Switch, Backbone Stack
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, artık " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle sitemizde katılıma devam edebilirsiniz.

+ Konuyu Cevapla
Toplam 2 Sayfadan 1. Sayfa 12 SonuncuSonuncu
Toplam 13 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Switch, Backbone Stack

Bazı switchlerde stack edilebilir ibaresi bulunuyo , backbone yerine kullanacağımız anlamınamı geliyo? Stack kelimesini çözemedim..! Dört ayrı koldan gelen 4 core fiber kablolarımı nasıl toplayabilirim tek bi noktada , ne

  1. #1
    jacabo isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Feb 2008
    Mesajlar
    22

    Arrow Switch, Backbone Stack

    Bazı switchlerde stack edilebilir ibaresi bulunuyo , backbone yerine kullanacağımız anlamınamı geliyo? Stack kelimesini çözemedim..!
    Dört ayrı koldan gelen 4 core fiber kablolarımı nasıl toplayabilirim tek bi noktada , ne tür switch kullanmamız gerek ?
    Hp Procurve switch'ler için hiç döküman, komutlar ile ilgili bişey bulamıyorum..!

    Yardımlarınız için çok tşk ederim şimdiden..
    Konu jacabo tarafından (03.01.2009 Saat 02:47 ) değiştirilmiştir.

  2. #2
    yaman isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2007
    Bulunduğu yer
    Londra
    Mesajlar
    245

    Standart

    STACK(able), birbirine eklnebilir ve tek bir switch gibi calisabilen switchlerdir yane LEGO gibi, mesale cisco 3750 stackable switch serisi.

    Yane bu switchlerle bir noktada degisik baglantilari bir bakima sanal olarak birlestirmis olursun, artik CORE'dami kulanirsin, BACKBONE'dami kulanirsin sana kalmis, bu isimler sadece topolojik ayirimlardir (bilmediginden diye soylemiyorum).Umarim aciklayici olmustur.

    Iyi sanslar
    Yaman

  3. #3
    jacabo isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Feb 2008
    Mesajlar
    22

    Standart

    yani sorumu şöle genişletmek istiyorum,, farklı yerlerden gelen fiber kablolarımı nasıl tek bağlantı haline getiricem , backbone switch kullanmak zorundamıyım , normal fiber modüllü switch ile birleştirme yapabiliyormuyuz..!Böyle bir yöntem varmış..?

  4. #4
    kozalak isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Sep 2008
    Mesajlar
    457

    Standart

    fiber portlu 4 tane stack switch alıp bunları birleştirerek yapabilirsin yamanın dediğine göre.
    backbone olarak kullanman senin kurduğun topolojiye bağlı bir şey.

  5. #5
    Ciscoist isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2008
    Mesajlar
    189

    Standart

    backbone
    omurga
    core

    bunları açıklayabilirmisiniz, birbirlerinden olan farkı nedir

  6. #6
    GhoSt isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2007
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    1,664

    Standart

    Aslında hepsi aynı şeyi ifade ediyo
    core , cisco nun network dizaynında en tepedeki switchleri temsil ediyor

    Access-Distribution-Core olmak üzere 3 Layer e bölmüşler yapıyı

    Access Layer = Host ların bağlı olduğu "kenar" switchlerin kullanıldığı katman
    Distr. Layer = Routing,Qos,ACL gibi yönetimsel özelliklerin kullanıldığı ve L3 switchlerin kullanıldığı katman
    Core Layer = Farklı bölgelerdeki L3 switchleri haberleştiren ama L3 özellikleri taşımayan sadece yüksek hızda veri iletimi yapan (omurga)(backbone) switchlerin olduğu katman
    Mr.google knows everything , ask to him...

  7. #7
    Ciscoist isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2008
    Mesajlar
    189

    Standart

    Hocam sen bir numarasın iyi açıklıyorsun, peki bunlara örnek modeller söyleyebilirmisin

    bir de şunu anlayamadım L3 özellikli olmayan backbone switchler nasıl L3 switchler arasında iletişim sağlayabiliyor, yani buradaki mantık nedir? çünkü farklı bölgedeki l3 switchler kendi aralarında l3 bilgileri gönderip alırlar, ama bunu sağlamak için aradaki backbone un sadece bu paketleri iletiyo olması yeterli sanırım, öyle mi?

  8. #8
    yaman isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2007
    Bulunduğu yer
    Londra
    Mesajlar
    245

    Standart

    Evet dogru, sadece high speed packet switching GENELDE coreda kullanilir, yane yuksek hizda packet degistir, buradaki mantik CORE diye adlandirilan aslinda mantiksal olarak en uste bulunan ama dizayn anlaminda gobekte bulunan ana merkezi gereksiz sikintili ve packet leri yavaslatacak process islmeinin en aza indirlidigi biolge biraz konu disi olacak ama, bir ornekte, mesela cisco CEF ve MPLS bu baglamda Core'yi olustururmaya yaranyan hizli sekilde yonlendirme ve packet degistirme isine hiz katan ve ISP'lerin simdiki CORE'si olusturmada iseye yarayn yenilikler/technolijiler.

    Tekrarlamak gibi olmasin ama diger butun daha baskin islemeler genelde DISTRIBUTION denilen orta kisimda yapilir.Zaten ACCESS'de ISP bakimindan musterilerin baglandigi bolum, ve sirketler bakimdan kulanicilar baglandigi giris kismi.
    Konu yaman tarafından (06.01.2009 Saat 02:50 ) değiştirilmiştir.
    Yaman

  9. #9
    GhoSt isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2007
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    1,664

    Standart

    Alıntı Ciscoist Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Hocam sen bir numarasın iyi açıklıyorsun, peki bunlara örnek modeller söyleyebilirmisin

    bir de şunu anlayamadım L3 özellikli olmayan backbone switchler nasıl L3 switchler arasında iletişim sağlayabiliyor, yani buradaki mantık nedir? çünkü farklı bölgedeki l3 switchler kendi aralarında l3 bilgileri gönderip alırlar, ama bunu sağlamak için aradaki backbone un sadece bu paketleri iletiyo olması yeterli sanırım, öyle mi?
    2 farklı bölgede 2şer tane Layer3 switch olduğunu düşün , bu switchlerin hem layer 3 düzeyinde işlem yapmasını hemde çok hızlı bi şekilde yoğun trafiği geçirmesi oldukça zor olur , onun yerine bu switchleri bağlayan birer köprü olarak düşünebilirsin CORE daki switchleri
    FR sistemini gözünde canlandırırsan , 2 lokasyonda L3 birer cihaz olur ama arada yüksek hızda çalışan FR switchler olur buna benzetebiliriz teşbihte hata olmazsa
    Mr.google knows everything , ask to him...

  10. #10
    Ciscoist isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2008
    Mesajlar
    189

    Standart

    Teşekkürler..

+ Konuyu Cevapla

Bu Konuyu Paylaşın !

Bu Konuyu Paylaşın !

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok