Cisco 3560 Switch
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, artık " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle sitemizde katılıma devam edebilirsiniz.

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15
Cisco 3560 Switch

Arkadaşlar forumun bu alanına en son yazan leventxxx arkadaşın sorusuna benzer bir problemim var. Şirketimizin networkü karman çorman ve kontrolsüz.Çok fazla miktarda broadcast var ve herkes her yere erişebiliyor. Ben

  1. #1
    seziyorum Guest

    Default Cisco 3560 Switch

    Arkadaşlar

    forumun bu alanına en son yazan leventxxx arkadaşın sorusuna benzer bir problemim var.
    Şirketimizin networkü karman çorman ve kontrolsüz.Çok fazla miktarda broadcast var ve herkes her yere erişebiliyor.
    Ben netwrok düzene sokmaya karar verdim ama maliyet olarak izin verilen sadece bir adet LAYER-3 switch olacak.
    Düzene sokulmuş topoloji packet tracer ile oluşturdum.(kendimce düzene sokulmuş)
    Burdaki switcler (main olan hariç) klasik 3com switchler..

    Yapmak istediklerime gelince;

    1-VLAN 10 Hariç herkesin internet çıkışı, mail server bağlantısı ve SQL erişimi olacak
    2-Firewall un üç etherneti var. Biri LAN a, diğeri DMZ switchine diğeri de metro ethernet switche bağlı.
    3-NAT işlemini firewal yapıyor.
    4-VLAN10 10.1.1.0 networkünde. aynı şekilde Firewall, Mail, DHCP ve SQL de...Diğer VLANlardaki makinalar bu dört servera erişebilmeli ama aynı VLAN daki diğer makinalara erişememeli.
    5-DHCP her vlana göre ayrı bloktan ip vermeli.Örneğin muhasebeden gelen bir pc 10.5.5.0 networknden IP alırken, pazarlamadan bir pc 10.4.4.0 bloğundan IP alacak.
    6-Her vlandan bir pc (bölm müdürleri) diğer her vlana her türlü erişebilecek.


    Bunu nasıl yaparım..

  2. #2
    seziyorum Guest

    Default Dosya

    Dosyayı eklemeyi unutmuşum özür dilerim.

  3. #3
    ouzz2009 Guest

    Cool

    vlan için gerekli komutları bakıp packet tracer ile çalışabilirsin.
    komutlar.
    için readme + bir basit vlan1 vlan2 proje vericem umarım işine yarar.
    gerekli işlemler switch komutlarla yapıcaz.
    gerekli yapıcağım işlem ve sistem ve yazılım olmak üzere aynı switch üzerindeler ve birbiriyle görüşmelerini istemiyoruz diyelim
    incelersen sevinirim.

  4. #4
    seziyorum Guest

    Default

    Alakan için teşekkür ederim öncelikle.
    Ama burda (belki de benim bunu belirtmemiş olmam yüzünden) nasıl yapacağımı bilemediğim ana noktalar aslında şunlar;

    1-DHCP server her vlan için ayrı bloktan nasıl ip dağıtacak..(dhcp görevi görebilen bir swtich var mı)
    2-vlanların diğer vlanlara erişimi konusunda örneğin x vlanındaki y makinası a vlanındaki b makinasına erişecek, bu nasıl olacak (router olsaydı acces list yazardım ama switchte nasıl olacak)

    senin gönderdiğin txt ve pkt dosyalarında vlan oluşturma, isim verme ve fasthethernetleri bu vlanlara atama örneği var.
    Bunları yapabiliyorum.

  5. #5
    ouzz2009 Guest

    Default

    1 aldığım bilgiye göre switch dhcp ip dağıtmıyor sadece.
    2 vlan tekniğiyle access yapıcaksın orda dediğim gibi istediğin vlan istediğine izin verip izin vermiceksin.

    daha teknik bilgiye sahip olan bir arkadaş yardımcı olabilir aslında kolay gelsin.

  6. #6
    AcLMasteR is offline Administrator
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Ankara
    Posts
    1,189

    Default

    Quote Originally Posted by seziyorum View Post
    Alakan için teşekkür ederim öncelikle.
    Ama burda (belki de benim bunu belirtmemiş olmam yüzünden) nasıl yapacağımı bilemediğim ana noktalar aslında şunlar;

    1-DHCP server her vlan için ayrı bloktan nasıl ip dağıtacak..(dhcp görevi görebilen bir swtich var mı)
    2-vlanların diğer vlanlara erişimi konusunda örneğin x vlanındaki y makinası a vlanındaki b makinasına erişecek, bu nasıl olacak (router olsaydı acces list yazardım ama switchte nasıl olacak)

    senin gönderdiğin txt ve pkt dosyalarında vlan oluşturma, isim verme ve fasthethernetleri bu vlanlara atama örneği var.
    Bunları yapabiliyorum.
    1-dhcp aralıklarını tanımlayın router kendisi vlanlar icin actıgınız subinterfacelere göre ip dagıtımını yapacaktır.mesela vlan 1 10.0.1.0/24 aralıgında olsun.interface f0/0.1 e 10.0.1.0 aralıgında ip verirseniz vlan 1 dekilerde 10.0.1.0 /24 aralıgında ipleri dagıtacaktır.
    2-access list yazmaktan başka seçeneğiniz.çünkü ayrı networklerde ki hostlar birbiri ile görüşecek bunu da zaten router üzerinden yapacak
    The day that never comes

  7. #7
    seziyorum Guest

    Default

    Yapıda Router yoktu.
    IP Dağıtma işini de Router değil DHCP server ile yapacaktım.Bu durumda Router kaçınılmaz bir gerek midir.
    IP dağıtma işini yapabilen, portları arasındaki trafiği ACL lerle düzenleyebilecek bir switch yok mu..(veya DHCP server'ın IP leri bu şekilde dağıtabilmesini sağlayacak)

    Teşekkürler

  8. #8
    hakan is offline Senior Member
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    istanbul
    Posts
    760

    Default

    layer 3 switch kullanmanız gerekir

  9. #9
    seziyorum Guest

    Default

    Cisco Catalyst 3560 Series Switches bu işi yapabilir mi?
    (henüz almadık çünk switch, fiyata bakmaksızın en uygununu alacağız.)

  10. #10
    hakan is offline Senior Member
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    istanbul
    Posts
    760

    Default

    cisco switchlerin özellikleriyle ilgili bir döküman yükledim bunu inceleyin (özellikle 8 ve 9. sayfalar) kurmak istediğiniz networke uygun seçebiliceğiniz cihazları size gösteriyor. Faydalı olucaktır

    Kolay gelsin

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts