Metro Ethernet
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, artık " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle sitemizde katılıma devam edebilirsiniz.

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17
Metro Ethernet

Merhaba arkadaşlar; Gerçekten konuyu açmadan forumda epey araştırdım, ama hiçbiri benim için aydınlatıcı olmadı ve bu başlığı açmak zorunda kaldım. Bir konuda yardımınıza ihtiyacım var, TT'dan metro ethernet aldık. TT

  1. #1
    crimson is offline Member
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    30

    Default Metro Ethernet

    Merhaba arkadaşlar;

    Gerçekten konuyu açmadan forumda epey araştırdım, ama hiçbiri benim için aydınlatıcı olmadı ve bu başlığı açmak zorunda kaldım.

    Bir konuda yardımınıza ihtiyacım var, TT'dan metro ethernet aldık. TT bugun gelip switchlerini takıcak ve gidicekler.

    Kendi tarafımızda yapmak istediğim bir kaç işlem var. Resimde kolay anlaşılması için paket tracer ile benzer bir örneğini anlatmaya çalıştım. Kendi içimizde dhcp server var ve 4 adet vlanımız mevcut.

    Bu yapı içerisinde tt'dan glen metro ile vlanlarımı nasıl internete çıkartabilirim, telekomun söyleyeceği vlanını 2800 üzerinde yine bir subif oluşturup verecekleri ip, dg'leri mi girmem gerekir. daha sonra bir default route yazıcam. Nat bu noktada gereklimidir.

    Özet olarak kendi vlanlarımın birbiri ile görüşmesi, ve internete çıkarken routerın fa0/0 dan çıkıp metro internet switch üzerinden internete çıkmalarını istiyoru.

    Arkadaşlar yardımcı rica ediyorum.
    Lütfen.





    Uploaded with ImageShack.us

  2. #2
    turkavfatih is offline Senior Member
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    İstanbul
    Posts
    590

    Default

    Selam ,

    2800 de metro sonlandırabiliyormuyduk tam olarak hatırlamıyorum ama vlanların internete çıkması için 2800 un iç bacagında sub-if olusturup vlanler içindeki clientlara gateway olarak routerda olusturdugun sub-iflerin ip adreslerini vereceksin.Daha sonra 2800 üzerinde PAT işlemi yapıp bütün vlanleri fa0/0 üstüne overload yapıcaksın.Dediğim gibi 2800 metro sonlanıyormuydu emin değilim.

    Kolay gelsin,
    Last edited by Dejavu; 31.01.2011 at 12:39.
    Juniper Networks

    JNCIA-EX,JNCIS-ER,JNCIS-FWV,JNCIS-SSL

  3. #3
    crimson is offline Member
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    30

    Default

    2800'de metro sonlandırmayacağız biz, şekildeki gibi türk telekom kendi switchinde sonlandıracak ben ordan bir kablo ile 2800'ün fa0/0 'ına giriş yapıcağım.

    2800 üzerinde zaten mevcut vlan lar için subif oluşturdum. ben telekomun bize vereceği vlan ID icinde mi subif oluşturmam gerekiyor? ve bu pat işlemini nasıl yapabilirim?

  4. #4
    GhoSt is offline Senior Member
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Ankara
    Posts
    1,664

    Default

    Selamlar,

    Telekom size untag lı olarak vlan ı verir , siz sadece ip yi router ın portunda tanımlayıp gateway olarakta telekomun ip sine yönlendireceksiniz , tabiki NAT yapmanız gerekiyor private ip ler internette yönlendirilmezler
    Mr.google knows everything , ask to him...

  5. #5
    Dejavu is offline Onursal Üye - Emektar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    208

    Default

    Ghost arkadaş vlanları haberleştirmek istiyor networkde. Böyle birşey local area'da olamaz değilmi? Haberleşeceklerse internetten haberleşecekler yine ? Doğrumu düşünüyorum.
    ****
    CCNP
    Next CCIE

  6. #6
    GhoSt is offline Senior Member
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Ankara
    Posts
    1,664

    Default

    Quote Originally Posted by Dejavu View Post
    Ghost arkadaş vlanları haberleştirmek istiyor networkde. Böyle birşey local area'da olamaz değilmi? Haberleşeceklerse internetten haberleşecekler yine ? Doğrumu düşünüyorum.
    CCNA de Inter-Vlan routing diye bir section var orayı inceleyebilirsin :S

    Configuring Inter-VLAN Routing (Router-on-a-Stick) | Free CCNA Workbook
    Mr.google knows everything , ask to him...

  7. #7
    Dejavu is offline Onursal Üye - Emektar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    208

    Default

    inter vlan routing'in nasıl yapıldığını biliyorum. Fakat demek istediğim T.Telekom böyle bir hizmet sunmaz. 1. Daire 50. Daire ile haberleşmek için internetten dolaşmaya mı zorlanır. T.Telekom ücretlendirmeyi M.eth kapasitesine göre mi yoksa daire başına mı ücretlendiriyor. Bilemiyorum, Title yapmana gerek yok
    ****
    CCNP
    Next CCIE

  8. #8
    crimson is offline Member
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    30

    Default

    Benim yapmak istediğim; 2800 üzerinden vlanların kendi aralarında konuşuyor subif ile ve dhcp server dan ip alıyorlar. ben bu yapıyı 2800 üzerinde fa0/0 'a bağlayıp bu porttan iç networkümün internete çıkmasını istiyorum. Telekom kendi switchlerinde gerekli ayarları yapıp bana diycekki şu porttan internete çıkabilirsin. işte ben o portu 2800 'e bağlayacağım. ve bağladığımda telekomun tanımladığı vlan bilgilerini nasıl kullanarak bu işlemi gerçekleştirebilirim.

  9. #9
    GhoSt is offline Senior Member
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Ankara
    Posts
    1,664

    Default

    Quote Originally Posted by Dejavu View Post
    inter vlan routing'in nasıl yapıldığını biliyorum. Fakat demek istediğim T.Telekom böyle bir hizmet sunmaz. 1. Daire 50. Daire ile haberleşmek için internetten dolaşmaya mı zorlanır. T.Telekom ücretlendirmeyi M.eth kapasitesine göre mi yoksa daire başına mı ücretlendiriyor. Bilemiyorum, Title yapmana gerek yok
    Lokal deki vlanlarla telekomun ne alakası var ? 1.daire ile 50.daire yi haberleştiren zaten müşterinin router ı
    Mr.google knows everything , ask to him...

  10. #10
    GhoSt is offline Senior Member
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Ankara
    Posts
    1,664

    Default

    Quote Originally Posted by crimson View Post
    Benim yapmak istediğim; 2800 üzerinden vlanların kendi aralarında konuşuyor subif ile ve dhcp server dan ip alıyorlar. ben bu yapıyı 2800 üzerinde fa0/0 'a bağlayıp bu porttan iç networkümün internete çıkmasını istiyorum. Telekom kendi switchlerinde gerekli ayarları yapıp bana diycekki şu porttan internete çıkabilirsin. işte ben o portu 2800 'e bağlayacağım. ve bağladığımda telekomun tanımladığı vlan bilgilerini nasıl kullanarak bu işlemi gerçekleştirebilirim.
    Quote Originally Posted by GhoSt View Post
    Selamlar,

    Telekom size untag lı olarak vlan ı verir , siz sadece ip yi router ın portunda tanımlayıp gateway olarakta telekomun ip sine yönlendireceksiniz , tabiki NAT yapmanız gerekiyor private ip ler internette yönlendirilmezler
    .....
    Mr.google knows everything , ask to him...

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts