OSPF Routing ve Frame-Relay
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, artık " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle sitemizde katılıma devam edebilirsiniz.

+ Reply to Thread
Results 1 to 9 of 9
OSPF Routing ve Frame-Relay

Aşağıda örneği olan bi topoloji üzerinde çalışıyorum. R3 ve R4 Frame Relay çalışarak diğer routerlar ile ospf konuşuyor. R2 üzerindeki tanımlar, R3 ve R4 e göre aynı, R3 ve R4

  1. #1
    Redox is offline Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Istanbul
    Posts
    71

    Arrow OSPF Routing ve Frame-Relay

    Aşağıda örneği olan bi topoloji üzerinde çalışıyorum. R3 ve R4 Frame Relay çalışarak diğer routerlar ile ospf konuşuyor. R2 üzerindeki tanımlar, R3 ve R4 e göre aynı, R3 ve R4 üzerindeki tanımlarda aynı (Sadece ip ve DLCI numaraları farklı) R4 hariç tüm network çok güzel haberleşiyor fakat R4 hiç bit şekilde bu network'ün içerisine giremiyor. R4 ün routing tablosu boş gözüküyor. Örnek olması açısından topolojiyi ve R2-R3-R4 configlerini ekledim. R4 routerini bu network e dahil etmek için napabilirim? Konfigurasyon içerisinde nasıl bir yanlışlık yapmışım olabilirim.

    Routerin hepsinden R3 e ping atabiliyorum.

  2. #2
    Orhan ERGUN is offline Senior Member
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    256

    Default

    Merhaba,

    R4 üzerinde

    seri sub interface üzerinde

    no frame-relay interface-dlci 203 yaparmısın.

    Bir de , frame-relay mapping şuan düzgün calısmıyor diye düşünüyorum , R4 üzerinde ,

    R2 ve R3 seri interface lerine ping x.x.x.x

    ve sh frame-relay map cıktılarına bakıp verfication yap.

    Kolay Gelsin

  3. #3
    Fiver is offline Senior Member
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    249

    Default

    Anladigim kadariyla partial mesh Frame Relay'de R2 hub, R3 ve R4'u spoke olarak baglamissin. Bu durumda ospf network type olarak point-to-multipoint nonbroadcast kullanabilirsin. (Sen broadcast olanini secmissin ama madem neighbor tanimlarini da yaptin nonbroadcast kullan)

    R2'de physical S1/1 altindaki ip address tanimini kaldir ve "ip ospf network point-to-multipoint non-broadcast" komutunu subinterface altina tasi.

    OSPF network komutunu R3 ve R4 altinda da kullanman gerekiyor.
    OSPF priority tanimlarin gereksiz, bu networkte DR/BDR olmayacak. Normalde multicast dagitilan paketler unicast olarak dagitilicak. (Neighbor tanimlarin bunun icin)
    Ayrica R4 altindaki frame-relay map ip 30.1.1.3 203 , static mapping komutunu sil, yoksa IP protokolu icin dynamic inverse arp'i disable etmis olursun, ve hub R2'ye ulasamazsin.

    Onun disinda sayet DLCI tanimlarin dogru ise, bu degisikliklerden sonra calismasi gerekir.

    Ornek Proje:

    http://uploaded.to/file/7fecc3
    Last edited by Fiver; 25.04.2009 at 13:41.

  4. #4
    Redox is offline Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Istanbul
    Posts
    71

    Default

    Merhaba,

    R4 üzerindeki "frame-relay interface-dlci 203" tanmını kaldırırsam dlci id'sini nasıl tanımlamam gerekicek ? R3 te aynı şekilde tanımlı ve sh frame-relay map te dynamic olarak görebiliyorum, R4 te static veya dinamik olarak dlci tanımlamama rağmen sh frame-relay map yaptığımda hiç bir bilgi göremiyorum, nedeni ne olabilir ?

    @UmutDestan
    Cevabınız için teşekkürler aslında kafamdaki düşünce şuydu, R3 ün ve R4 ün DR/BDR seçilmemesiydi bunu da priorty ile ayarlamak istedim daha sonradan çalışmayınca neighbor komutlarını ekledim, fakat üst taraftada söylediğim gibi static map durumunda da dynamic durumda da hiç bir aksiyon göremiyorum.

    Dlci tanımları doğru olduğunu düşünüyorum.
    Ospf doğru
    Denildiği gibi "point-to-multipoint non-broadcast" durumuna çevirdim.

    Ufak tefek değişiklikler yaptm fakat değişme olmadı, sizin topolojinizden de örnek alarak bir değişiklik yaptım akşam yeni halini tekrardan yükleyebilirim göz atmak isterseniz.

    Cevaplarınız için teşekkürler

  5. #5
    Fiver is offline Senior Member
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    249

    Default

    Merhaba,
    R4 uzerindeki "interface-dlci 203" tanimini degil "map ip <R4'un ip'si>" komutunu silebilirsiniz dedim cunku zaten kendisine isaret ediyordu.
    Ote yandan R4 ve R3'ten (spokes) de R2'yi(hub) map ederseniz birbirlerini hemen ulasabilirler.. Yoksa InverseARP veya LMI paketlerinden gelen bilgilerle birbirlerini bulmalari biraz zaman aliyor.


    Esas konu olan OSPF network tipleri hakkinda su tabloyu calismanizi tavsiye ederim, BSCI Official Exam Study guide'da cok guzel anlatilmis tum konu.



    Frame Relay topolojinize ve ospf network tipi secimlerinize bagli olarak neighbor taniminizi ve DR/BDR priority ayarlarini yapiyorsunuz. Yap boz teknigi ile bir dynamips lab'inde her tur kombinasyonu deneyip gordukten sonra yavas yavas yerine oturuyor, yoksa benim icin de cok karisik ve hatirlmasi zor bir konu.
    Last edited by Fiver; 27.04.2009 at 18:41.

  6. #6
    Redox is offline Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Istanbul
    Posts
    71

    Default

    Merhaba,

    Sanırım benim problemim Frame-Relay Nod üzerindeki Source ve Destination port ve dlci numaralarını nasıl ayarlamam gerektiği konusunda ki bilgi eksikliğim, yoksa topolojimde problem olmadığına artık eminim.. Umut Bey sizin topolojinizi inceledim fakat Frame-Relay nod üzerindeki ayarlamalarınız konusunda bilgi sahibi olamadım, mümkünse bu konudan biraz bahsedebilirmisiniz. Frame-Relay nod 'da source ve destination 'ın ne olduğundan soruce Dlci ve dest. dlci in ne anlama geldiği konusunda kafamda soru işaretleri oluştu.

    Teşekkürler yardımlarınız için.

  7. #7
    Redox is offline Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Istanbul
    Posts
    71

    Default

    Selamlar,

    Öncelikle sorunun %90 ihtimalle Dlci 'dan kaynaklı olduğuna emin gibiyim örnek bir topoloji buldum topoloji'de Frame-Relay nod ayarları şu şekilde,

    1:102 = 2:201
    1:103 = 3:301
    2:201 = 1:102
    3:301 = 1:103

    Fakat Gns3'te FR Nod ayarlarını bu şekilde girmeme izin vermiyor "2:201 = 1:102" satırını girerken "mapping already defined" şeklinde uyarı vermektedir. Dlci ayarlarını nasıl gerçekleştirebilirim ?

  8. #8
    Fiver is offline Senior Member
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    249

    Default

    Merhaba, evet bazen ben de ayni hatayi aliyorum, bu durumda project.net dosyasini acip icine kendim yazdiktan sonra gns'e load ediyorum. Sorunsuz calisiyor.

  9. #9
    Redox is offline Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Istanbul
    Posts
    71

    Default

    Dediğiniz şekilde yaptım ve problem çözüldü yardımlarınız için teşekkürler.

+ Reply to Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts