VLAN Trunk (VTP)
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, artık " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle sitemizde katılıma devam edebilirsiniz.

+ Reply to Thread
Results 1 to 10 of 10
VLAN Trunk (VTP)

Merhaba arkadaşlar,ben VLAN da yeniyim.Kendimce iki tane Vlan oluşturdum "muhasebe" ve "vergilendirme" diye .Bu Vlanlardan herhangi bir tanesinden router a ulaşamıyorum (ping atamıyorum ) .Bununla ilgi bi kaç makale okudum,

  1. #1
    thrillercd Guest

    Arrow VLAN Trunk (VTP)

    Merhaba arkadaşlar,ben VLAN da yeniyim.Kendimce iki tane Vlan oluşturdum
    "muhasebe" ve "vergilendirme" diye .Bu Vlanlardan herhangi bir tanesinden router a ulaşamıyorum (ping atamıyorum ) .Bununla ilgi bi kaç makale okudum, galiba trunking ile hallediyomuş ancak ben tam alarak nasıl yapacağımı öğrenemedim yardımcı olursanız sevinirim.
    Eklenmiş Resim Eklenmiş Resim
    Eklenmiş Dosya Eklenmiş Dosya

  2. #2
    dayt Guest

    Default

    Merhaba

    Çok fazla inceleyemedim ama bi kaç birşey gördüm onları söyleyeyim sana.

    ilk önce routerda f0/0 ın altına sub-if yaratman lazım.

    bunu int fast0/0.1 gibi yapabilirsin. 2 tane bunlardan yarat. bunların iplerini farklı ip bloklarından ver. mesela biri 10.0.0.1 olacaksa diğeri 11.0.0.1 olsun. vlanlarından birinin ip bloğunu da sub-if lerden birinin ip bloğundan ver diğer vlanına da diğer sub-if bloğundan ver.

    bir de hostlarının gatewaylerini değiştirmen lazım

    mesela muhasebeye 10.0.0.0 bloğundan ip verdin diyelim. gatewayleri de 10.0.0.1 olsun (sub-if lerden birinin ipsi 10.0.0.1 olduğu taktirde.)

    switche gelince önce f0/23ünü trunk yapman lazım bunu o interface'e switchport mode trunk yazarak yaparsın.

    bir de hostlarının bağlı olduğu portlara switchport mode access yazman lazım


    başka bir şey olursa yine yardımcı olmaya çalışırım

    kolay gelsin
    Last edited by dayt; 24.09.2008 at 17:23.

  3. #3
    thrillercd Guest

    Default

    teşşekkürler hocam, ben bunu bir deneyeyim.

  4. #4
    thrillercd Guest

    Default

    Hocam denedim oldu.Yardımın için çok teşşekkürler.Hocam bunları yaptıktan sonra aklıma bi kaç soru geldi. mesela ben projeye bir tane daha router eklesem ve rip yönlendirme kullanmak istesem fastethernet 0/0 ın ip si ne olması gerekiyor.Burada kafam biraz karışık ve rip normalde kullanırken aşağıdaki gibi kullanılıyor

    Router(config-router)#router rip
    Router(config-router)#network //network adresi (serial veya fastethernet)

    benim burda "network" komutu karşısına hangi networkleri yazmam gerekli.

  5. #5
    dayt Guest

    Default

    Selam

    ilk önce sen f0/0 ipsi kullanmıyorsun ona gerek yok şu aşamada. f0/0.1 ve f0/0.2 zaten ayrı birer fastethernet protu gibi hareket etmekte.

    network x.x.x.x yazman lazım ama port adı yazman gerekmiyor. o sadece static routing yaparsan gerekli. RİP dinamik routing olduğu için sadece routera hangi networkler bağlı onları yazmamız yeterli.

    bir router daha eklersen şu şekilde olacak:

    2. router -- x.x.x.x -- 1. router -- |switch + vlanlar

    1. router'a x.x.x.x networkunu ve sub-if lerin networklerini tanımlaman yeterli.

    yani. network x.x.x.x şeklinde (eğer vlanların aynı duruyorsa) 3 tane network tanımlaman lazım

    2. routera da sadece 1. routera bağlı olduğu networku tanımlaman yeterli

    Not: RİP 1 kullanıyorsan unutma her prefixi kabul etmez ona dikkat et.

  6. #6
    thrillercd Guest

    Default

    emeğine sağlık hocam .Çok yardımcı oldun.

  7. #7
    dayt Guest

    Default

    Rica ederim.

  8. #8
    bykusak is offline Junior Member
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    2

    Default

    tşk ederim hoacam emeğine sağlık .:

  9. #9
    makkar is offline Junior Member
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    11

    Default

    çok sağolun

  10. #10
    fuatm16 is offline Junior Member
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    23

    Default

    10.0.0.0 lı bloğu kullanabilirsin fakat nete çıkmak istiyorsan 11 liyi kullanma.

+ Reply to Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts