VLAN ve DHCP
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, artık " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle sitemizde katılıma devam edebilirsiniz.

+ Reply to Thread
Results 1 to 5 of 5
VLAN ve DHCP

Merhaba arkadaşlar bu burada ilk mesajım yeni taşınacağımız yer için packet tracer ile simülasyon yapıyorum.. packet tracer daki dosyayı ek e koyuyorum.. 3 katlı bir bina düşünün 1 tane yönetilebilir

  1. #1
    hoscakal is offline Junior Member
    Join Date
    Dec 2012
    Posts
    3

    Default VLAN ve DHCP

    Merhaba arkadaşlar bu burada ilk mesajım

    yeni taşınacağımız yer için packet tracer ile simülasyon yapıyorum..

    packet tracer daki dosyayı ek e koyuyorum..


    3 katlı bir bina düşünün

    1 tane yönetilebilir switch

    her kat a 1 er tane 24 lük normal switch ve bu switch e bağlı Access point koymak düşüncesindeyim..

    her kat farklı vlan da çalışacak ve ip leri dhcp sunucusundan alacaklar


    yönetilebilir switch üzerinde 4 tane vlan oluşturdum

    0/1 portu vlan 10 1. kattaki switch trunk mode encap dot1q
    0/2 portu vlan 20 2. kattaki switch trunk mode encap dot1q
    0/3 portu vlan 30 3. kattaki switch trunk mode encap dot1q
    0/4 portu vlan 40 3 adet server için trunk mode encap dot1q


    vtp domain 3650
    vtp password 3650

    kattaki switch ler client modda ve vtp ayarları yapılı
    omurga switch deki vlanları görüyorlar ve
    switchlerinde 0/1 portları trunk mode da


    packet tracer'da 1 server a daha fazla Ethernet kartı takılmadığı için 3 tane server kullandım ve her server'ın sadece 1 kata ip dağıtmasını istiyorum.

    1 nolu server 1. kata 2 nolu server 2. kata 3. server 3. kata ip dağıtacak yani

    1 nolu server 192.168.1.1
    2 nolu server 192.168.2.1
    3 nolu server 192.168.3.1 ip si ve bu segmentten ip dağıtacaklar

    ama hangi server önce açılırsa hepsine ip dağıtmaya başlıyor..

    ama ben sadece 1. kat a ip dağıtmalarını istiyorum bununla ilgili conf yardımında bulunursanız sevinirim. teşekkürler iyi çalışmalar herkes

    yapmış olduğum çalışma ektedir...

    eki her koyuşumda hata verdi burdan indirebilirsiniz

    correct.pkt | tekdosya.com

  2. #2
    Nexus is offline Administrator - Founder
    Join Date
    May 2012
    Posts
    1,994

    Default

    Eki indiremiyoruz eklenti olarak buraya koyamıyor musunuz ?
    “Bir kez kaçar uçurtman, sonra gökyüzüne küser insan…”

  3. #3
    hoscakal is offline Junior Member
    Join Date
    Dec 2012
    Posts
    3

    Default

    tekrar denedim


    correct.pkt - Dosya Kaydırılamaz/Kopyalanamaz

    hatası veriyor


    Dosya.tc -

    burdan indirebilirsiniz umarım

  4. #4
    Nexus is offline Administrator - Founder
    Join Date
    May 2012
    Posts
    1,994

    Default

    Tekrardan slm

    Tek sunucuda birden çok havuz oluşturulabilir. Sunucu için ayrı bir vlan oluşturulup ip helper-address komutu kullanılabilir..
    Ayrıca 3560'da hiçbir vlan'a ip vermemişsin. Vlan'ları oluşturduktan sonra her bir vlan içinde ip helper-address ile dhcp isteklerini sunucuya yönlendirebilirsin.

    Yapılandırmaya fazla bakmadım.. Ancak genel görünümü ile mantıksız olmuş. Bilgi eksikliğini kapatmanız için bu konulara çalışmanız gerekmektedir.
    “Bir kez kaçar uçurtman, sonra gökyüzüne küser insan…”

  5. #5
    hoscakal is offline Junior Member
    Join Date
    Dec 2012
    Posts
    3

    Default

    hızlı cevaplarınız için teşekkür ederim.

    vlan ip vermeyi tam ben hallettim buraya yazacaktım siz benden önce yazmışsınız


    6 katlı yeni yere tanışacağız

    her katta switch olacak ve her katın kendi switch ine bağlı Access point olacak

    ve her katın birbirinden bağımsız ip bloklarında olmasını istiyorum

    ayrıca misafir gelen kişilerinde farklı ip bloklarında internet çıkmaları gerekiyor

    bunun için vlan kullanmamız gerekiyor haliyle layer 2 switch bakıyorum cisco mu hp mi araştırıyorum piyasa fiyat uygunluğu nedeniyle hp kullanıyor ama cisco nun ürünleri daha profesyonel kullanıcıların yorumlarına göre

    packet tracer ı 2 gündür kullanıyorum acemiyim o konuda haklısınız.. daha çok eksiğim var


    daha önce yönetilebilir switch de kullanmadım çünkü ihtiyacım olmamıştı.


    cisco ve hp ürünlerine bakıyorum hangisiyle bunu rahat aşabilirim derdindeyim


    teorik olarak vlan oluşturup her vlan a ayrı ip dağıtıp vlanlar arası routing işlemini yaptım

    işin aslı yapımızın her kat için vlan a ihtiyacı yok ama şu var misafirleri kendi ağımıza almadan farkı ip bloğundan internet e çıkarmam şart
    kimsenin ağımızda dolaşmasını istemiyoruz

    yani en kötü 1 tane vlan oluşturup misafir leri bu ağ üzerinden kendi ip bloğumuza sokmadan internet e çıkarmamız lazım

    bunun içinde en kötü layer 2 switch e ihtiyacımız var

    bu sorumun cevabını aldıktan sonra hangi cisco ürünleri bu yapı için uygundur sorusunu soracaktım

    gigabit network kurmak istiyoruz.

    1 adet layer 2 switch 10/100/1000 24 port
    6 adet düz gbit switch 10/100/1000 24 port
    8 adet Access point 10/100/1000

    en kötü ihtimalle başlangıç olarak bunlar lazım modellere baktım ama kararsız kaldım

    konuyla ilgili görüşlerinizi esirgemezseniz sevinirim kolay gelsin iyi çalışmalar

+ Reply to Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts