arkadaşlar selam
ben bu DTE , DCE kavramını anlayamadım tam olarak.açıklamaları okudum ama DTE, DCE kablo mudur ?
biraz açıklayıcı şekilde anlatacak bir arkadaş olursa sevinirim.teşekkürler
![]() | | |
arkadaşlar selam ben bu DTE , DCE kavramını anlayamadım tam olarak.açıklamaları okudum ama DTE , DCE kablo mudur ? biraz açıklayıcı şekilde anlatacak bir arkadaş olursa sevinirim.teşekkürler
arkadaşlar selam
ben bu DTE , DCE kavramını anlayamadım tam olarak.açıklamaları okudum ama DTE, DCE kablo mudur ?
biraz açıklayıcı şekilde anlatacak bir arkadaş olursa sevinirim.teşekkürler
kısaca şöyle ifade edeyim
serial portuna verilen bir ünvan elle tutulur bir şey değil mantıksak bir ayrım. serial'den haberleşen cihazlarda bir tarafın DCE yani " Data Communications Equipment " olması gerekiyor. diğerine de DTE yani " Data Terminal Equipment " denir. DCE olan taraf veri iletimindeki hızı belirleyen tarafdır.
Dikkat ettiyseniz router konfigure ederken bazen intarface'nin içinde clock rate 6400 , clock rate 9600 ve buna benzer ifadelere raslarsınız. burda dikkat etmeniz gereken hangi interface diye merak ederseniz az önce de yazdığımız gibi interface serial 'e yazıyoruz.
Örneğin Seri portumuzun hızı 9600 Baud olarak kabul edelim. Buda demek oluyor ki. Bizim seri portumuz bir saniye aralığında 9600 bit gönderebiliyor. Buda 9600/8=1200 byte'a eşit oluyor. ( Bir byte 8 bit tir) Bunu DCE olan taraf yapar.Kod:Router>enable Router#configure terminal Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z. Router(config)#interface serial 0/0 Router(config-if)#clock rat Router(config-if)#clock rate 9600 Router(config-if)#exit Router(config)# Router(config)#exit %SYS-5-CONFIG_I: Configured from console by console Router#
DCE olmayan taraf da doğal olarak DTE oluyor diyelim.
bu arada serial interface 'nin dce mi yoksa dte mi olduğuna nasıl alarız diye soracak olursanız.
Kod:Router>enable Router#show controllers se Router#show controllers serial 0/0 Interface Serial0/0 Hardware is PowerQUICC MPC860 DTE V.35 clocks stopped. idb at 0x81081AC4, driver data structure at 0x81084AC0 SCC Registers:
örneklemesinde yaptığım gibi kullanımı vardır.Kod:Router#show controllers s0/1 Interface Serial0/1 Hardware is PowerQUICC MPC860 DCE V.35, no clock idb at 0x81081AC4, driver data structure at 0x81084AC0 SCC Registers:
açıklama için teşekkürler..hiç router görmediğim için mazur gör anlamakta zorluk çekiyorum.Dt/dce anladığım kadarıyla router'daki seri porta bağlantı yaptığımızda kullanılan terimler..peki seri portu hangi durumlarda kullanıyoruz.yani router'ı bir router'a bağladığımızda mı yoksa bir modem'e bağladığımızda mı?
yanlışım varsa düzeltin ama benim bildiğim serial kablo iki parçadan oluşuyor kablonun dişi tarafı hangi routera bağlıysa o taraf clock rate i düzenler. yani bence tam olarak mantıksal ayrım değil kablolarla alakalı bir durum da var benim bildiğim kadarıyla....
Selam.. router lardaki seri portları hem modem ile haberleşmek , hemde birden fazla routerları back to back ( arka arka ya ) bağlamak için kulanılabilirsiniz.bu tamamiyle yapılacak işe veya sizin keyfiyetinize bağlı bi şey. ...
örnek 64k lık bi lised line ( kiralık hattınız var..) TT bunu sizin santrele kadar getir di oradan evinizin veya ofisinzin içine girdi.. bu hattı modem e bağlayıp modem den router e seri port aracılığı ile haberleşiyor..tabi diğer kullanılıcılarda router ın ethernet ara yüzüyle switch bğlanıp swict ten PClere... kısacası her ik bağlantı da kullanılabilir. bu durumda siz DTE olurken DCE tarafı da TT den gelen data olmuş oluyor.. eksik veya yalnış bişey anlatmış isem lütfen beni uysarın.. kolay gelsin.
@newbie , DTE ve DCE kavramları network’teki cihazları işlevsel olarak sınıflandırmamızı sağlar.
DTE cihazları genellikle son kullanıcı ( end-user ) cihazlardır. PC’ler, yazıcılar ve router’lar, DTE cihazlardır.
DCE cihazları ise DTE’lerin servis sağlayıcıların ( Telekom ) ağlarına ulaşabilmek için kullandıkları modem, multiplexer gibi cihazlardır.
DCE’ler DTE’lere clock işaretini sağlarlar.
demiştimEvet kablolarla alakalı ama mantıksal bir şey
Bahsini ettiğimiz kablo "DCE/DTE DB60 Crossover Cable " olarak geçiyormuş.
bu aradaki bğlantıyı cross kablo ile yapıldığı için böyle bir iddiada bulunmuştum.
yanlış yönlendirmemek için düzeltiyorum.
arkadaşlar hazır sizi yakalamışken bir şey daha sormak istiyorum.
kafamda canlandırmayınca okudumlarımı anlayamıyorum tam olarak.Mesela gittik 2 tane router aldık geldik.Bu routerlarda ospf protokolü koşturcaz diyelim..ek'te gönderdiğim resimdeki ayarları router'a girince bu routerlarda ospf kullanmış mı oluyoruz?işlem bu kadar mıdır yani?
not: sıkılmadan cevap verdiğinizi için ayrıca teşekkür ediyorum :)
genel olarak bu şekilde diyebliriz.
basit bir ospf konfigurasyonu bu şekildedir.
http://www.ciscotr.com/showthread.php?t=537
http://www.ciscotr.com/showthread.php?t=789
http://www.ciscotr.com/showthread.php?p=1514
Bu Konuyu Paylaşın !