p2p ve metroEthernet
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, kısa bir süre sonra " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle yenilenen sitemizde katılıma devam edebileceksiniz.

+ Konuyu Cevapla
Toplam 7 sonuçtan 1 ile 7 arasındakiler gösteriliyor.
p2p ve metroEthernet

Merhaba Arkadaşlar, Ben üniversitede çalışıyorum . Merkez Kampüs de MetroEthernet mevcut. Ayrıca 1 lokasyon ile p2p bağlantı var. P2P bağlantılara 2 uça da ayrı ayrı para verildiğinden pahalıya geliyor. Şimdi

  1. #1
    nfkengineer isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Apr 2013
    Mesajlar
    108

    Standart p2p ve metroEthernet

    Merhaba Arkadaşlar,

    Ben üniversitede çalışıyorum . Merkez Kampüs de MetroEthernet mevcut. Ayrıca 1 lokasyon ile p2p bağlantı var. P2P bağlantılara 2 uça da ayrı ayrı para verildiğinden pahalıya geliyor.

    Şimdi ben bu p2p bağlantısını iptal edip metronet yapıp ve diğer lokasyondaki bütün trafiği vpn ile (gre tunnel tarzı yani ) merkez lokasyondan internete çıkarmak istesem çok mu şey istemiş olurum

    GNS3 de denedim ama olmadı tunnel tamam , uç lokasyonda default route (destination ip olarak merkez lokasyondaki tunel ip) yaptım. Trace yaptığım zaman paket merkez lokasyona gidiyor ve son nefesini veriyor

    Değerli fikirlerinizi bekliyorum ..

    Saygılarımla..

  2. #2
    5LoTh isimli Üye şimdilik offline konumundadır Administrator
    Üyelik tarihi
    Dec 2011
    Mesajlar
    392

    Standart

    mpls hizmeti al lokasyonları merkezden internete çıkar. bu da bir seçenek daha rahat.
    bunun dışında merkeze ulaştırmışsın paketi sorun tam olarak ne?

  3. #3
    netscreen isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    May 2013
    Mesajlar
    3

    Standart

    selam,

    Merkezden de internete route eklediğin zaman internete çıkmış olursun.

    Lokasyonlar arasında çalışacak performansa dayalı çok önemli uygulama yoksa vpn ile devam etmen daha mantıklı olur.

    İyi günler,

  4. #4
    nfkengineer isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Apr 2013
    Mesajlar
    108

    Standart

    Merhaba Arkadaşlar,

    Biraz geç döndüm kusura bakmayın izindeydim . Konuyu tam anlatamadım galiba. Bizim Noktadan noktaya metroEthernet hattımız var. Uzaktaki kampusümüzü merkeze bu şekilde bağlıyoruz.
    Bu p2p bağlantısı maliyet olarak çok yüksek karşılıklı 2 uca da ayrı ayrı para vermemiz gerekiyor.

    Ben uzaktaki lokasyonu normal metroethernet e cevirip (Yani p2p bağlantısını devre dışı bırakıyoruz.) ama yine de internet çıkışını merkez kampus üzerinden yapmak istiyorum ve bunu VPN (gre tunnel ) üzerinden sağlamaya çalışıyorum.

    Config üzerinden anlatmaya çalışmak gerekirse

    Merkezdeki switch

    interface GigabitEthernet1/13
    description Hazirlik Bina p2p
    ip address 172.19.214.1 255.255.255.252


    interface Tunnel1
    ip address 172.19.214.5 255.255.255.252
    tunnel source GigabitEthernet1/13
    tunnel destination 172.19.214.2


    ip route 172.18.0.0 255.255.0.0 172.19.214.2 name Hazirlik_bina (Şu anda çalışan p2p bağlantısı için route)
    ip route 172.18.0.0 255.255.0.0 172.19.214.6 name Hazirlik_bina (Gre tunnel üzerinden yapmak istediğimde yapılan route)

    Uzaktaki switch

    interface GigabitEthernet0/9
    description merkez_p2p
    no switchport
    ip address 172.19.214.2 255.255.255.252

    interface Tunnel1
    ip address 172.19.214.6 255.255.255.252
    tunnel source GigabitEthernet0/9
    tunnel destination 172.19.214.1



    ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 172.19.214.1 (Şu anda çalışan p2p bağlantısı için route)
    ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 172.19.214.5 (Gre tunnel üzerinden yapmak istediğimde yapılan route)



    Şimcik p2p içi yapılan route configini kaldırıp gre ye yönlendirdiğim route ı girdiğimde (her iki taraf için ) Uzaktaki lokasyon internete çıkıyor ama çok yavaş, bayaa yavaş ve bazı sitelere giremiyor.

    Bu neden kaynaklanıyor? MTU değeri değiştiğinden olabilir mi ?

    Bunu çözebilir miyiz ?

    Saygılarımla..

  5. #5
    nfkengineer isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Apr 2013
    Mesajlar
    108

    Standart

    Merhaba Arkadaşlar,

    Biraz geç döndüm kusura bakmayın izindeydim . Konuyu tam anlatamadım galiba. Bizim Noktadan noktaya metroEthernet hattımız var. Uzaktaki kampusümüzü merkeze bu şekilde bağlıyoruz.
    Bu p2p bağlantısı maliyet olarak çok yüksek karşılıklı 2 uca da ayrı ayrı para vermemiz gerekiyor.

    Ben uzaktaki lokasyonu normal metroethernet e cevirip (Yani p2p bağlantısını devre dışı bırakıyoruz.) ama yine de internet çıkışını merkez kampus üzerinden yapmak istiyorum ve bunu VPN (gre tunnel ) üzerinden sağlamaya çalışıyorum.

    Config üzerinden anlatmaya çalışmak gerekirse

    Merkezdeki switch

    interface GigabitEthernet1/13
    description Hazirlik Bina p2p
    ip address 172.19.214.1 255.255.255.252


    interface Tunnel1
    ip address 172.19.214.5 255.255.255.252
    tunnel source GigabitEthernet1/13
    tunnel destination 172.19.214.2


    ip route 172.18.0.0 255.255.0.0 172.19.214.2 name Hazirlik_bina (Şu anda çalışan p2p bağlantısı için route)
    ip route 172.18.0.0 255.255.0.0 172.19.214.6 name Hazirlik_bina (Gre tunnel üzerinden yapmak istediğimde yapılan route)

    Uzaktaki switch

    interface GigabitEthernet0/9
    description merkez_p2p
    no switchport
    ip address 172.19.214.2 255.255.255.252

    interface Tunnel1
    ip address 172.19.214.6 255.255.255.252
    tunnel source GigabitEthernet0/9
    tunnel destination 172.19.214.1



    ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 172.19.214.1 (Şu anda çalışan p2p bağlantısı için route)
    ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 172.19.214.5 (Gre tunnel üzerinden yapmak istediğimde yapılan route)



    Şimcik p2p içi yapılan route configini kaldırıp gre ye yönlendirdiğim route ı girdiğimde (her iki taraf için ) Uzaktaki lokasyon internete çıkıyor ama çok yavaş, bayaa yavaş ve bazı sitelere giremiyor.

    Bu neden kaynaklanıyor? MTU değeri değiştiğinden olabilir mi ?

    Bunu çözebilir miyiz ?

    Saygılarımla..

  6. #6
    Nexus isimli Üye şimdilik offline konumundadır Administrator - Founder
    Üyelik tarihi
    May 2012
    Mesajlar
    1,994

    Standart

    Her lokasyonda tunnel arayüzler altında MSS'yi düşür .

    int tun 0
    ip tcp-adjust mss 1436

    Ayrıca :

    ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 172.19.214.1 (Şu anda çalışan p2p bağlantısı için route)--->Kaldırdın
    ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 172.19.214.5 (Gre tunnel üzerinden yapmak istediğimde yapılan route) -----> Ekledin


    Bu durumda tunnel arayüzlerin up durumda mı ? Eğer up durumda ise p2p hat sayesindedir. Hattı normal ME'ye dönüştürdüğünde bu route ile tunnel arayüzler ayağa kalkmaz. Recursive routing olup durur.

    Bunun önüne geçmek için; Merkezde ve uç lokasyonda GRE tünel kurulumu için gereken paketlerin yönlendirilebilmesini sağlayan karşılıklı statik route yazmalısın. Sonra default route'u uzaktaki cihaz üzerinde tunnel arayüze yazarsın.

    Tunnel arayüzlere keep alive koymayı unutma. Sonra her durumda "Up" olarak dururlar.
    “Bir kez kaçar uçurtman, sonra gökyüzüne küser insan…”

  7. #7
    nfkengineer isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Apr 2013
    Mesajlar
    108

    Standart

    Teşekkür ederim Nexus.

    Özellikle ip tcp-adjust mss 1436 çok önemli bir bilgiydi.

+ Konuyu Cevapla

Bu Konuyu Paylaşın !

Bu Konuyu Paylaşın !

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok