| |||||||
| Kayıt ol | Etiketler | Yardım | Üye Listesi | Ajanda | Arama | Bugünki Mesajlar | Bütün Forumları okunmuş kabul et |
| |||
| Selamlar, yavaş yavaş ilerlemek istediğim için her şeyi bir anda sormak istemiyorum. işte ilk sorum. Aynı lokasyonda hatta aynı binada olan 3 farklı şirket düşünün. şirket sahipleri aynı kişiler. networkleri şu anda tamamen birbirinden ayrı. ama birleştirmek istiyorum. farklı domainler mi kurulmalı yoksa tek domain altında mı yapılmalı? mesel koç, sabancı, eczacıbaşı şirketlerindeki kullanıcılar logon olurken tek bir domain üzerinden mi logon olurlar yoksa her şirkette ayrı bir domain server mı vardır? |
| |||
| Gelelim 2. soruya alt yapıyı sıfırdan kurduğumuzu düşünelim 2 adet çift işlemcili 4 çekirdekli (intel) 20 şer GB ram a sahip rack server Serverlar üzerinde Vmware esx server olacak. onun üzerinde windows server 2003 Enterprise kurulacak. makinelerde database sunucu, application sunucu, exchange sunucu, fax, print, file sunucu domain controller rolleri yüklü olacak, paylaştırılacak. serverler bir SAN cihazına bağlanacak. tüm şirketler SAN da kendine ayrılan yerden yararlanacak. dc cluster olacak ne dersiniz böyle bir yapıya |
| |||
| Denemedim ama olabileceğini düşünüyorum. Tüm networklerin önüne üzerinde dhcp olan bir cihaz koy ( 3 sorunun cevabı dhcp özellikli bir switch ) her birisinin networkünü ayır. Kuracağın domainin bulunduğu makinaya bu üç networke dns lik yapacak olan üç ip birde ana domaine dns lik yapacak dördüncü bir ip tanımla. Her domainini bu iplere göre kur sonra yapman gereken makinaları domainlere dahil ederken kendi ip bloklarında bulunan domin ip sini dns olarak vermen her birisi kendisine ait olan domaine girecektir. |
| |||
| firmalar aynı kişiye ait diyorsun eğer firmalar arası güvenlik sorunu yok ise birden fazla domain çok mantıklı değil bence firmaları ağ erişimi yönünden birbirinden ayırmak istiyorsan sw lerde vlan yapılandırması yolunu kullanabilirsin ne tür sw konusuna gelince bu senin network trafiğine ve bütçene kalmış bir olay veri trafiğin çok yoğunsa sw lerin ana omurgasını fiber düşüne bilirsin tabi bu maliyet demek ne kadar gerekli olduğu tartışılır. sistem kanadından uzun süredir uzağım domain ile ilgili görüşüm kayıt dışı tutulabilir ama alt yapıya ne kadar sağlam yatırım yaparsan o kadar rahat edersin derim. sw ler genelde karanlık odalarda çalışan ve unutulan cihazlardır. |
| |||
| Merhaba; Domain yapısı olarak benim önerim 3 farklı domain yaratıp (şirketlere göre) sonra onlar arasında Forest Trust yapman olacaktır. Subnetlere bölme konusunda ise DHCP Server ve Relay Agentlar kurup onlardan yararlanabilirsin. (Her kata switch koymak yerine hepsini Server odasında toplasan bence daha iyi olur.) Subnet ler farklı olacağından networkleri route etmen gerekecektir.Eğer Relay Agentları Windows Server üzerinde kuracaksan LAN Routing modunu da kullanabilirsin.
__________________ Her Sistemin Bir Acigi Vardir.. |
| |||
| merhabalar gazi ünv. bilg. sist. öğrt. okuyorum. bitirme tezim : kablosuz yerel ağ bağlantılarında kullanılan teknikler, güvenlik önerileri ve paket tracer 4.1 programı ile bir simülasyon hazırlama. sizce neler yapabilirim? iyi günler |
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|