Routing Sorusu
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, artık " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle sitemizde katılıma devam edebilirsiniz.

+ Konuyu Cevapla
Toplam 2 Sayfadan 1. Sayfa 12 SonuncuSonuncu
Toplam 11 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Routing Sorusu

Merhaba aşağıdaki soruyu çözüp bana yardımı dokunmak isteyen var mıdır Ekran Alıntısı.JPG

  1. #1
    sinanmzlm isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Jan 2015
    Mesajlar
    2

    Standart Routing Sorusu

    Merhaba aşağıdaki soruyu çözüp bana yardımı dokunmak isteyen var mıdır
    Ekran Alıntısı.JPG

  2. #2
    Nexus isimli Üye şimdilik offline konumundadır Administrator - Founder
    Üyelik tarihi
    May 2012
    Mesajlar
    1,994

    Standart

    Sinan merhana her şıktaki ip adresleri route'lardan hangisi ile eşleşiyorsa ona doğrultuda yönlendirilir.

    Birden fazlası ile eşlesirse en çok eşleşen (longest-match prefix) eşleşme yoksa da default route doğrultusunda yönlendirilir.
    “Bir kez kaçar uçurtman, sonra gökyüzüne küser insan…”

  3. #3
    sinanmzlm isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Jan 2015
    Mesajlar
    2

    Standart

    Peki eşleşme şu şekilde mi ?

    Maskelemeye göre ip aralığını belirleyip o aralıkta kalıyorsa eşleşti demek midir ?

    Eğer öyle ise hiç bi şık hiç bir routerın aralığına düşmüyor hepsi default route a mı gidecektir ?

    En çok eşleşende şöyle bir bilgi buldum. 2lik sistemde yazınca soldan sağa doğru geldiğimizde en çok 1 lerin eşleşmesi durumu diyor buda bu şekilde sanırım.

  4. #4
    5LoTh isimli Üye şimdilik offline konumundadır Administrator
    Üyelik tarihi
    Dec 2011
    Mesajlar
    392

    Standart

    subnet mas ka göre IP aralığını belirleyeceksin evet. o aralıkta kalıyorsa yönlendirilmiş demektir. uymayan bir route varsa default route a düşer.

    subnet hesaplama konusunu biraz irdele çözersin bunu.

  5. #5
    mustafasever isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Sep 2014
    Mesajlar
    5

    Standart

    A ve c defaulta gider b router4 e gider d router3 e gider

  6. #6
    Veysengels isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2015
    Mesajlar
    7

    Standart

    Selamlar arkadaslar 1 Router ile 2 switch arasinda intvlan routing islemi normal oldu ama olaya 2 Router kattigim zaman encapslutionDot1q hangi interface vuracagimi bilemedim. ayni ip ayagi oldugundan overlaps verdi. 2 Router oldugun da L3 switci-mi kullanmam lazim ? ve ya L2 swtichinde interface vlan yaratdikdan sonra dot1Q ordami kaldirmam gerekli?
    Yardim ederseniz sevinirim. onceden tesekkurler
    Eklenmiş Dosya Eklenmiş Dosya

  7. #7
    5LoTh isimli Üye şimdilik offline konumundadır Administrator
    Üyelik tarihi
    Dec 2011
    Mesajlar
    392

    Standart

    dostum.

    çok yanlış yapmışsın topology tamamen karışmış.

    vlan ın vereceğin switch portuna yapacaksın dot1q yu. ve IP yi de ona vereceksin.


    mesela,

    interface GigabitEthernet0/1
    duplex auto
    speed auto
    !
    interface GigabitEthernet0/1.10
    encapsulation dot1Q 10
    ip address 192.168.2.1 255.255.255.0
    no ip address

  8. #8
    Veysengels isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2015
    Mesajlar
    7

    Standart

    Tamam abi anladigim bu shekilde yapacagim:

    1) Router interfacelerini farkli subnetler icin route -landiracagim.
    2 )Her iki tarafin switchlerinde farkli vlan olusturup (10,20),Switchin Routere giden interfacelerini Trunk yapicam. (allowed vlan 10,20)
    3) Switchin PC-lere giden interfcelerini o vlanlara atiyacagim .
    4) Son olaraq dot1Q yapilandirmasini Router interfcende yapacagim.
    Yalnisim varmi?

    Yine yanlish yapilandirdim.
    Routerin ic interfacelerine #no ip address yazdim sanirim o birinci yalnisim. Yani route-table sanirim ucdu.
    2-ci hatam hala dot1Q-yu 2 Routerde hansi interfacelere yazacagim yinede sual oldu bende.
    Beni aydinlatin hocam arastirib durdum =)

    Bu seferki :
    Eklenmiş Dosya Eklenmiş Dosya

  9. #9
    5LoTh isimli Üye şimdilik offline konumundadır Administrator
    Üyelik tarihi
    Dec 2011
    Mesajlar
    392

    Standart

    teorilk de yazıdkların tamam.

    switche bağlı bacağına yapacalsın do1q yu. sen iki router arasında açmışsın dot1q yu mesela baktığımda.

  10. #10
    Veysengels isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2015
    Mesajlar
    7

    Standart

    Abi tam olarak bana bunun nasil yapildigini gostermedigin icin cok tesekkur bugun vaktim vardi oturdum normal dusunub yeniden kurdum cok kolay shekilde yaptim. Demekki cok zorlamamak lazim ara verib iyi dusunup yapinca oluyor.

    P.S Ama bir sorum daha olacakti , 2 farkli Routerde her yaninda 1-er switchler o switchlerde 2 ayri vlan konusturdumda. Sira 2 ayni Vlani konusturmaya geldi bunu yapmaya calistim olmadi. 2 ayni vlan icin ne yapa bilirim.
    Ben routerin switche bakan interface-inde 2ci subinterface yaratmaya calistim ise yaramadi.
    2 ayni vlan icin durum nasil olur? Ben Switchde ayni vlana ekledim portu ama alinmadi. Ayni vlanlarin konusacagini saniyordum.

+ Konuyu Cevapla

Bu Konuyu Paylaşın !

Bu Konuyu Paylaşın !

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok