklar nelerdir

    Layer3 ile uygulamada neler yapılabilir, bu konuda bilgi verebilirmisiniz

  2. #2
    burner Guest

    Standart

    slm;

    Cok oz ve basitce, Ama bundan cooook karmasiktir..

    Layer 3, Network layer dir tum ip(logical) addressing ile ilgili uygulamalarin yapildigi layer dir..packets

    cisco da: sh ip | ipv6 int [interfaceType interfaceNumber] ----> Layer 3 te gerceklesen olaylari gosterir.

    Layer 2, Data link layer tum mac(fizikal) addresing ile ilgili olusumlar ve uygulamalarin yapildigi layer dir...frames

    cisco da: sh int [interfaceType interfaceNumber] ----> layer 2 de gerceklesen olaylari gosterir.

    Iyi gunler

  3. #3
    Ciscoist isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2008
    Mesajlar
    189

    Standart

    peki bunlar üzerinde sahada gerçek hayatta ne tip uygulamalar gerçekleştirilebilir?

    layer3, layer 2 ye oranla ne tür uygulama üstünlükleriyle geliyor

  4. #4
    turkavfatih isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Mar 2008
    Bulunduğu yer
    İstanbul
    Mesajlar
    590

    Standart

    o kadar cok varkı burda yazmaya kalksak bıtıremeyız onun ıcın OSI yı anlatan dokumanları okuman gerek tekrar tekrar...

  5. #5
    Ciscoist isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2008
    Mesajlar
    189

    Standart

    osi de bunlar anlatılmıyor, hepsi teorik. yok orda ip çalışır yok ötekinde çerçeve iletilir filan..

    ben saha tecrübelerinden bahsediyorum, saha da bunlarla ilgili ne tip uygulamalar mevcut?

  6. #6
    burner Guest

    Standart

    slm;

    Yukarida ikisini verdim; sh troubleshoting comutlari..baslangic icin iyi bir yer..
    debug var milyon versionu...layer 3 icin debug ip pac det(not in live box) , layer 2 icin debug frame- det , debug ppp, debug arp, ...vs
    sh ip int b, sh int stat*, .....
    layer 3 te ip addresi atama, layer 2 de mac atama, veya layer 3 to layer 2 maping frame-relayda(ip to dlci) yada ethernet switch networkta(ip to mac), virtual templates, dialer interfaces, vpdn, atm, mpls, ppp, tunnels, acl, clock-rates, speed, duplex, flow-cont, proxy, redirects, pbr, stp, routing,vpns, dhcp, dns, hsrp,...blah blah blah

    Senin soru Mars gibi bisiy...ama bir yol var daha yakindan bakmak istersen sahadaki uygulamalara Tech Tips , ve case studies(cisco sitesinde) bakabilirsin,..
    Tamamen gercek uygulamalardan alinmislar...

    Kolay Gelsin

    Iyi gunler

  7. #7
    Ciscoist isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2008
    Mesajlar
    189

    Standart

    ip route ve acl yazılıabiliyor yani layer3 switch de Router da olduğu gibi öyle mi?

  8. #8
    yaman isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2007
    Bulunduğu yer
    Londra
    Mesajlar
    245

    Standart

    Evet IP route ve ACL ve RIP->EIGRP->OSPF->BGP...vs, yane anasi danasi "herseyi (sayilir)" yapilabilir, yane bir routerda yapabilecing uygulamayi bir L3 ozelikli switctede yapabilirsin.

    L3 switch dedigin zaman o switch zaten bir router olmus olur, sadece cok portlu bir routera doner switch. ayni anada bir L3 ozelikli switchi hem router hemde L2 switch olarak kulanabilirisn, yane mesale.

    Portlar fa0/1 den fa0/12'ye kadar L2 switch port yapabilirsin ve istersen tum diger portlari routed port yapabilirsin. Bir router ile L3 ozelikli bir switch arasinda cok fazla fark yok.

    Simdi eger L2 ile L3 switchin veya OSI katmaminin aralrindaki farki soruyorsan, Hakanin demis oldugu gibu OSI katmanini ve temel routing switching bilgilerini kavramak onemli, burada yazmaya kalakmak cok zaman alacaktir.
    Konu yaman tarafından (22.12.2008 Saat 19:18 ) değiştirilmiştir.
    Yaman

  9. #9
    Ciscoist isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2008
    Mesajlar
    189

    Standart

    yaman hocam istediğim cevabı aldım sağol..

    temel bilgim sağlam, pratik eksikliği var sadece.. teşekkür ediyorum.
    kısa süre sonra buradaki pek çok soruyu cevaplarım siz merak etmeyin

  10. #10
    GhoSt isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2007
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    1,664

    Standart

    L3 sw için pratikte router ve switch arasında kalan boşluğu doldurmak ve 2 cihaz yerine tek cihaz kullanmak amaçlı çıkarılmış diyebiliriz ama şu unutulmamalıdır ki tek cihaza 2 cihazın ağırlığını yüklemek onu daha fazla yormak ve performansa zorlamaktır ...
    Mr.google knows everything , ask to him...

+ Konuyu Cevapla

Bu Konuyu Paylaşın !

Bu Konuyu Paylaşın !

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok