DCE, DTE Nedir
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, artık " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle sitemizde katılıma devam edebilirsiniz.

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 18
DCE, DTE Nedir

arkadaşlar selam ben bu DTE , DCE kavramını anlayamadım tam olarak.açıklamaları okudum ama DTE , DCE kablo mudur ? biraz açıklayıcı şekilde anlatacak bir arkadaş olursa sevinirim.teşekkürler

  1. #1
    heavenix is offline Member
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    99

    Default DCE, DTE Nedir

    arkadaşlar selam
    ben bu DTE , DCE kavramını anlayamadım tam olarak.açıklamaları okudum ama DTE, DCE kablo mudur ?

    biraz açıklayıcı şekilde anlatacak bir arkadaş olursa sevinirim.teşekkürler

  2. #2
    root is offline Moderator
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Ankara
    Posts
    1,409

    Arrow

    Quote Originally Posted by heavenix View Post
    arkadaşlar selam
    ben bu dte/dce kavramını anlayamadım tam olarak.açıklamaları okudum ama dte/dce kablomudur ?biraz açıklayıcı şekilde anlatacak bir arkadaş olursa sevinirim.teşekkürler
    kısaca şöyle ifade edeyim
    serial portuna verilen bir ünvan elle tutulur bir şey değil mantıksak bir ayrım. serial'den haberleşen cihazlarda bir tarafın DCE yani " Data Communications Equipment " olması gerekiyor. diğerine de DTE yani " Data Terminal Equipment " denir. DCE olan taraf veri iletimindeki hızı belirleyen tarafdır.
    Dikkat ettiyseniz router konfigure ederken bazen intarface'nin içinde clock rate 6400 , clock rate 9600 ve buna benzer ifadelere raslarsınız. burda dikkat etmeniz gereken hangi interface diye merak ederseniz az önce de yazdığımız gibi interface serial 'e yazıyoruz.
    Code:
    Router>enable
    Router#configure  terminal 
    Enter configuration commands, one per line.  End with CNTL/Z.
    Router(config)#interface  serial 0/0
    Router(config-if)#clock rat
    Router(config-if)#clock rate 9600
    Router(config-if)#exit
    Router(config)#
    Router(config)#exit
    %SYS-5-CONFIG_I: Configured from console by console
    Router#
    Örneğin Seri portumuzun hızı 9600 Baud olarak kabul edelim. Buda demek oluyor ki. Bizim seri portumuz bir saniye aralığında 9600 bit gönderebiliyor. Buda 9600/8=1200 byte'a eşit oluyor. ( Bir byte 8 bit tir) Bunu DCE olan taraf yapar.
    DCE olmayan taraf da doğal olarak DTE oluyor diyelim.
    bu arada serial interface 'nin dce mi yoksa dte mi olduğuna nasıl alarız diye soracak olursanız.


    Code:
     Router>enable
    Router#show controllers se
    Router#show controllers serial 0/0
    Interface Serial0/0
    Hardware is PowerQUICC MPC860
     DTE V.35 clocks stopped.
    idb at 0x81081AC4, driver data structure at 0x81084AC0
    SCC Registers:

    Code:
    Router#show controllers s0/1
    Interface Serial0/1
    Hardware is PowerQUICC MPC860
    DCE V.35, no clock
    idb at 0x81081AC4, driver data structure at 0x81084AC0
    SCC Registers:
    örneklemesinde yaptığım gibi kullanımı vardır.

  3. #3
    heavenix is offline Member
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    99

    Default

    açıklama için teşekkürler..hiç router görmediğim için mazur gör anlamakta zorluk çekiyorum.Dt/dce anladığım kadarıyla router'daki seri porta bağlantı yaptığımızda kullanılan terimler..peki seri portu hangi durumlarda kullanıyoruz.yani router'ı bir router'a bağladığımızda mı yoksa bir modem'e bağladığımızda mı?

  4. #4
    newbie Guest

    Default

    yanlışım varsa düzeltin ama benim bildiğim serial kablo iki parçadan oluşuyor kablonun dişi tarafı hangi routera bağlıysa o taraf clock rate i düzenler. yani bence tam olarak mantıksal ayrım değil kablolarla alakalı bir durum da var benim bildiğim kadarıyla....

  5. #5
    nkosova is offline Member
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    60

    Default dce ve dte

    Selam.. router lardaki seri portları hem modem ile haberleşmek , hemde birden fazla routerları back to back ( arka arka ya ) bağlamak için kulanılabilirsiniz.bu tamamiyle yapılacak işe veya sizin keyfiyetinize bağlı bi şey. ...

    örnek 64k lık bi lised line ( kiralık hattınız var..) TT bunu sizin santrele kadar getir di oradan evinizin veya ofisinzin içine girdi.. bu hattı modem e bağlayıp modem den router e seri port aracılığı ile haberleşiyor..tabi diğer kullanılıcılarda router ın ethernet ara yüzüyle switch bğlanıp swict ten PClere... kısacası her ik bağlantı da kullanılabilir. bu durumda siz DTE olurken DCE tarafı da TT den gelen data olmuş oluyor.. eksik veya yalnış bişey anlatmış isem lütfen beni uysarın.. kolay gelsin.

  6. #6
    heavenix is offline Member
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    99

    Default

    Quote Originally Posted by nkosova View Post
    Selam.. router lardaki seri portları hem modem ile haberleşmek , hemde birden fazla routerları back to back ( arka arka ya ) bağlamak için kulanılabilirsiniz.bu tamamiyle yapılacak işe veya sizin keyfiyetinize bağlı bi şey. ...

    örnek 64k lık bi lised line ( kiralık hattınız var..) TT bunu sizin santrele kadar getir di oradan evinizin veya ofisinzin içine girdi.. bu hattı modem e bağlayıp modem den router e seri port aracılığı ile haberleşiyor..tabi diğer kullanılıcılarda router ın ethernet ara yüzüyle switch bğlanıp swict ten PClere... kısacası her ik bağlantı da kullanılabilir. bu durumda siz DTE olurken DCE tarafı da TT den gelen data olmuş oluyor.. eksik veya yalnış bişey anlatmış isem lütfen beni uysarın.. kolay gelsin.
    teşekkürler arkadaşım güzel açıklamıssın.yalnız dce tarafı data mı oluyor yoksa modem mi?orada kafam karıştı...

  7. #7
    root is offline Moderator
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Ankara
    Posts
    1,409

    Arrow

    Quote Originally Posted by newbie View Post
    yanlışım varsa düzeltin ama benim bildiğim serial kablo iki parçadan oluşuyor kablonun dişi tarafı hangi routera bağlıysa o taraf clock rate i düzenler. yani bence tam olarak mantıksal ayrım değil kablolarla alakalı bir durum da var benim bildiğim kadarıyla....
    @newbie , DTE ve DCE kavramları network’teki cihazları işlevsel olarak sınıflandırmamızı sağlar.
    DTE cihazları genellikle son kullanıcı ( end-user ) cihazlardır. PC’ler, yazıcılar ve router’lar, DTE cihazlardır.
    DCE cihazları ise DTE’lerin servis sağlayıcıların ( Telekom ) ağlarına ulaşabilmek için kullandıkları modem, multiplexer gibi cihazlardır.
    DCE’ler DTE’lere clock işaretini sağlarlar.

    Evet kablolarla alakalı ama mantıksal bir şey
    demiştim
    Bahsini ettiğimiz kablo "DCE/DTE DB60 Crossover Cable " olarak geçiyormuş.
    bu aradaki bğlantıyı cross kablo ile yapıldığı için böyle bir iddiada bulunmuştum.
    yanlış yönlendirmemek için düzeltiyorum.

  8. #8
    heavenix is offline Member
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    99

    Default

    arkadaşlar hazır sizi yakalamışken bir şey daha sormak istiyorum.
    kafamda canlandırmayınca okudumlarımı anlayamıyorum tam olarak.Mesela gittik 2 tane router aldık geldik.Bu routerlarda ospf protokolü koşturcaz diyelim..ek'te gönderdiğim resimdeki ayarları router'a girince bu routerlarda ospf kullanmış mı oluyoruz?işlem bu kadar mıdır yani?
    not: sıkılmadan cevap verdiğinizi için ayrıca teşekkür ediyorum :)
    Eklenmiş Resim Eklenmiş Resim

  9. #9
    root is offline Moderator
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Ankara
    Posts
    1,409

    Default

    genel olarak bu şekilde diyebliriz.
    basit bir ospf konfigurasyonu bu şekildedir.
    http://www.ciscotr.com/showthread.php?t=537

    http://www.ciscotr.com/showthread.php?t=789

    http://www.ciscotr.com/showthread.php?p=1514

  10. #10
    newbie Guest

    Default

    Quote Originally Posted by System View Post
    @newbie , DTE ve DCE kavramları network’teki cihazları işlevsel olarak sınıflandırmamızı sağlar.
    DTE cihazları genellikle son kullanıcı ( end-user ) cihazlardır. PC’ler, yazıcılar ve router’lar, DTE cihazlardır.
    DCE cihazları ise DTE’lerin servis sağlayıcıların ( Telekom ) ağlarına ulaşabilmek için kullandıkları modem, multiplexer gibi cihazlardır.
    DCE’ler DTE’lere clock işaretini sağlarlar. Evet kablolarla alakalı ama mantıksal bir şey
    ben back-to-back bağlantıdan sözettiğinizi sandığım için böyle söylemiştim

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts