Metro Ethernet Sonlandırma
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, kısa bir süre sonra " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle yenilenen sitemizde katılıma devam edebileceksiniz.

+ Konuyu Cevapla
Toplam 9 sonuçtan 1 ile 9 arasındakiler gösteriliyor.
Metro Ethernet Sonlandırma

Firmamızın yeni taşınacağı sanayi bölgesinde koçnet tarafından alt yapısı Metro Ethernet olarak kurulmuş. Sistemimde firewall olarak isa 2006 Server kullanıyorum. Metro Ethernet in sonlandırma cihazı yok. Bunun için ne tavsiye

  1. #1
    tezcankarahan isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Oct 2008
    Mesajlar
    1

    Standart Metro Ethernet Sonlandırma

    Firmamızın yeni taşınacağı sanayi bölgesinde koçnet tarafından alt yapısı Metro Ethernet olarak kurulmuş. Sistemimde firewall olarak isa 2006 Server kullanıyorum. Metro Ethernetin sonlandırma cihazı yok. Bunun için ne tavsiye edersiniz ve sistemi nasıl kurmalıyım.

    Metro Ethernet Kurulumu ve konfigurasyonu
    konusunuda bir tecrübem yok. Kimileri isa server olduğu için router'a gerek yok. Switch yeterli diyor. Ayrıntılı bilgi verirseniz sevinirim.
    Teşekkürler

  2. #2
    hakan isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Feb 2008
    Bulunduğu yer
    istanbul
    Mesajlar
    760

    Standart

    Metro Ethernet sonlandırıcı için piyasada çok sayoda çeşit var size önerim türk telekom' un metroethernet grubuyla konuşmanız çünkü onların belirli standartları ve kullandıkları ve tavsiye ettikleri sonlandırıcılar var sizi kullanmanız gerekeni soylıyeceklerdir

    Eğer şirketinizde çok karmaşık bir yapısı yoksa farklı networklerle bağlantı içinde değilsiniz routera gerek olmayabilir ama ben her zaman network çözümü için router kullanmayı sistem ve user interfaceleri için isa kullanmayı tavsiye ederim

    kolay gelsin...

  3. #3
    sbeyribey isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Oct 2008
    Mesajlar
    8

    Standart

    Selamlar,

    LX fiber sonlandırabilen her cihazı Metro Ethernet Sonlandırıcı olarak kullanabilirsiniz.. Layer3 bir cihaz switch de olabilir bu, bir pc de olabilir, bir router da..

    Protokol ethernet sonuçta..

  4. #4
    Kaya ATABEY isimli Üye şimdilik offline konumundadır Member
    Üyelik tarihi
    Jun 2008
    Mesajlar
    61

    Standart

    Metro sonlandırırken

    1- Kendi switchinizi temin edebilirsiniz
    2- Hizmet sağlayıcıdan kiralama usülü switch alabilirsiniz.

    1- kendi switch iniz olursa managment sizde olur switchin tüm portlarından ve özelliklerinden yararlanırsınız. Birden fazla vlanınız ve dış ip niz varsa layer 3 bir switch le routing yapmanızda kolaylaşır. Lakin sadece internete çıkacak tek vlanlı ve tek dış ip li bir yapıda layer2 switch yeterli olacaktır.

    2-Servis sağlayıcının switchini kiralamanın artısı fiberde çıkabilecek bir sorunda switche müdahale etmenize gerek olmaz. switchten sizin networkünüze gelen cat 5 e kadar hizmet sağlayıcınız sorumludur. Bakımı kolaylaştırır. Lakin rackinizde 24 portlu ucuna bir fiber birde cat5 takılı bomboş bir switch yatar.

    Tercih tamamen sizin. Backbone da gibic destekleyen yönetilebilir bir switch varsa Lx bir gibic ile direk metroyu cihaz üzerinde dahi sonlandırabilirsiniz.

    Sistemi nasıl kurulacağını gelince layer 2 bir switch kira usülü geldiğini varsayalım. Teknisyen arkadaş gelir cihazı monte eder fiber patchi takar sizede bir porttan UTP kablo verir al bu internet diyerek. dış ip nizi öğrenirsiniz x.x.x.x 255.255.255.252 maskesi ile. Bu UTP yi ISA nın bir ethernetine bağlarsınız ve ip yi verirsiniz diğer ethernetinede iç ip yi verir herkesin gatewayini bu interface i gösterirsiniz. Routing i ve NAT larıda ISAya yaptırırsınız.

  5. #5
    datacaterman Guest

    Standart

    Cisco 2800 Router merkezde fiber sonlandirmak icin isinizi gorebilecek bir router ben 2-3 adet sonlandirdim ve mukemmel calisiyor...

  6. #6
    root isimli Üye şimdilik offline konumundadır Moderator
    Üyelik tarihi
    Jun 2007
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    1,409

    Standart

    Metro Ethernet sonlandiracaksaniz router'a gerek yok illa da.. zaten teknoloji layer 2 calisiyor. switch'te de bir vlan olusturup (bunu size telekom veriyor) sonlandirabilirsiniz.

  7. #7
    screamddtt isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2008
    Mesajlar
    2

    Standart

    Merhaba Arkadaşlar,

    Türk telekom hangi marka ve model swicth kullanıyor.

  8. #8
    ayhanarda isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Sep 2008
    Mesajlar
    18

    Thumbs up

    Merhaba ;

    Metro ethernet sonlandırmak için biz Cisco 3750 serisi Switch'leri kullanıyoruz, tabi 1 adet fiber modulude gerekiyor , Zaten bu seri metro ethernet için özel bir seridir , Metro switch olarak ta anılır ,

    Telekom sistem odanıza bir fiber patch takar , switch sizin ise yani onlardan almadıysanız , size fiber kablo vermeyeceklerdir , dolayusı ile taktiklerı patch ve aldığınız module göre sc-lc,lc-lc,sc-sc kablolarından uygun olanı temin etmelisiniz ,

    Mtro Etherne
    t sağlayıcınız size kendi taraflarında aktif ettikleri ve ya edecekleri vlan bilgisini vermelidir , ayrıca ip , mask ve gateway bilgisini alırsınız, sonra cihazda ilgili vlanı açarsınız , gbic modulu trunk a alırsınız , ethernet kablosunu taktığınız portu da access vlan a alırsınız buda servis sağlayıcının size verdiği vlan olmalıdır,

    umarım yardımcı olmuştur,iyi çalışmalar..

    Ayhan ARDA

  9. #9
    emre01 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Member
    Üyelik tarihi
    Apr 2010
    Mesajlar
    35

    Standart

    Packet Tracer' de Metro ethernet ile Switchler de konfigürasyonu Pacet Tracer 'da yaptıgınz örnek bi konfigürasyon veya bnm yapabilecegim bi konfigürasyon gönderirseniz çok sevinirim. Ama Metro Ethernet konfigurasyonu ile olcak unutmayın

+ Konuyu Cevapla

Bu Konuyu Paylaşın !

Bu Konuyu Paylaşın !

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok