G.SHDSL, Metro Ethernet Kurulumu
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, artık " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle sitemizde katılıma devam edebilirsiniz.

+ Konuyu Cevapla
Toplam 2 Sayfadan 1. Sayfa 12 SonuncuSonuncu
Toplam 11 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
G.SHDSL, Metro Ethernet Kurulumu

Selamlar ; Bir servis sağlayıcı tarafında ne gibi routerlar ve üzerlerinde müşteri tarafında ne gibi konfigurasyonlar giriliyor bunun hakkında biraz bilgi verebilirmisiniz? Mesela bir müşteri için internete cıkması için G.shdsl

  1. #1
    Cyrusquafir isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Nov 2007
    Mesajlar
    117

    Standart G.SHDSL, Metro Ethernet Kurulumu

    Selamlar ;
    Bir servis sağlayıcı tarafında ne gibi routerlar ve üzerlerinde müşteri tarafında ne gibi konfigurasyonlar giriliyor bunun hakkında biraz bilgi verebilirmisiniz?
    Mesela bir müşteri için internete cıkması için G.shdsl konfigurasyonu nasıl gerçekleştiriliyor?
    Dslam ile Metro ethernet arasında ne gibi ayarlar yapılıyor?

    Tesekkurler...

  2. #2
    hakan isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Feb 2008
    Bulunduğu yer
    istanbul
    Mesajlar
    760

    Standart

    servis sağlayıcılar kendi merkezlerinde bulunan routerları üzerinde bir interface ilgili müşteri için gerekli ip tanımlarını yaparlar ( 10.x.x.x ) şeklinde. müşteri tarafı için ne isteniyorsa (genelde bu LL bağlantı olur ) telekom tarafından bunların başvuruları yapılır.

    Herşey bittikten sonra müşteriye 1 adet cisco router ( genelde 800 yada 1700 serisi kullanılır) ve 1 adete modem ( genelde tellabs ctu kullanılır) alınarak müşteriye gidilir burada data hattı modeme bağlandıktan sonra seri kablo ile modem ve router birbirine bağlanır. Router içine girilerek merkez routerda yapılan tanımların karşılıkları müşteri routerına girilir misal kendi tarafınızda 10.1.1.1 verdiğiniz seri ip sine karşılı 10.1.1.2 müşter tarafında seri ipsi verilir, ethernet tarafınada ilgili ip verildikten sonra route yazılır ki bu route defoult route olarak tanımlanır ( ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 s0/0) ki gelen bütün paketler merkez routerdan dönsün. enable secret ve telnet ayarları yapıldıktan sonra yapılan tekşey routerın ethernetine takıcağınız kabloyu müşteri switchine bağlamak ve gerekli ipleri clientlera tanımlamak

    Metro ethernet içinde aynı şey söz konusu bütün işlemler ve kablolama bittikten sonra TT' nin size vermiş olduğu ip blogunu routerınızda ilgli interface tanımlamak ve static olarak gidilicek yönü metro ethernet tarafına yönlendirmek

    kolay gelsin...

  3. #3
    ercanusa isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2007
    Bulunduğu yer
    İstanbul
    Mesajlar
    513

    Standart

    Burada sanirim modem bridge moda cekiliyor.Henuz is hayatina atilamadigim icin bu konularda buyuk bir eksiklik duyuyorum.Acaba wan baglantilarini calisabilecegimiz bir kaynak onerebilirmisiniz?

  4. #4
    hakan isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Feb 2008
    Bulunduğu yer
    istanbul
    Mesajlar
    760

    Standart

    Alıntı ercanusa Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Burada sanirim modem bridge moda cekiliyor.Henuz is hayatina atilamadigim icin bu konularda buyuk bir eksiklik duyuyorum.Acaba wan baglantilarini calisabilecegimiz bir kaynak onerebilirmisiniz?

    hayır modem üzerinde hiçbir işlem yapmıyorsunuz, sadece elektiriğe baplayıp routerla arasındaki seri kablosunu takıyorsunuz o kadar. Bütün işlemleri router üzerinde yapıyorsunuz..

    WAN bağlantılar için çalışıcağınız özel bir kaynak yok packet tracerda bu tip bağlantıları da yapabilirsiniz

  5. #5
    ercanusa isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2007
    Bulunduğu yer
    İstanbul
    Mesajlar
    513

    Standart

    Sanirim yanlis sordum .Benim sormak istedigim g.shdsl metro ethernet gibi konulari ogrenebilecegimiz bir kaynak.

  6. #6
    hakan isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Feb 2008
    Bulunduğu yer
    istanbul
    Mesajlar
    760

    Standart

    elimde böyle bir döküman yok nette biraz araştırm yapmanızı tavsiye edeceğim ayrıca elinde olan arkadaşlar ekliyeceklerdir

  7. #7
    ercanusa isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2007
    Bulunduğu yer
    İstanbul
    Mesajlar
    513

    Standart

    Ilgilendiginiz icin tesekkurler.Sanirim en iyisi hemen bir is bulmak kosulsuz sartsiz.(Belkide uste para vermek gerekir )

  8. #8
    hakan isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Feb 2008
    Bulunduğu yer
    istanbul
    Mesajlar
    760

    Standart

    istediğiniz kadar okuyun tecrübe etmediğiniz sürece hiç birşey anlamazsınız, bir an önce bir iş bulmanız daha iyi olucaktır

    kolay gelsin..

  9. #9
    turkavfatih isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Mar 2008
    Bulunduğu yer
    İstanbul
    Mesajlar
    590

    Standart

    hakan hocama katılıyorum mutlaka okumak gerekir ama uygulamadıktan sonra havada kalıyor çogu bılgı...

  10. #10
    thrillercd Guest

    Standart

    Alıntı hakan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    servis sağlayıcılar kendi merkezlerinde bulunan routerları üzerinde bir interface ilgili müşteri için gerekli ip tanımlarını yaparlar ( 10.x.x.x ) şeklinde.
    Hocam bu bahsettiğiniz ip(10.x.x.x) bu bir public ip mi yoksa private bir ip mi ? Anladığım kadarıyla o zaman bu routerin çıkış ip si hep statik oluyor.Acaba ben mi yanlış anladım ? Bu servis sağlayıcılrı bizim ağımızı bulmak için nasıl ve hangi routing protokolü kullanıyor .Birde packet tracer da serial modülü olan modem var mı bu dediğiniz şemayı çizmek için ,ben aradım ama bulamadım.

+ Konuyu Cevapla

Bu Konuyu Paylaşın !

Bu Konuyu Paylaşın !

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok