Yeni network
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, artık " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle sitemizde katılıma devam edebilirsiniz.

+ Konuyu Cevapla
Toplam 3 Sayfadan 1. Sayfa 123 SonuncuSonuncu
Toplam 21 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Like Tree1Likes
Yeni network

Arkadaslar ekteki resimde ki gibi bir netwerk kurmak istiyoruz. Bulundugumuz yerde ki 2 laptop uzerinden 20 mt uzaklikta ki L3 switc e baglanarak, uzerindeki portlara bagli olan diger switchleri test

  1. #1
    gandalf_3466 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Sep 2007
    Mesajlar
    264

    Standart Yeni network

    Arkadaslar ekteki resimde ki gibi bir netwerk kurmak istiyoruz.

    Bulundugumuz yerde ki 2 laptop uzerinden 20 mt uzaklikta ki L3 switc e baglanarak, uzerindeki portlara bagli olan diger switchleri test etmek istiyoruz.

    Tabi test icin gerekli olan islemler console uzerinden yapiliyor fakat bu topology de switch port uzerinden nasil bir test proces yapabilirim cozemedim.

    Topology i degistirebilirim. Zamanla VLAN sayisini arttirirsam Inter-VLAN routing olarak degistirebilirim. Fakat su asamada tek sorun, remote (20mt) olarak switcleri, nasil configure edebilirim? Network topology de nasil bir degisiklik yapmam lazim? Tavsiyeleriniz bekliyorum.


    topology.JPG

  2. #2
    GhoSt isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2007
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    1,664

    Standart

    bi tane management için vlan oluşturursun tüm switchlerde ip verip telnet/ssh erişimi açarsın , sadece test amaçlıysa pc lerde aynı vlanda olur erişirsin hepsine
    Mr.google knows everything , ask to him...

  3. #3
    gandalf_3466 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Sep 2007
    Mesajlar
    264

    Standart

    Alıntı GhoSt Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    bi tane management için vlan oluşturursun tüm switchlerde ip verip telnet/ssh erişimi açarsın , sadece test amaçlıysa pc lerde aynı vlanda olur erişirsin hepsine
    Yaptigimiz test bazi output lardan olusabiliyor. O yuzden, uzakta ki switche telnet/ssh ile cli satirina ulasabilmem lazim. Ayrica L2 switchlerin switchportlarini management vlan'a atamak lazim, ip vermekle nasil olacak? Biraz detayli aciklarmisiniz?

    Birde dusundugum sistem nasil?Siz olsaniz nasil bir dizayn yapardiniz?

  4. #4
    GhoSt isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2007
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    1,664

    Standart

    ip vermekle nasıl olacak sorusunu anlamadım ? l2 switch i uzaktan yönetmek için en az bir vlan a ip verirsiniz , ister aynı vlan ı merkeze kadar taşırsınız ister aradaki l3 switchlerde routing kullanarak farklı bir subnetten yine switchlere uzaktan erişirsiniz , yapı nedir niye kuruluyo nasıl çalışcak vs tam anlamadığım için dizayn öneremiycem zaten 3-5 tane switch yapacak fazla bir dizayn yok
    Mr.google knows everything , ask to him...

  5. #5
    Nexus isimli Üye şimdilik offline konumundadır Administrator - Founder
    Üyelik tarihi
    May 2012
    Mesajlar
    1,994

    Standart

    Ben bu konudan tam olarak ne sormak istediğini anlamadım
    “Bir kez kaçar uçurtman, sonra gökyüzüne küser insan…”

  6. #6
    gandalf_3466 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Sep 2007
    Mesajlar
    264

    Standart

    Alıntı GhoSt Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ip vermekle nasıl olacak sorusunu anlamadım ? l2 switch i uzaktan yönetmek için en az bir vlan a ip verirsiniz , ister aynı vlan ı merkeze kadar taşırsınız ister aradaki l3 switchlerde routing kullanarak farklı bir subnetten yine switchlere uzaktan erişirsiniz , yapı nedir niye kuruluyo nasıl çalışcak vs tam anlamadığım için dizayn öneremiycem zaten 3-5 tane switch yapacak fazla bir dizayn yok
    Hocam tesekkurler detayli aciklama icin. Somut olmasi amaciyla kucuk bi ornekle sormak istiyorum.

    L3 switcler trunk le baglilar.
    Sagda ki L3 sw'in kenara baktiklari portlari (test edilecek switcler) icin ise access olarak konfigure edilerek, vlan 20 atanacak

    L3(sagdaki l3 sw)(config-range)#switchport access vlan 20
    L3(sagdaki l3 sw)(config-range)#switchport mode access
    vlan 20 de atiyorum 192.168.20.1 adresini verdim.


    Soldaki L3 sw de ise trunk baglantisi.


    Peki en solda ki pc uzerinden, en sagdaki ayni anda baglanan 5 tane kenar switche hangi ip ile console'llarina baglanacagim?

  7. #7
    GhoSt isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2007
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    1,664

    Standart

    ip ile console bağlantısı ? CLI demek istediniz heralde , uzaktaki switchlere önce console yapıp vlan 20 den ip ler vermeniz gerekiyor switch ler arası portları birden fazla vlan taşıycaksanız trunk olacak yada kısa bi test ise access de yapılabilir ama esnek olmaz
    Mr.google knows everything , ask to him...

  8. #8
    gandalf_3466 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Sep 2007
    Mesajlar
    264

    Standart

    Alıntı GhoSt Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ip ile console bağlantısı ? CLI demek istediniz heralde , uzaktaki switchlere önce console yapıp vlan 20 den ip ler vermeniz gerekiyor switch ler arası portları birden fazla vlan taşıycaksanız trunk olacak yada kısa bi test ise access de yapılabilir ama esnek olmaz
    Evet, cli session a erisim demek istemistim. Benim asil sorum da o zaten uzakta ki kenar switche console dan nasil erisecegim?

    Bir vlan a birden fazla ip nasil veriliyor? Kenarda ki test icin takilan switchin hangi ip aldigini nasil bilecegiz?
    Ornegin putty ile cli ye erisim saglanmak istendiginde hangi ip ile hangi kenar switche hangi ip ile baglanacagiz?

  9. #9
    GhoSt isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2007
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    1,664

    Standart

    uzaktaki switch e config yapmadan erişemezsiniz , vlan 1 e ip address dhcp demeden ip almaz , mecbur onlara console yapılması gerekiyor
    Mr.google knows everything , ask to him...

  10. #10
    gandalf_3466 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Sep 2007
    Mesajlar
    264

    Standart

    Alıntı GhoSt Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    uzaktaki switch e config yapmadan erişemezsiniz , vlan 1 e ip address dhcp demeden ip almaz , mecbur onlara console yapılması gerekiyor
    Vlan icine dhcp server configurasyonu yapilacak yani? Bununla ilgili bir dokuman bulamadim link varsa verebilirmisiniz?

+ Konuyu Cevapla

Bu Konuyu Paylaşın !

Bu Konuyu Paylaşın !

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok