Çoklu External IP
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, artık " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle sitemizde katılıma devam edebilirsiniz.

+ Reply to Thread
Results 1 to 7 of 7
Çoklu External IP

Merhabalar. Evimde kendi ihtiyaçlarımı karşılayacak bir mail server kurdum TPLink 741N kablosuz routerım var. Sorun 2 adet statik IP mi internet sağlayıcısın benim Routerıma tanımlayamaması sonuç olarakta kurduğum server sadece

  1. #1
    inflock Guest

    Question Çoklu External IP

    Merhabalar.

    Evimde kendi ihtiyaçlarımı karşılayacak bir mail server kurdum TPLink 741N kablosuz routerım var. Sorun 2 adet statik IP mi internet sağlayıcısın benim Routerıma tanımlayamaması sonuç olarakta kurduğum server sadece 1 adet statik IP ile dışarıya çıkış yapıyor (Routerımın MAC adresine tanımladıkları IP). Benim tam olarak istediğim şey normal VPS satın aldığımızda aşağıdaki gibi 2 adet IP aynı adrese yönleniyor yani VPS nin 2 tane External IPsi var.

    Bunlar VPS'de eth0 ve eth0:1 şeklinde tanımlanmış


    Örnek :

    http://208.89.xxx.233/
    http://208.89.xxx.234

    şeklinde...

    Şimdi ben kendim oluşturduğum VPS ye 2 adet external IP atamak istiyorum.

    Bu sorunumu internet sağlayıcıma mail olarak attığımda bana aşağıdaki yanıtı verdiler.

    Talebinizde belirtmiş olduğunuz konu ile ilgili 2 adet sabit IP alabilmeniz çin routerın dhcp özelliğinin devredışı bırakılması veya bir swicth ile bağlantı yapılması gerekmektedir. Router 2 adet sabit IP atanamamaktadır bu sadece Cisco Routerlarda yapılabilmektedir. Probleminizin giderilebilmesi için routerın lan girişinden bağlantı yaptığınızda 2 adet sabit IP alcakta ve bu IPler tarafımızdan sabitlenecektir. Fakat routera 2 adet sabit IP yönlendirmesi gerçekleştiremeyecektir sadece Cisco Router kullanımında gerçekleştirilmektedir.

    Şimdi burada benim temin etmem gereken Cisco Router hangisidir yani ISP den alacağım Sabit IPleri alabilecek ve bunları içeride kurduğum VPS ye tanımlayabilecek.

    Bu bilgiler ışığıdan yardımcı olursanız servinirim.

    Sagyılar.

  2. #2
    GhoSt is offline Senior Member
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Ankara
    Posts
    1,664

    Default

    Reel ip neden kullanmak istiyorsunuz ? router da istediğiniz uygulamalar için port yönlendirme yapın VPS'e , bahsi geçen şeyi 2 ip ilede yapamazsınız , ISP ile haberleşmek için 1 ip , router ın interface ine 1 ip ve VPS'e 1 ip şeklinde 3 adet gerekli
    Mr.google knows everything , ask to him...

  3. #3
    inflock Guest

    Default

    Cevabınız için teşekkür ederim.

    Port yönlendirmelerim ve diğer ayarlarım yapılı. Şu an sistem tek harici IP ile sorunsuz çalışıor ve üzerine istediğim kadar domain ekleyebiliyorum. Sıkıntım şurada şimdi ben Router'ın Port Yöndeldirme bölümünden VPS ye verdiğim 192.168.1.133 statik internal IP adresini gerekli portlara yönlendirdim. Ama bu şekilde sadece 1 adet VPS kurabiliyorum. Mesela yeni bir VPS yapıp onada 192.168.1.134 adresini versem sistemde çalışmayacak çünkü Router sadece 1 adet ip yi aynı porta yöndendiriyor yani ben 80 portu için 192.168.1.133 kullandığımdan 192.168.1.134'ü aynı porta yöndeniremem. Ayrıca 1 adet harici IP var şimdi pen shell bağlantılar için kendi dış IP mi kullanıp bağlanabiliyorum ve dış IP içerideki 192.168.1.133 e yönleniyor. Şimdi bu durumda ben nasıl 1 den fazla VPS yi farklı IPlerle internete açacağım. Ve bir VPS için eğer 2 adet IP yi ns1.domain.com ve ns2.domain.com olarak kullanmak istediğimde bunu nasıl tanımlamam gerekir ben elimdeki cihazda hem dışarıdan ISP den satın alacağım mesela 4 adet statik IP yi alıp bunları içerideki VPS lerde kullandığım iç ip lerle eşleştirip sorunsuz bir şekilde internene çıkarabileceğimi zannetmiyorum. Hali hazırda çalışan server için WAN ve Forwarding resimlerini ekledim. Göründüğü gibi sadece 1 adet Internet sağlayıcımın Routerın MAC Adresine Tanımladığı IP yi alıyor ve sadece 1 adet iç IP ye port yöndendirmesi yapıyor.



    Last edited by inflock; 26.04.2011 at 15:55.

  4. #4
    GhoSt is offline Senior Member
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Ankara
    Posts
    1,664

    Default

    İlla 80.porttan serverlar hizmet verecekse mecbur olarak reel ip bloğu satın almanız gerekir , ISP nin size verdiği bloğu içeride kullanabilirsiniz , 1 ip yi router ın lan interface ine 2 ip yi de server larınıza verebilirsiniz
    Mr.google knows everything , ask to him...

  5. #5
    inflock Guest

    Default

    Bildiğim kadarı ile apache 80 portunu başka bir porta çevirebiliyoruz. Ama messela farz edlim ben portları 80 yerni 70 ile çıkış yaptım ve 192.168.1.134 ilç ipyi bu porta yöndendirdim ama hala dış IP bir adet şimdi dış ip ile shell bağlantısı yaptığımda 70 mi yönlenir yoksa 80 e mi? Sorunlu olan kısım Internet sağlayıcım Şuanda kullandığım routera sadece 1 adet IP tanımlayabiliyor. İlk mesajımda açıkladığım gibi bir cevap verdiler benim 2 adet IP isteğime acaba burada benim isteme şeklimmi mi yanlış.. bilemiyorum. Benden diğer bir bilgisayarın mac adresini istiyorlar IP yi sabitlemek için veya Cisco Routerlarda bunu yukarıda yazılan şekilde yapabilecklerini söylüyorlar. Bu konuda yol gösterirseniz sevinirim.

  6. #6
    GhoSt is offline Senior Member
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Ankara
    Posts
    1,664

    Default

    outside ip yi dhcp ile isp den alır , ip bloğu satın alırsanız 192.168.1.0/24 şeklinde kullanmak yerine verilen bloğu kullanacaksınız , /29 lu ip bloğu alırsanız kullanılabilir 6 adet ip niz olur 2 tanesini serverlara 1 tanesini de router ın lan interface ine verirsiniz , ISP aldığınız blok için size route yazacak , eğerki server tarafında birini 80 diğerini 8080 şeklinde kullanabilecekseniz mevcut yapıda bunu yapabilirsiniz iki ayrı port için router da yönlendirme yapabilirsiniz , shell le bağlantı için 22 portunu hangi iç Ip ye yönlendirirseniz o cevap verir daha sonra bu server üzerinden diğerine atlama yaparsınız
    Mr.google knows everything , ask to him...

  7. #7
    inflock Guest

    Default

    Bu dediğiniz IP Blokları hali hazırda ISPlerin sitelerinde satışa sundukları statik IPlerden farklı bir şeymidir? Çünkü statik IP olarak sattıkları şey aslında sistemde bağlı bulunan bir bilgisayarın MAC adresine bir IP sabitlemekten başka değil anladığım kadarıyla. Eğer bu IP blokları hali hazırdaki statik IP tanımından farklı bir şey ise ne şekilde talep edilebilir ve ücretlendirmeleri nasıldır. Ayrıca Cisco Router almanın faydası ne bu dışarıdan ip alma ve ip tanımlamalarında ne gibi ekstra özellikler sağlar.

+ Reply to Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts