Routing Information Protocol (RIP)
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, artık " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle sitemizde katılıma devam edebilirsiniz.

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 20
Routing Information Protocol (RIP)

merhaba. ripv1 için basit bi simülasyon deniyorum. 2 router var.bunların bir seri bir ethernet interface i var. seri olarak birbirine bağlı ve seri interface network ü 200.200.200.0/30 PC--10.10.10.0/24--R1-----200.200.200.0/30-----R2--10.10.11.0/24--PC bağlantılar bu

  1. #1
    olemp is offline Junior Member
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    23

    Default Routing Information Protocol (RIP)

    merhaba.
    ripv1 için basit bi simülasyon deniyorum.

    2 router var.bunların bir seri bir ethernet interface i var.
    seri olarak birbirine bağlı ve seri interface network ü 200.200.200.0/30


    PC--10.10.10.0/24--R1-----200.200.200.0/30-----R2--10.10.11.0/24--PC

    bağlantılar bu şekilde. amaç arada farklı bir network varsa rip in nasıl işlediğini görmek.

    rip i aktif ediyorum. "debug ip rip" ile rip bilgilerine bakıyorum. R1 de R2 de 10.0.0.0 network bilgisini karşı taraftan rip ile alıyor görünüyor.
    ama iki routerda da 10.0.0.0 network ü için herhangi bir rip kaydı yok.rip database dede kayıt yok.

    bunun sebebi nedir?


    r1 routing tablosu:
    10.0.0.0/24 is subnetted, 1 subnets
    C 10.10.10.0 is directly connected, FastEthernet0/0
    200.200.200.0/30 is subnetted, 1 subnets
    C 200.200.200.0 is directly connected, Serial0/0

  2. #2
    dayt Guest

    Default

    ben de çok profesyonel değilim ama bildiklerimi şöyle açıklayabilirim.
    öncelikle 10.10.10.0 class A ip'dir RIPv1 de /24 e bakmaz eğer senin oraya verdiğin ip class A ise onu direk /8 diye alır o yüzden önce o 10.x.x.x iplerini değiştir. bir de bildiğim kadarıya RIPv1 sadece /8,/16 ve /24 kabul ediyor o yüzden 200.200.200.0/30 u da /24 yap.

    bunları yaptıktan sonra bir sorun çıkacağını sanmıyorum.

    /30 falan kullanmak için RIPv1 yerine RIPv2 kullan

  3. #3
    olemp is offline Junior Member
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    23

    Default

    cevap için teşekkürler...
    bu konfigürasyon ripv1 için uygun değil biliyorum ama sadece nasıl işlediğini anlamaya çalışıyorum...
    yani karşı taraftan 10.0.0.0 network bilgisi seri interface den rip ile geldiği halde neden routing tablosuna eklemiyor....

  4. #4
    root is offline Moderator
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Ankara
    Posts
    1,409

    Default

    Her iki router'da rip'i nasil aktif ettin acaba konfig yollar misin?

  5. #5
    ExtremE is offline Junior Member
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Türkiye
    Posts
    15

    Default

    GNS de bu simulasyonu bende deneyeceğim, sonuçu yazarım birkaç saat içinde

  6. #6
    olemp is offline Junior Member
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    23

    Default

    konfigürasyonlar şu şekilde:

    R1 konfigürasyonu
    !
    router rip
    network 10.0.0.0
    network 200.200.200.0


    R2 konfigürasyonu
    !
    router rip
    network 10.0.0.0
    network 200.200.200.0

  7. #7
    root is offline Moderator
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Ankara
    Posts
    1,409

    Default

    her iki routerda da ip routing enable degil mi? bir de sh run ciktisi gonderseniz?

  8. #8
    olemp is offline Junior Member
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    23

    Default

    konfigürasyon iki router içinde aynı...

    paket tracer dosyasınıda eklemeye çalıştım:
    RapidShare: Easy Filehosting

    Router#sh run
    Building configuration...

    Current configuration : 341 bytes
    !
    version 12.2
    no service password-encryption
    !
    hostname Router
    !
    !
    !
    !
    interface FastEthernet0/0
    ip address 10.10.10.1 255.255.255.0
    duplex auto
    speed auto
    !
    interface Serial0/0
    ip address 200.200.200.1 255.255.255.252
    !
    router rip
    network 10.0.0.0
    network 200.200.200.0
    !
    ip classless
    !
    !
    !
    !
    line con 0
    line vty 0 4
    login
    !
    !
    end

  9. #9
    root is offline Moderator
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Ankara
    Posts
    1,409

    Default

    #conf t
    #ip routing
    #exit
    #wri mem

    yapip tekrar deneyin.

  10. #10
    dayt Guest

    Default

    Quote Originally Posted by olemp View Post
    cevap için teşekkürler...
    bu konfigürasyon ripv1 için uygun değil biliyorum ama sadece nasıl işlediğini anlamaya çalışıyorum...
    yani karşı taraftan 10.0.0.0 network bilgisi seri interface den rip ile geldiği halde neden routing tablosuna eklemiyor....
    bunun sebebi router o networku 10.0.0.0 olarak bilirken PC kendisini 10.10.10.0/24 olarak biliyor router da PC'ye bağlı olduğu interface'i de yine 10.10.10.0/24 network'unde biliyor.Ve 10.10.10.0 networküyle ilgili bir routing bilgisi elinde yok.
    bak az önce şunu yaptım ve pcler arası ping atabiliyorum;

    PC--200.200.200.0/24--R1--201.201.201.0/24--R2--202.202.202.0/24--PC

    eğer bu şekilde yaparsan sende de olacaktır.

    dipnot eğer bunları yaptıktan sonra eğer hala ping atamıyorsan her 2 routerda da seri port için clock rate'ler 64000'e ayarlamayı unutma onu bir kontrol et eğer istersen benim yaptığımdaki sh run'ları ya da packet tracer dosyasını yollayabilirim

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts