Collision Domain, Broadcast Domain Nedir
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, artık " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle sitemizde katılıma devam edebilirsiniz.

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 20
Collision Domain, Broadcast Domain Nedir

Arkadaşlar elimdeki kaynaklardan çalışıyorum , collision ve broadcast domain hesaplarken basit şekillerdeki hub ve switchlerdeki hesaplamaları yapabiliyorum ancak router ve bridge söz konusu olunca karıştırıyorum.Bu hesaplamalarla ilgili bilgi verebilir misiniz?

  1. #1
    Tracer Guest

    Default Collision Domain, Broadcast Domain Nedir

    Arkadaşlar elimdeki kaynaklardan çalışıyorum , collision ve broadcast domain hesaplarken basit şekillerdeki hub ve switchlerdeki hesaplamaları yapabiliyorum ancak router ve bridge söz konusu olunca karıştırıyorum.Bu hesaplamalarla ilgili bilgi verebilir misiniz?

    Ayrıca broadcast-broadcast domain ve collision domain tanımlarını anlaşılır şekilde yapabilirmisiniz ?


    Hub ve switchlerle ilgili aşağıdaki gibi bir bilgi çıkardım kendimce.

    HUB : Her hub 1adet collision ve 1adet broadcast domain demektir.

    SWITCH : Switch'in aktif olan her portu 1adet collision domain oluşturur. Örneğin 16 portlu bir switch te 10 adet PC bağlıysa bu 10adet collision domain var demektir.

    BRIDGE : ?

    SWITCH : ?


    İyi çalışmalar, teşekkürler.

  2. #2
    Ciscoist is offline Senior Member
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    189

    Default

    Slm,

    CD (collision domain=çarpışma alanı)

    CD, bir paketin çarpışma ihtimalinin olduğu alana verilen addır.

    Şöyle ki, Hub üzerinde aynı anda sadece bir paket akışı olabilir, yani hub a bağlı aygıtlardan sadece bir tanesi aynı anda paket gönderimi yapabilir. Eğer birden fazla aygıt aynı anda paket gönderimi yaparsa çarpışma(collision) meydana gelir..
    (Ayrıca bu nedenle hublar a half dublex çalışır diyoruz, yani hub üzerindeki bir aygıt aynı anda sadece paket alımı ya da gönderimi yapabilir, aynı anda gönderim ve alım yapamaz.)

    Switch ise full-dublex yapıdadır. Aynı anda hem paket alımı hem de gönderimi switch üzerine bağlı tüm aygıtlar tarafından yapılabilir. Switch e bağlı her aygıtın kendi çarpışma alanı vardır.

    Broadcast Domain(genel yayın alanı), bir genel yayın(broadcast paketinin) network üzerinde ulaşabileceği tüm alanlar anlamına gelir. Bu kavramı anlayabilmek için unicast, multicast ve broadcast adlı bölümleri incelemeni öneririm.

    Bridge le ve Router lar broadcast domaini ayırırlar (Vlan da ayırır)

    Özetle,
    Hub üzerine bağlı tüm aygıtlar için sadece bir çarpışma alanı vardır.
    Switch in her portu bir çarpışma alanıdır.
    Router ve Bridge broadcast paketi geçirmez.
    Umarım iyi anlatabildim..

  3. #3
    kozalak is offline Senior Member
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    457

    Default

    collision domain sınırını switch/bridge belirler
    broadcast domain sınırını router/layer 3 switch belirler.

    2 router arasında hem hem collision domain vardır hem de broadcast domain vardır.

    hublarda iletişim tek bir bus üzerinden yapıldığı için herhangi bi collision domain e sınır oluşturmazlar. hub a bağlı tüm pcler tek bir collision domain e aittir yani.

    switchte ise her port ayrı bus üzerinden iletişim yapar bu yuzden her portun kendi collision domaini vardır.

  4. #4
    Ciscoist is offline Senior Member
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    189

    Default

    [QUOTE=kozalak;12709]collision domain sınırını switch/bridge belirler
    broadcast domain sınırını router/layer 3 switch belirler.

    2 router arasında hem hem collision domain vardır hem de broadcast domain vardır.


    QUOTE]


    kozalak, özür dilerim ama verdiğin bazı bilgiler tam olarak doğru değil.

    bridge ve router broadcast ayırır, eğer uçlarda varsa hub, hub lar için hem bc hem cd ayırır.

  5. #5
    e-mky Guest

    Default

    arkadasım bridge düşünrüken bridge bir switch gibi düşün sonucda bridge bir sw dir oda aynı sw gibi her portu bir colllosion domain ve broadcast oluşturu. router ise
    collosion domainleri gecirmez ve sw in yaptığı packet switching işinid eyaptığı için routerda brodcast ve collosion domainleri böler...

  6. #6
    burner Guest

    Default

    Slm;

    Collision Domains(Layer 2 ile ilgili bir olay) ayni ethernet seg. uzerinde bulunan devicelerin olusturdugu alandir.(hub, repeater..vs) domainleri ayirmazlar...Switch/bridge collision domainleri ayirir(her port bir collision domain, 4 portlu switch 4 ayri collision domain yaratir)...alan buyudukce collision domainde artar ve dolayisi ile collision sayisida artar..collision domaini kucultmek collisionu azaltir(switch, bridge, router...vs)

    Broadcast domain(L3 ile ilgili bir olay) ise ayni networkta bulunan devicelerin olusturdugu yapidir, broadcast domainleri kucult mek icin networklara(subnetlere) bolmek sarttir.. routerler ve gunumuzde bu isi switchlerde(vlan) yapar...Network rangesi artticca broadcast domainde buyur, azaldikcada kuculur...(router, switch..vs)

    1.option: 10.0.0.0/8 --- 192.168.1.0/24
    daha kucuk domainler olusturmak;
    2.option: 10.0.0.0/12 --- 192.168.1.0/30

    1.option da 10 networkunda 1 tane broadcast domaini vardi, 2. option da ise 16 ayri broadcast domain var
    1.option da 192 networkunda 1 tane broadcast domain vardi, 2. option da
    ise 64 degisik domain var

    Umarim yardimci olur

    Iyi gunler

  7. #7
    Ciscoist is offline Senior Member
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    189

    Default

    Burayı biraz daha açabilirmisiniz;

    broadcast domain hesabını nasıl yaptığınızı anlamaadım


    1.option: 10.0.0.0/8 --- 192.168.1.0/24
    daha kucuk domainler olusturmak;
    2.option: 10.0.0.0/12 --- 192.168.1.0/30

    1.option da 10 networkunda 1 tane broadcast domaini vardi, 2. option da ise 16 ayri broadcast domain var
    1.option da 192 networkunda 1 tane broadcast domain vardi, 2. option da
    ise 64 degisik domain var

  8. #8
    kozalak is offline Senior Member
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    457

    Default

    eğitimde bize switchlerin collision domain sınırı oluşturdukları söylenmişti. broadcast domain de mi oluşturuyor switchler?(layer 2 çalışan switchler).
    ben switchlerin(layer 2) sadece collision domain oluşturduğunu biliyorum.
    bi cihazın broadcast domain oluşturması için broadcast paketleri drop etmesi lazım. bunu da layer 3 switch ya da router yapar.

    sanırım bi yanlış anlama oldu.
    Last edited by kozalak; 23.12.2008 at 14:13.

  9. #9
    burner Guest

  10. #10
    kozalak is offline Senior Member
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    457

    Default

    burner,

    abi default haldeki bi switchten bahsediyorum ben. her portun vlan 1 e ait oldugu durumdan bahsettim yani.

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts