Routing Information Protocol (RIP)
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, artık " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle sitemizde katılıma devam edebilirsiniz.

+ Konuyu Cevapla
Toplam 2 Sayfadan 1. Sayfa 12 SonuncuSonuncu
Toplam 20 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Routing Information Protocol (RIP)

merhaba. ripv1 için basit bi simülasyon deniyorum. 2 router var.bunların bir seri bir ethernet interface i var. seri olarak birbirine bağlı ve seri interface network ü 200.200.200.0/30 PC--10.10.10.0/24--R1-----200.200.200.0/30-----R2--10.10.11.0/24--PC bağlantılar bu

  1. #1
    olemp isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Aug 2008
    Mesajlar
    23

    Standart Routing Information Protocol (RIP)

    merhaba.
    ripv1 için basit bi simülasyon deniyorum.

    2 router var.bunların bir seri bir ethernet interface i var.
    seri olarak birbirine bağlı ve seri interface network ü 200.200.200.0/30


    PC--10.10.10.0/24--R1-----200.200.200.0/30-----R2--10.10.11.0/24--PC

    bağlantılar bu şekilde. amaç arada farklı bir network varsa rip in nasıl işlediğini görmek.

    rip i aktif ediyorum. "debug ip rip" ile rip bilgilerine bakıyorum. R1 de R2 de 10.0.0.0 network bilgisini karşı taraftan rip ile alıyor görünüyor.
    ama iki routerda da 10.0.0.0 network ü için herhangi bir rip kaydı yok.rip database dede kayıt yok.

    bunun sebebi nedir?


    r1 routing tablosu:
    10.0.0.0/24 is subnetted, 1 subnets
    C 10.10.10.0 is directly connected, FastEthernet0/0
    200.200.200.0/30 is subnetted, 1 subnets
    C 200.200.200.0 is directly connected, Serial0/0

  2. #2
    dayt Guest

    Standart

    ben de çok profesyonel değilim ama bildiklerimi şöyle açıklayabilirim.
    öncelikle 10.10.10.0 class A ip'dir RIPv1 de /24 e bakmaz eğer senin oraya verdiğin ip class A ise onu direk /8 diye alır o yüzden önce o 10.x.x.x iplerini değiştir. bir de bildiğim kadarıya RIPv1 sadece /8,/16 ve /24 kabul ediyor o yüzden 200.200.200.0/30 u da /24 yap.

    bunları yaptıktan sonra bir sorun çıkacağını sanmıyorum.

    /30 falan kullanmak için RIPv1 yerine RIPv2 kullan

  3. #3
    olemp isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Aug 2008
    Mesajlar
    23

    Standart

    cevap için teşekkürler...
    bu konfigürasyon ripv1 için uygun değil biliyorum ama sadece nasıl işlediğini anlamaya çalışıyorum...
    yani karşı taraftan 10.0.0.0 network bilgisi seri interface den rip ile geldiği halde neden routing tablosuna eklemiyor....

  4. #4
    root isimli Üye şimdilik offline konumundadır Moderator
    Üyelik tarihi
    Jun 2007
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    1,409

    Standart

    Her iki router'da rip'i nasil aktif ettin acaba konfig yollar misin?

  5. #5
    ExtremE isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Aug 2008
    Bulunduğu yer
    Türkiye
    Mesajlar
    15

    Standart

    GNS de bu simulasyonu bende deneyeceğim, sonuçu yazarım birkaç saat içinde

  6. #6
    olemp isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Aug 2008
    Mesajlar
    23

    Standart

    konfigürasyonlar şu şekilde:

    R1 konfigürasyonu
    !
    router rip
    network 10.0.0.0
    network 200.200.200.0


    R2 konfigürasyonu
    !
    router rip
    network 10.0.0.0
    network 200.200.200.0

  7. #7
    root isimli Üye şimdilik offline konumundadır Moderator
    Üyelik tarihi
    Jun 2007
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    1,409

    Standart

    her iki routerda da ip routing enable degil mi? bir de sh run ciktisi gonderseniz?

  8. #8
    olemp isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Aug 2008
    Mesajlar
    23

    Standart

    konfigürasyon iki router içinde aynı...

    paket tracer dosyasınıda eklemeye çalıştım:
    RapidShare: Easy Filehosting

    Router#sh run
    Building configuration...

    Current configuration : 341 bytes
    !
    version 12.2
    no service password-encryption
    !
    hostname Router
    !
    !
    !
    !
    interface FastEthernet0/0
    ip address 10.10.10.1 255.255.255.0
    duplex auto
    speed auto
    !
    interface Serial0/0
    ip address 200.200.200.1 255.255.255.252
    !
    router rip
    network 10.0.0.0
    network 200.200.200.0
    !
    ip classless
    !
    !
    !
    !
    line con 0
    line vty 0 4
    login
    !
    !
    end

  9. #9
    root isimli Üye şimdilik offline konumundadır Moderator
    Üyelik tarihi
    Jun 2007
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    1,409

    Standart

    #conf t
    #ip routing
    #exit
    #wri mem

    yapip tekrar deneyin.

  10. #10
    dayt Guest

    Standart

    Alıntı olemp Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    cevap için teşekkürler...
    bu konfigürasyon ripv1 için uygun değil biliyorum ama sadece nasıl işlediğini anlamaya çalışıyorum...
    yani karşı taraftan 10.0.0.0 network bilgisi seri interface den rip ile geldiği halde neden routing tablosuna eklemiyor....
    bunun sebebi router o networku 10.0.0.0 olarak bilirken PC kendisini 10.10.10.0/24 olarak biliyor router da PC'ye bağlı olduğu interface'i de yine 10.10.10.0/24 network'unde biliyor.Ve 10.10.10.0 networküyle ilgili bir routing bilgisi elinde yok.
    bak az önce şunu yaptım ve pcler arası ping atabiliyorum;

    PC--200.200.200.0/24--R1--201.201.201.0/24--R2--202.202.202.0/24--PC

    eğer bu şekilde yaparsan sende de olacaktır.

    dipnot eğer bunları yaptıktan sonra eğer hala ping atamıyorsan her 2 routerda da seri port için clock rate'ler 64000'e ayarlamayı unutma onu bir kontrol et eğer istersen benim yaptığımdaki sh run'ları ya da packet tracer dosyasını yollayabilirim

+ Konuyu Cevapla

Bu Konuyu Paylaşın !

Bu Konuyu Paylaşın !

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok