Merhabalar,
Ben bir kamu kuruluşunda bilgi işlem biriminde çalışmaktayım. Birimimizde JUNIPER SSG 550 Firewall kullanmaktayız. Hatta aynı cihazdan elimizde 1 adet de yedek olarak bulunmakta. Hocam size sormak istediğim konu ; bu cihaz için aşağıda belirttiğim hususlar için her sene yıllık olarak yaklaşık 8000 TL lisans ücreti ve güncelleme ücreti ödemekteyiz. Ve cihazı firewall dışında herhangi bir amaç için ( URL filtering , Web Filtering vs. ) kullanmamaktayız. Sadece bir kaç routing işlemi için ve firewall cihazı olarak kullanmaktayız. Sizden öğrenmek istediğim bu yıllık lisansı almazsak cihazın kullandığımız ölçüde herhangi bir kısıtlanma durumu olurmu? Bir kaç arkadaşla bu konu hakkında görüştüm ve lisans için bu kadar paranın ödenmesinin gereksiz oldugunu , özellikle de böyle kullanmadığımız özellikler için lisans yenilemeye gerek olmadığını söylediler. Ama tabiki bu arkadaşlar sizler kadar bu konuda uzman değiller. Umarım konuyu size aktarabilmişimdir. Sonuçta harcanan para devletin parası ve açıkcası bu durum benim dışımda kurumda kimseninde umrunda değil. Yani ver parayı kurtul mantığı ile iş yapıyorlar. Ama neye ne için para ödendiğini sormuyorlar bile. Tabiki de olan yine bize oluyor. Sonuçta ödenen bu para sizin , benim ve bütün halkımızın cebinden çıkıyor.
Değerli zamanınızı harcadığım için lütfen kusura bakmayın. Hakkınızı helal edin.
Bu konu hakkında görüşlerinizi bildirebilirseniz memnun olurum.
İyi çalışmalar
SSL Yazılımı Güncellenmesi
Web Filter ve IDS Lisansı
Firewall Yazılımı Güncellenmesi