Noktadan Noktaya MetroEthernet
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, artık " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle sitemizde katılıma devam edebilirsiniz.

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12
Noktadan Noktaya MetroEthernet

Merhaba, Su anda iki lokasyon arasında uclarında cisco 878 routerlar olan 2Mb lik G.shdsl hat kullanmaktayım. Bugün itibariyle NN ya metro eternet baglattım ve mevcut 878 router larımı burda degerlendirmek

  1. #1
    hayalperest is offline Junior Member
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    5

    Default Noktadan Noktaya MetroEthernet

    Merhaba,
    Su anda iki lokasyon arasında uclarında cisco 878 routerlar olan 2Mb lik G.shdsl hat kullanmaktayım.
    Bugün itibariyle NN ya metro eternet baglattım ve mevcut 878 router larımı burda degerlendirmek istiyorum.
    TTelekomun bana vermis oldugu kagıtlarda sadece hattın switch te baglı oldugu port ve Vlan degeri olan 101
    bulunuyor. Bu router ları kullanabilirmiyim. Kullanabilirsem konfigurasyonları nasıl olması gerekiyor.
    Tesekkur ederim.
    Last edited by hayalperest; 03.08.2010 at 13:44.

  2. #2
    Dejavu is offline Onursal Üye - Emektar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    208

    Default

    Metro etherneti hangi cihazda sonlandırıyorsunuz ?
    ****
    CCNP
    Next CCIE

  3. #3
    hayalperest is offline Junior Member
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    5

    Default

    Sonlandırmayı TTelekom kendisi yaptı Alcatel omni 6400 switch te yaptı. Banada 4 nolu portu kullanabilecegimi soyledi.

  4. #4
    Dejavu is offline Onursal Üye - Emektar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    208

    Default

    Anladığım kadarı ile networkünüz'de Alcatel 6400 switch var, T.Telekom fiziksel olarak bağlantı kurmuş ve gitmiş. Öncelikle point to point kurduğunuz 878 Gshdsl netwörkünüzü, metro ethernet'e dahil edebilirsiniz, bu mümkün. Sizin merkez tarafındaki 878 hangi cihaza bağlı ?
    ****
    CCNP
    Next CCIE

  5. #5
    hayalperest is offline Junior Member
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    5

    Default

    3Com gigabit swich e dogrudan giriyor.

  6. #6
    mely is offline Senior Member
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Istanbul
    Posts
    326

    Default

    Kullanıcı sayısına göre basit bir switch alır, routerınızı da değerlendirmiş olursunuz. Ya da hostlara statik ip vererek sadece basit bir switchle de bağlantı kurabilirsiniz. Eğer iç agınız çeşitli networklerden olusuyorsa, DMZ yapısı warsa( karşı tarafın durumu da göz önune alınmalıdır tabi ki); routing işlemi için ya L3 switch ya da elinizde ki routerı kullanabilirsiniz. Fakat böyle bi yapı yoksa sadece amaç karşı tarafa bağlanabilmek ise routera gerek yok. Ama ben olsam router koyarım..

    Kolay gelsin

  7. #7
    hayalperest is offline Junior Member
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    5

    Default

    Alcatel 6400 switch TTelekomun kontrolunde ve sadece 1 portu aktif ben o portu alıp mevcut 878 router ımdaki eternetlerden bir tanesine taksam diger eternet bacagındanda 3 com switch ime girsem sizce calısır mı

  8. #8
    mely is offline Senior Member
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Istanbul
    Posts
    326

    Default

    çalışır.

    default gatewayi karşı tarafın ipsini ver. Fakat networklere dikkat etmen gerek. Senin private netwokunle metro nun networku muhtemelen farklı networklerden olacaktır. Bunun ayarlamasını yapman gerekir.

  9. #9
    Dejavu is offline Onursal Üye - Emektar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    208

    Default

    Ben konuyu pek anlayamadım, metro eth.'den internete mi çıkacaksın? Şuan trafiğin nereden geçiyor? 3 Com'un arkasında iç lokal netwörkün'de neler var nasıl bir yapı var ? burada bir sürü sorunla karşılaşabilirsin. 878 bir router'dan ziyade aslında bir modemdir 878'lerde iki tane vlan int. açılmıyor diye biliyorum senin bu durumda nat yapman ve 2 tane vlan int. açman gerekicek. Metro eth.'i bence bir L3 'de sonlandırsan daha doğru olacak.
    ****
    CCNP
    Next CCIE

  10. #10
    GhoSt is offline Senior Member
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Ankara
    Posts
    1,664

    Default

    Default gateway i karşı taraf verirse gereksiz broadcast trafiği karşı tarafa yönlenir , 2 vlan destekliyor diye biliyorum 878 ler (modem dersek çok ayıp olur small office router a)
    N-N dendiği için dışarıya çıkış olmayacağından telekomun verdiği switch den 878 in switching portuna bağlantı yapıp vlan ı burda tanımlarsınız , diğer bir portu da lokal için kullanırsınız farklı bir subnetten
    Mr.google knows everything , ask to him...

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts