Metro Ethernet G.SHDSL ve Static Route
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, artık " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle sitemizde katılıma devam edebilirsiniz.

+ Reply to Thread
Results 1 to 5 of 5
Metro Ethernet G.SHDSL ve Static Route

Merkezde 6500 ve metro hatti, uzak lokasyonda 878 ve g.shdsl bulunmakta. Soyle bir durum soz konusu. Uzak lokasyonda telekom teknik nedenlerden dolayi mbit in uzerine cikamiyor. Fakat 1 mbit de

  1. #1
    aruspex is offline Junior Member
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    21

    Default Metro Ethernet G.SHDSL ve Static Route

    Merkezde 6500 ve metro hatti, uzak lokasyonda 878 ve g.shdsl bulunmakta.

    Soyle bir durum soz konusu. Uzak lokasyonda telekom teknik nedenlerden dolayi mbit in uzerine cikamiyor. Fakat 1 mbit de bize yeterli gelmiyor.

    Telekom ayni lokasyona 1 mbit daha saglayabilirim diyor. Bunu da merkeze metro uzerinde 2. bir vlan uzerinden tasiyacak. Merkezde 6500 uzerinde lokasyonlara static route uzerinden ulasiyoruz.

    Bu durumda ayni destination icin 2. bir static route u preference li olarak girebiliriz fakat bu bize bandwith arttïrimi saglamayacak. Yine 1 mbit olacak sadece yedekli olacak.

    Uzak lokasyondaki network u iki subnete bolup o tarz yonlendirsek bir nebze olabilir belki , load sharing saglamis olacagiz.

    Bu konuda ne onerirsiniz ? 2 tane 1 mbit i optimum sekilde nasil kullaniriz uzak lokasyondan.


    Tesekkurler...
    Last edited by aruspex; 27.01.2011 at 11:29.

  2. #2
    Soul is offline Administrator
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    1,080

    Default

    Merhaba

    ''Uzak lokasyondaki network u iki subnete bolup o tarz yonlendirsek bir nebze olabilir belki , load sharing saglamis olacagiz.'' En mantıklısı bu şekilde görünüyor. Metric ilede yedeklemeye gidebilirsin. Bu yöntem içine sinmiyor ise loadbalance cihazlarını incelemni öneririm.

    İyi çalışmalar
    www.cliguru.com

  3. #3
    Dejavu is offline Onursal Üye - Emektar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    208

    Default

    Merhaba,
    2 Cihazın arkasına L3 cihaz koyarsanız load balance olabilir. Ayrıca şu var T.Telekom'dan 2 devre alacaksınız, VAE G-SHDSL olursa, 2 tane ip niz görünecek. Local'deki kullanılar ip adresini 2 dk önce 10 görürken 2 dk sonra 20 görebilirmi ? Upload kısmında load balance çalışır, fakat download kısmında çok dengeyi sağlayabileceğini sanmıyorum. L3 cihazdan Nat ve statik route gerekicek.
    Tabi L3 cihaz sonlandırmadan da olabilirmi ? ilk düşündüğümde olabilir çalışabilir diyebilirim. Cihazlardan birini A routerı diyelim Local'deki switch'e bağlarsınız. Switch'in default gat. A olur. Diğer cihaz B ile A arasında bir bağlantı sağlanıp statik route ile yapılabilir mi ? Denemek lazım.
    Aslında en güzeli 2 tane g-dat kartı takılabilecek bir router alıp ( 1800 olabilir ) sağlam temiz şekilde load balance.
    Last edited by Dejavu; 27.01.2011 at 13:13.
    ****
    CCNP
    Next CCIE

  4. #4
    aruspex is offline Junior Member
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    21

    Default

    peki 1800 koysak, nasıl load balance yapiyoruz ?

  5. #5
    GhoSt is offline Senior Member
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Ankara
    Posts
    1,664

    Default

    Load Balancing with CEF - Cisco Systems

    Subnete bölmekte olabilir yada policy base routing ile yüksek bant genişliği kullanacak client ları iki hatta paylaştırarak vs çözebilirsiniz
    Mr.google knows everything , ask to him...

+ Reply to Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts