Cisco 2960 Switch - VLAN ve Multicast
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, kısa bir süre sonra " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle yenilenen sitemizde katılıma devam edebileceksiniz.

+ Konuyu Cevapla
Toplam 8 sonuçtan 1 ile 8 arasındakiler gösteriliyor.
Cisco 2960 Switch - VLAN ve Multicast

Uygulamada bu switch üzerinden Multicast yayınları iletmeyi başaramadım. Ağımızda 10'dan fazla Vlan mevcut, Vlanlar üzerinden Multicast veri akışını nasıl sağlayabilirim? Packet Tracer ile bunu deneme şansım olurmu? (Ağı kurdum ancak

  1. #1
    mahirgul isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Oct 2007
    Mesajlar
    10

    Standart Cisco 2960 Switch - VLAN ve Multicast

    Uygulamada bu switch üzerinden Multicast yayınları iletmeyi başaramadım.
    Ağımızda 10'dan fazla Vlan mevcut, Vlanlar üzerinden Multicast veri akışını nasıl sağlayabilirim?

    Packet Tracer ile bunu deneme şansım olurmu? (Ağı kurdum ancak deneme için IGMP paket göndermeyi beceremedim.)

  2. #2
    burner Guest

    Standart

    Slm;

    Router gerekiyor, 2960 lar ip routing i support etmediklerinden(sadece layer 2)...vlan routing ini router ve switch arasinda yaratacaginiz trunk port ile gerceklestirebilirsiniz, route uzerinde vlan lar icin yaratacaginiz sub interfacelerde multicasting i enable edebilirsiniz (examp: sparse, dense, sparse-dense modlari gibi)... bunu yaptiginizda butun vlanlariniza multicast yapabililirsiniz...
    Note:Bu durumda multicast traffigini optimize etmelisiniz, ayni zamanda eger sizin 2960 QoS u support ediyor ise qos u configure etmeniz daha mantikli olacaktir, ve router ile switch arasinda trunk u gig ethernet uzerinden yapmaniz, trunktaki traffick sikisikligini engelliyecektir...

    Iyi gunler....

  3. #3
    root isimli Üye şimdilik offline konumundadır Moderator
    Üyelik tarihi
    Jun 2007
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    1,409

    Standart

    vlanlar arasi routing yapman gerekiyor ve ortamda ya router ya da layer 3 switch kullanmalisin. aslinda linux + vlan destegi ile de yapabiliyorduk.. paketler linux'tan gececek gateway olacak idi..

  4. #4
    burner Guest

    Standart

    Slm;

    Linux un trunk u support edeceginden mi bahsediyoruz, yoksa birkac NIC card takarak routing i enable edeceginizdenmi ?
    Birde Linux te multicasting i nasil enable edecegiz degisik vlan lar icin?

    Aydinlik bekliyorum;

    Iyi gunler

  5. #5
    mahirgul isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Oct 2007
    Mesajlar
    10

    Standart

    Cevaplar için teşekkür ederim. Benim yapmak istediğim Vlanlar arası multicast yayın değil tek bir Vlan üzerinde multicast yayında yapabilirim. Mesela kullandığım Vlan 5. Bu vlan üzerinde multicast paketlerimi taşıyamıyorum. Ağımda birde 3560 Layer3 Switch var.

    2960 ve 3560 Gigabit portlarla birbirine bağlı. İkisi üzerindede Vlan5 kullanan cihazlarım var. Bu cihazlara multicast yayın yapmak için neler yapmam gerekir..
    Konu mahirgul tarafından (27.09.2008 Saat 23:59 ) değiştirilmiştir.

  6. #6
    mahirgul isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Oct 2007
    Mesajlar
    10

    Standart

    ip igmp snooping
    ip igmp snooping vlan vlan-id
    ip igmp snooping vlan vlan-id mrouter interface interface-id
    ip igmp snooping vlan vlan-id immediate-leave

    vlan ile multicast işlemlerinde bu ayarları kullanarak belirli aşama kaydettim.

    ama "MVR" kullanımını denemedim.

  7. #7
    root isimli Üye şimdilik offline konumundadır Moderator
    Üyelik tarihi
    Jun 2007
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    1,409

    Standart

    Linux IEEE dot1q standarti kullanarak trunk destegi verilebilir ve vlan destegi icin kernel parametreleri bulunuyor. 802.1q destegi var linux kernel'da...

    Ayrica birkac kart takarak, ya da birden fazla i/o 'su olan dual ethernet alarak bu isi cozebiliriz.

    multicast'i farkli vlanlar icin enable edecegi kismini anlamadim, yapabilir miyiz bilmiyorum ama tek vlan'da sorun olmaz.

    Howto: Configure Linux Virtual Local Area Network (VLAN)

    LINUX VLAN + Cisco HOWTO

    802.1Q VLAN implementation for Linux

    selamlar

    Alıntı burner Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Slm;

    Linux un trunk u support edeceginden mi bahsediyoruz, yoksa birkac NIC card takarak routing i enable edeceginizdenmi ?
    Birde Linux te multicasting i nasil enable edecegiz degisik vlan lar icin?

    Aydinlik bekliyorum;

    Iyi gunler

  8. #8
    mahirgul isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Oct 2007
    Mesajlar
    10

    Standart

    Teşekkürler ama sisteme yeni bir linux sunucu dahil etmek istemiyorum

+ Konuyu Cevapla

Bu Konuyu Paylaşın !

Bu Konuyu Paylaşın !

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok