Routing Sorusu
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, artık " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle sitemizde katılıma devam edebilirsiniz.

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11
Routing Sorusu

Merhaba aşağıdaki soruyu çözüp bana yardımı dokunmak isteyen var mıdır Ekran Alıntısı.JPG

  1. #1
    sinanmzlm is offline Junior Member
    Join Date
    Jan 2015
    Posts
    2

    Default Routing Sorusu

    Merhaba aşağıdaki soruyu çözüp bana yardımı dokunmak isteyen var mıdır
    Ekran Alıntısı.JPG

  2. #2
    Nexus is offline Administrator - Founder
    Join Date
    May 2012
    Posts
    1,994

    Default

    Sinan merhana her şıktaki ip adresleri route'lardan hangisi ile eşleşiyorsa ona doğrultuda yönlendirilir.

    Birden fazlası ile eşlesirse en çok eşleşen (longest-match prefix) eşleşme yoksa da default route doğrultusunda yönlendirilir.
    “Bir kez kaçar uçurtman, sonra gökyüzüne küser insan…”

  3. #3
    sinanmzlm is offline Junior Member
    Join Date
    Jan 2015
    Posts
    2

    Default

    Peki eşleşme şu şekilde mi ?

    Maskelemeye göre ip aralığını belirleyip o aralıkta kalıyorsa eşleşti demek midir ?

    Eğer öyle ise hiç bi şık hiç bir routerın aralığına düşmüyor hepsi default route a mı gidecektir ?

    En çok eşleşende şöyle bir bilgi buldum. 2lik sistemde yazınca soldan sağa doğru geldiğimizde en çok 1 lerin eşleşmesi durumu diyor buda bu şekilde sanırım.

  4. #4
    5LoTh is offline Administrator
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    392

    Default

    subnet mas ka göre IP aralığını belirleyeceksin evet. o aralıkta kalıyorsa yönlendirilmiş demektir. uymayan bir route varsa default route a düşer.

    subnet hesaplama konusunu biraz irdele çözersin bunu.

  5. #5
    mustafasever is offline Junior Member
    Join Date
    Sep 2014
    Posts
    5

    Default

    A ve c defaulta gider b router4 e gider d router3 e gider

  6. #6
    Veysengels is offline Junior Member
    Join Date
    Dec 2015
    Posts
    7

    Default

    Selamlar arkadaslar 1 Router ile 2 switch arasinda intvlan routing islemi normal oldu ama olaya 2 Router kattigim zaman encapslutionDot1q hangi interface vuracagimi bilemedim. ayni ip ayagi oldugundan overlaps verdi. 2 Router oldugun da L3 switci-mi kullanmam lazim ? ve ya L2 swtichinde interface vlan yaratdikdan sonra dot1Q ordami kaldirmam gerekli?
    Yardim ederseniz sevinirim. onceden tesekkurler
    Eklenmiş Dosya Eklenmiş Dosya

  7. #7
    5LoTh is offline Administrator
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    392

    Default

    dostum.

    çok yanlış yapmışsın topology tamamen karışmış.

    vlan ın vereceğin switch portuna yapacaksın dot1q yu. ve IP yi de ona vereceksin.


    mesela,

    interface GigabitEthernet0/1
    duplex auto
    speed auto
    !
    interface GigabitEthernet0/1.10
    encapsulation dot1Q 10
    ip address 192.168.2.1 255.255.255.0
    no ip address

  8. #8
    Veysengels is offline Junior Member
    Join Date
    Dec 2015
    Posts
    7

    Default

    Tamam abi anladigim bu shekilde yapacagim:

    1) Router interfacelerini farkli subnetler icin route -landiracagim.
    2 )Her iki tarafin switchlerinde farkli vlan olusturup (10,20),Switchin Routere giden interfacelerini Trunk yapicam. (allowed vlan 10,20)
    3) Switchin PC-lere giden interfcelerini o vlanlara atiyacagim .
    4) Son olaraq dot1Q yapilandirmasini Router interfcende yapacagim.
    Yalnisim varmi?

    Yine yanlish yapilandirdim.
    Routerin ic interfacelerine #no ip address yazdim sanirim o birinci yalnisim. Yani route-table sanirim ucdu.
    2-ci hatam hala dot1Q-yu 2 Routerde hansi interfacelere yazacagim yinede sual oldu bende.
    Beni aydinlatin hocam arastirib durdum =)

    Bu seferki :
    Eklenmiş Dosya Eklenmiş Dosya

  9. #9
    5LoTh is offline Administrator
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    392

    Default

    teorilk de yazıdkların tamam.

    switche bağlı bacağına yapacalsın do1q yu. sen iki router arasında açmışsın dot1q yu mesela baktığımda.

  10. #10
    Veysengels is offline Junior Member
    Join Date
    Dec 2015
    Posts
    7

    Default

    Abi tam olarak bana bunun nasil yapildigini gostermedigin icin cok tesekkur bugun vaktim vardi oturdum normal dusunub yeniden kurdum cok kolay shekilde yaptim. Demekki cok zorlamamak lazim ara verib iyi dusunup yapinca oluyor.

    P.S Ama bir sorum daha olacakti , 2 farkli Routerde her yaninda 1-er switchler o switchlerde 2 ayri vlan konusturdumda. Sira 2 ayni Vlani konusturmaya geldi bunu yapmaya calistim olmadi. 2 ayni vlan icin ne yapa bilirim.
    Ben routerin switche bakan interface-inde 2ci subinterface yaratmaya calistim ise yaramadi.
    2 ayni vlan icin durum nasil olur? Ben Switchde ayni vlana ekledim portu ama alinmadi. Ayni vlanlarin konusacagini saniyordum.

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts