Floating Static Route
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, artık " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle sitemizde katılıma devam edebilirsiniz.

+ Reply to Thread
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 30
Floating Static Route

selamlar, Router'a bağlı biri ana hat diğeri yedek hat olarak; 2 hat mevcut. (Not : Bu işlemi GNS3 üzerinde gerçekleştiriyorum.) Şimdi sorum şu; hattın biri gittiği zaman diğer hattın aktif

  1. #1
    gokhandincer is offline Member
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    53

    Default Floating Static Route

    selamlar,

    Router'a bağlı biri ana hat diğeri yedek hat olarak; 2 hat mevcut. (Not : Bu işlemi GNS3 üzerinde gerçekleştiriyorum.)
    Şimdi sorum şu;

    hattın biri gittiği zaman diğer hattın aktif olması için her iki interface için metrikleri farklı olarak statik route tanımlıyorum.
    Örnek:

    ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 10.0.0.2 -->S0/0
    ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 20.0.0.2 2 -->S0/1


    bu yaptığım route ile 1.hat (S0/0) shutdown olunca 2.hat (S0/1) hat çalışıyor. Ancak 2. hattın aktif olabilmesi için Router'ın 1.hattın down olduğu bilgisini karşı taraftan alması gerekiyor, ama bunda da bir zaman geçmesi lazım bu zamanı kısaltmanın bi yolu var mı? Kısacası 1.hat koptuğu zaman en kısa zamanda aktif yolun 2. hat olmasını istiyorum. Umarım karışık anlatmamışımdır

    http://s16.postimage.org/jte1fni51/route.png
    Eklenmiş Resim Eklenmiş Resim
    Last edited by Nexus; 31.08.2012 at 18:22. Reason: Terminolojik..

  2. #2
    Nexus is offline Administrator - Founder
    Join Date
    May 2012
    Posts
    1,994

    Default

    Bence bu şekilde yapmak yerine dinamik bir yönlendirme protokolu kullanmalı ve alternatif rotayı floating static route tanımlayarak oluşturmalısın. Varsayılan rota ingilizcesinde olduğu gibi " gateway of last resort" yani son çare olan tek rota olsun... Zaten floatı kullanman dinamik yönlendirme protokolünün primaryde kullanılıyor olmasını gerektirir.

    Dinamik yönlendirme protokollerinden birisi ile bunu kullandığında ilave bir ayar yapman gerekmez. Dinamik yönlendirme protokolu algoritması rotanın göçtüğünü anladığı gibi rota Routinn table'dan düşer. AD'si manuel olarak biraz daha büyük verilmiş olan floating route saklandığı yerden çıkarak yönlendirme tablosunda yerini alır.
    “Bir kez kaçar uçurtman, sonra gökyüzüne küser insan…”

  3. #3
    gokhandincer is offline Member
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    53

    Default

    lDuncl, cevap için teşekkür ederim.

    Dediğini yaparak topolojiyi daha stabil hale getirdim. Yani yaklaşık 6 sn sonra hat giderse yedek hat devreye giriyor. Peki bunu başka yollarla bu kayıp süreyi daha aza indirmenin yolu var mıdır?

  4. #4
    Nexus is offline Administrator - Founder
    Join Date
    May 2012
    Posts
    1,994

    Default

    Sanırım gecikme süresi kullanmış olduğun dinamik yönlendirme protokolünün update , invalid , holddown ve flush timer ayarlarından kaynaklanıyor. Her protokolün timerları farklı... Bunları update timer ve timer basic komutları ile değiştirebilirsin ama sıfıra çok yakın olmaması gerekir.Tolere edilebilir bir değer olması gerekir.

    Bu konuda çok çok iyi bir bilgi sahibi değilim. Ama bildiğim kadarı ile bu şekildeydi.

    Bende merak ettim bir deneyeyim.
    “Bir kez kaçar uçurtman, sonra gökyüzüne küser insan…”

  5. #5
    Nexus is offline Administrator - Founder
    Join Date
    May 2012
    Posts
    1,994

    Default

    Evet rip v2 ile denedim. Süreyi kısaltmak istiyorsan

    #router rip
    #timer basic ? dedikten sonra sana adım adım sorarak yapılandırmanı istiyor.

    Tam olarak dinamik yönlendirme protokolü ile edinilen rota flushed olunca devreye giriyor...

    Bence profesonel bilgi sahibi değilsen çok karıştırma. Ama denemekten zarar gelmez.

    Timer basic ile flush süresini değiştir göreceksin ki senin atadığın değerden sonra back up rota yönl. tablosuna konmuş ..
    “Bir kez kaçar uçurtman, sonra gökyüzüne küser insan…”

  6. #6
    gokhandincer is offline Member
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    53

    Default

    Açıkçası bende merak ettiğim için yapıyorum

    Dynamik routing eigrp kullandım ve ip hold-time, ip hello-interval değerlerini düşürdüm. Ama sonuç değişmedi 6 sn bazen 8 sn gibi bi paket kaybı yaşanıyor. Haftaya gireceğim CCNA sınavına çalışmam gerekirken ben oyun oynamaya çalışıyorum

  7. #7
    Nexus is offline Administrator - Founder
    Join Date
    May 2012
    Posts
    1,994

    Default

    Bende oyun oynuyorum Knight Online

    Mesai çok ağır eve gidince rahatlamak için...

    Rahat bir periyot bulsam CCNP çalışacağım..
    “Bir kez kaçar uçurtman, sonra gökyüzüne küser insan…”

  8. #8
    gokhandincer is offline Member
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    53

    Default

    Oyun oynamaktan kastım bu tür sorular aklıma gelip kurcalıyorum Bilgisayar oyunu 10dk sonra sıkıyor beni

  9. #9
    Nexus is offline Administrator - Founder
    Join Date
    May 2012
    Posts
    1,994

    Default

    CCNA'de bu kavram seni hiç kasmaz ki

    Sadece nerede nasıl kullanacağını bilmen yeterli.

    Dinamik yönlendirme protolü ile birlikte backup rota olarak kullanıyorsun . Statik rotanın sonuna atadığın AD değerinin dinamik yönlendirme protokolünden büyük olmasına dikkat ediyorsun. Bu yazdığım 2 şeyi bilirsen CCNA'de böyle bir soru çıkması durumunda kafadan çözersin.
    “Bir kez kaçar uçurtman, sonra gökyüzüne küser insan…”

  10. #10
    psax is offline Member
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    42

    Default

    bende gelmişken birşey ekleyeyim. s0/0 ve s0/1 üzerinde hat yedekliyorsun. Ya R2 ve R3'ün R4 bağlantıları koparsa . O zaman default route'a gidecek paketler blackhole'a düşer. R4 üstünden default-route'u dinamik bir protokol üzerinden dağıtmak daha güzel. Tabi o zaman yollar eşit olduğundan rip, ospf, eigrp load ballacing yapar. Bunu bandwith girerek kandırabiliriz. rip hariç tabi, hop sayıyor. sınavında başarılar. bu kadar karmaşık soru çıkmaz bencede lDuncl dediği gibi.
    Oyun olarak D3 te güzeldir.

+ Reply to Thread
Page 1 of 3 123 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts