Packet Tracer, DHCP
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, artık " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle sitemizde katılıma devam edebilirsiniz.

+ Reply to Thread
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 26
Packet Tracer, DHCP

Arkadaslar Packet tracerda yapmam gereken bir lab var. Clientlari gerekli ipler ile pclere bagltanti yaptim fakat butun ipler static olarak girdim. Bunun DHCP olmasini istiyorum. Butun clientlar ipleri otomatik olarak

  1. #1
    farukdemirhan is offline Junior Member
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    10

    Lightbulb Packet Tracer, DHCP

    Arkadaslar Packet tracerda yapmam gereken bir lab var.

    Clientlari gerekli ipler ile pclere bagltanti yaptim fakat butun ipler static olarak girdim.

    Bunun DHCP olmasini istiyorum. Butun clientlar ipleri otomatik olarak alsin yani.

    Packet tracerda bunu nasil yapabilirim?

    Eklentide dosyayi gonderdim.

    Gerekli dokuman veya aciklayabilirseniz memnun olurum.
    Eklenmiş Dosya Eklenmiş Dosya

  2. #2
    AcLMasteR is offline Administrator
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Ankara
    Posts
    1,189

    Arrow

    hocam router de

    Router(config)#ip dhcp pool DHPC_POOL_ADI
    Router(dhcp-config)#network NETWORK_ADRESS SUBNET_MASK
    Router(dhcp-config)#default-router ROUTER_IP
    Router(dhcp-config)#dns-server DNS_SERVER_IP (belirtmek zorundaysanız)

    yazarsanız olması lazım.

    Siz bu projede her network için ayrı bi DHCP tanımlaması yaptığınızda sonuca ulaşırsınız bende öyle yaptım.kolay gelsin
    Eklenmiş Dosya Eklenmiş Dosya
    Last edited by AcLMasteR; 26.03.2008 at 22:56.
    The day that never comes

  3. #3
    System is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Ordu / Ünye
    Posts
    501

    Arrow

    Configurasyon örneğine bakarak topology'i daha da büyütebilirsin.
    Ben bir router 2 switch kullanarak senin topology'nin basic halini yaptım.
    Herhalde bu işini görür.

    sdttin 'i zaten açıklamış.
    ben de ekstra bir şeyler yazayım o halde :)
    dhcp 'de normal şartlarda bu komutlar girilir.
    ama bir server'e , network yazıcısına vs dhcp 'den ip kiralayamazsız.
    yani böyle bir şey yapmak mantıklı olmaz.
    böyle istisnai bir durumda da

    #ip dhcp pool ciscotr
    #host 192.168.1.1 mask 255.255.255.252
    #client-identifier MAC-Adresi-Neyse

    gibi atayabiliriz

    veya

    dhcp pool 'da kullanılmamasını istediğimiz bir ip veya ip aralığını pool'un haricinde bırakabiliriz.
    #ip dhcp excluded-address 192.168.1.1 192.168.1.10

    192.168.1.0 ile 192.168.1.10 arasındaki ip'ler pool'dan ip kiralamazlar.

    veya

    client'ler fiziksel olarak bağlı olduğu router'den de ip almayabilirler her zaman böyle olacak diye bir kural da yok.

    bazen tftp server'da
    #ip dhcp database tftp://172.16.1.1/router-dhcp write-delay 100
    #ip dhcp database ftp://user:[email protected]/router-dhcp timeout 80

    gibi kullanımlar da olabilir.

    bu örnekler çoğalabilir
    DHCP komutları hakkında daha fazla detay için PDF dökümanı indirip okuyabilirsin. ;)
    Eklenmiş Dosya Eklenmiş Dosya

  4. #4
    erginyavuz61 is offline Member
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    28

    Default

    Açıklamalar ve döküman için, hatta konuyu açtığınız için teşekkürler...

  5. #5
    farukdemirhan is offline Junior Member
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    10

    Default

    Quote Originally Posted by sdttn_58 View Post
    hocam router de

    Router(config)#ip dhcp pool DHPC_POOL_ADI
    Router(dhcp-config)#network NETWORK_ADRESS SUBNET_MASK
    Router(dhcp-config)#default-router ROUTER_IP
    Router(dhcp-config)#dns-server DNS_SERVER_IP (belirtmek zorundaysanız)

    yazarsanız olması lazım.

    Siz bu projede her network için ayrı bi DHCP tanımlaması yaptığınızda sonuca ulaşırsınız bende öyle yaptım.kolay gelsin
    Anlatimlariniz icin tesekkur ederim. Bana gonderdiginiz eki acmaya calisiyorum fakat PacketTracer programinda bos ekran karsima cikiyor. Ben daha PacketTracer programini yeni kullandigim icin ne gibi bir islem yapacagim bilmiyorum bu konuda. Eger bunun icin ne yapmam gerektigini de soylerseniz minnettar kalacagim.

  6. #6
    farukdemirhan is offline Junior Member
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    10

    Default

    Quote Originally Posted by System View Post
    Configurasyon örneğine bakarak topology'i daha da büyütebilirsin.
    Ben bir router 2 switch kullanarak senin topology'nin basic halini yaptım.
    Herhalde bu işini görür.

    sdttin 'i zaten açıklamış.
    ben de ekstra bir şeyler yazayım o halde :)
    dhcp 'de normal şartlarda bu komutlar girilir.
    ama bir server'e , network yazıcısına vs dhcp 'den ip kiralayamazsız.
    yani böyle bir şey yapmak mantıklı olmaz.
    böyle istisnai bir durumda da

    #ip dhcp pool ciscotr
    #host 192.168.1.1 mask 255.255.255.252
    #client-identifier MAC-Adresi-Neyse

    gibi atayabiliriz

    veya
    dhcp pool 'da kullanılmamasını istediğimiz bir ip veya ip aralığını pool'un haricinde bırakabiliriz.
    #ip dhcp excluded-address 192.168.1.1 192.168.1.10

    192.168.1.0 ile 192.168.1.10 arasındaki ip'ler pool'dan ip kiralamazlar.

    veya
    client'ler fiziksel olarak bağlı olduğu router'den de ip almayabilirler her zaman böyle olacak diye bir kural da yok.
    bazen tftp server bazen
    #ip dhcp database tftp://172.16.1.1/router-dhcp write-delay 100
    #ip dhcp database ftp://user:[email protected]/router-dhcp timeout 80

    gibi kullanımlar da olabilir.

    bu örnekler çoğalabilir
    DHCP komutları hakkında daha fazla detay için PDF dökümanı indirip okuyabilirsin. ;)
    Kardesim anlatimlarin icin tesekkurler. Guzel bir aciklama olmus. :)

  7. #7
    AcLMasteR is offline Administrator
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Ankara
    Posts
    1,189

    Default

    Quote Originally Posted by farukdemirhan View Post
    Anlatimlariniz icin tesekkur ederim. Bana gonderdiginiz eki acmaya calisiyorum fakat PacketTracer programinda bos ekran karsima cikiyor. Ben daha PacketTracer programini yeni kullandigim icin ne gibi bir islem yapacagim bilmiyorum bu konuda. Eger bunun icin ne yapmam gerektigini de soylerseniz minnettar kalacagim.
    bende normal açılıyo eğer sizde açılmıyosa packet tracer i çalıştırdıktan sonra open dan açmayı deneyin.Birde sizdeki packet tracer sürümü ne ben 4.11 kullanıyorum.
    The day that never comes

  8. #8
    farukdemirhan is offline Junior Member
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    10

    Default

    Quote Originally Posted by sdttn_58 View Post
    bende normal açılıyo eğer sizde açılmıyosa packet tracer i çalıştırdıktan sonra open dan açmayı deneyin.Birde sizdeki packet tracer sürümü ne ben 4.11 kullanıyorum.
    bendeki 4.01 surumu. forumda aradim ama 4.11 surumunu bulamadim. Eger elinizde varsa yayinlayabilir misiniz?

  9. #9
    System is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Ordu / Ünye
    Posts
    501

    Arrow

    Quote Originally Posted by farukdemirhan View Post
    bendeki 4.01 surumu. forumda aradim ama 4.11 surumunu bulamadim. Eger elinizde varsa yayinlayabilir misiniz?


    Packet Tracer 4.11 Downlaod
    http://www.4shared.com/file/39094137/7c149934/PacketTracer411_setup_noTutorials.html?

    şifre istiyor mu hatırlamıyorum ama
    isterse de : www.ciscotr.com

  10. #10
    farukdemirhan is offline Junior Member
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    10

    Default

    Quote Originally Posted by sdttn_58 View Post
    hocam router de

    Router(config)#ip dhcp pool DHPC_POOL_ADI
    Router(dhcp-config)#network NETWORK_ADRESS SUBNET_MASK
    Router(dhcp-config)#default-router ROUTER_IP
    Router(dhcp-config)#dns-server DNS_SERVER_IP (belirtmek zorundaysanız)

    yazarsanız olması lazım.

    Siz bu projede her network için ayrı bi DHCP tanımlaması yaptığınızda sonuca ulaşırsınız bende öyle yaptım.kolay gelsin

    gonderdiginiz eki calistirdim gayet guzel calisiyor fakat ayni sitemi ben kendim yapmak istiyorum.

    Soracaklarim size cok basit gelebilir ama gercekten ogrenmek istiyorum.

    Yukarida verdiginiz komutlari her bir ethernet icin mi uygulayacagim?

    veya bana FastEthernet0/0 ve FastEthernet1/0 icin yapilmasi gereken komutlari yazarsaniz

    geri kalani ben kendim yapamaya calisirim.

    Daha bu iste cok acemiyim anlayacaginiz

+ Reply to Thread
Page 1 of 3 123 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts