Cisco 878 Router, G.SHDSL Config
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, artık " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle sitemizde katılıma devam edebilirsiniz.

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13
Cisco 878 Router, G.SHDSL Config

Merhaba arkadaslar, Cisco 878 shdsl router im var.Office!e gelen musterilerin ve misafirlerin internetimizi kullanmasini istiyoruz fakat kullanicilarimizin agina girmemeleri icin network u ayirmami istiyorlar.Bunuda vlan olarak yapmamiz gerekiyormus ve pek

  1. #1
    akinbeslan is offline Member
    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    37

    Arrow Cisco 878 Router, G.SHDSL Config

    Merhaba arkadaslar,

    Cisco 878 shdsl router im var.Office!e gelen musterilerin ve misafirlerin internetimizi kullanmasini istiyoruz fakat kullanicilarimizin agina girmemeleri icin network u ayirmami istiyorlar.Bunuda vlan olarak yapmamiz gerekiyormus ve pek bilgim oldugu soylenemez.Vlan olusturmam icin bana yardim edebilecek bir arkadas varmidir lutfen ?

    ilk once ne yapmam gerekir.Komutlar nelerdir vs..bilgilendirirseniz cok sevinirim

  2. #2
    hakan is offline Senior Member
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    istanbul
    Posts
    760

    Default

    aşağıda verdiğim adresteki dökümanları inceleyin vlan ile ilgiil bütün detayları öğrenirsiniz

    BURADAN

  3. #3
    akinbeslan is offline Member
    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    37

    Default

    ok hocam bakiyorum, bisey sormak istiyorum.Cisco 878 router im var demistim + Hp Procurve wireless cihazim var kullanicilar internet e wireless dan baglaniyorlar.Ortamda Switch yok.Birtane switch almamiz gerekiyor cunku yapiyi degistiricecez cable ile baglansin istiyoruz kullancilari..Sizce nasil bir switch almam gerekir. VLAN yapacagimida goz onunde bulundurarak.

  4. #4
    hakan is offline Senior Member
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    istanbul
    Posts
    760

    Default

    cisco 2900 serisi yada 3500 serisi sw alabilirsiniz sorun olmaz...

  5. #5
    root is offline Moderator
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Ankara
    Posts
    1,409

    Default

    merhaba,
    router üzerinde sub interface oluşturun her vlan için ve dot1q kullanarak her interface'dan kabul edilecek paketlere vlan id verin. Aşağıdaki örnek gibi mesela; (routerda fastethernet0/0 oldugunu varsayalim)

    interface FastEthernet0/0.2
    description Normal Kullanicilar
    encapsulation dot1Q 2
    ip address 10.10.100.1 255.255.255.0

    interface FastEthernet0/0.3
    description Misafir Kullanicilar
    encapsulation dot1Q 3
    ip address 10.10.200.1 255.255.255.0

    Daha sonra wireless access pointten gelen ag kablonuzu router'in fastethernet0/0 portuna takin. HP'de nasil yapilir bilmiyorum ama wireless AP uzerinde vlan 2 ve vlan 3 olusturun. Belirli mac adreslerinin (ofisin icindeki bilgisayarlar) vlan 2 den ip almasini bunun disindaki mac adresine sahip bilgisayarlarin ise vlan 3'ten ip almasini saglayin. bu sekilde misafir kullanicilari normal kullanicilardan ayirmis olursunuz. bu arada access-list uygulamalari ile vlan 3'e kisitlamalar getirebilirsiniz. umarim routeriniz cisco'dur. yok eger switch alacaksaniz kullanici az ise 2960 48 port switch alip onun uzerinde de yine router tarafinda iki sub interface olusturup asagidaki gibi switche vlan 2 vlan 3 olusturun;

    conf t
    vlan 2
    name Normal_Kullanicilar
    exit
    vlan 3
    name Misafir_Kullanicilar
    exit

    Daha sonra belirli portlari vlan 2'ye gerisini misafirlere ayirin;

    conf t
    int range fastethernet0/1 - 24
    sw mod access
    sw access vlan 2
    exit

    int range fastethernet0/25 - 48
    sw mod access
    sw access vlan 3
    exit

    bu adimdan sonra kendi sabit kullanicilarinizi ilk 24 porta misafirleri ise 25'den sonrasina yerlestirin switch uzerinde ve sorunu cozmus olun.

    saygilar

  6. #6
    akinbeslan is offline Member
    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    37

    Default

    Merhaba hocam ilgin icin tesekkur ederim cok aciklayici anlatmissin.Tam olarak kafamda olusmasada genel olarak oalyi anladim.Yani mantigini anladim sadece uygulamada takilabilirim zannedersem.Ogrenmek istedigim birsey var.Dedigim gibi ben suanda HP 420 modeli bir wireless cihaz kullaniyorum.Suanda switch yok,zaten 10 kullaniciyiz ve yeni bir yere tasiniyoruz orada en az 30-40 kisi olacaz.Ve dolayisiyle yapiyi biraz degistirmemiz gerekiyor.Dediginiz cisco 2960 switch benim icin ideal sanirim? Router im cisco 878 SHDSL..suanda interneti kablosuz kullaniyoruz ben kablolamayi yapip dediginiz switch i alicam dediginiz gibi vlan lari olusturucam(umarim)..Hp wireless cihazi da bu yapinin icinde kullanmam gerekiyor,zaten gelen misafirler,musteriler kablosuz agi kullanicak.Vlan i bu sekilde de kullanabilecekmiyim?Nasil ayarlamam gerekecek ?
    Last edited by akinbeslan; 18.07.2008 at 15:58. Reason: .

  7. #7
    root is offline Moderator
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Ankara
    Posts
    1,409

    Default

    O zaman olayiniz cok daha basit Wireless cihazi 2960'in herhangi bir portuna takin. Taktiginiz portu da switchte misafir vlan'ina alin ve access port olarak ayarlayin. Wireless'dan gelen herkes misafir olarak network'e baglanir cunku switchin portu o vlana atali olacak. olay bu kadar basit.. switchin diger portlarini da siz kullanirsiniz ve bu portlari da kullanici vlanina alirsiniz. Ancak sunu unutmayin. Router'da sub interface olusturacaksiniz. Tek porttan iki farkli vlan'in gelmesini saglayacaksiniz. Ayrica switchin router'a bakan bagli portu trunk olarak ayarlanacak.

  8. #8
    akinbeslan is offline Member
    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    37

    Default

    Hocam wireless i miasfirler disinda kendi kullanicilarimizda kullanmak isteyecek,nasil yapariz?

  9. #9
    yubi is offline Member
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    77

    Default

    wirelessin bağlı olduğu porta trunk uygularsın.
    çok geç oldu gözlerim kapanmak üzere ne yazdığımın farkında değilim

  10. #10
    akinbeslan is offline Member
    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    37

    Default

    ben hangi modeli almam gerekiyor 1000 lik olmasi gerekir kablolar cat6 cekildi.ben tam olarak anlamadim asagidaki modelleri 48 lik switch alicam ama asagidakilerden anladigim kadariyla 48 portunda 1000 lik oldugunu goremiyorum,

    2960 Serisi Modelleri
    --------------------------------------------------

    WS-C2960-8TC-L
    8 port 10/100 + 1 Dual Purpose Gigabit Ethernet Uplink, LAN Base Image

    WS-C2960-24TT-L
    24 10/100 + 2 10/100/1000, LAN Base Image

    WS-C2960-48TT-L
    48 10/100 + 2 10/100/1000, LAN Base Image

    WS-C2960-24TC-L
    24 10/100 + 2 Dual Purpose Gigabit Ethernet Uplinks, LAN Base Image

    WS-C2960-48TC-L
    48 10/100 + 2 Dual Purpose Gigabit Ethernet Uplinks, LAN Base Image

    WS-C2960G-8TC-L
    7 10/100/1000 + 1 Dual Purpose Gigabit Ethernet Uplink, LAN Base Image

    WS-C2960G-24TC-L
    20 10/100/1000 + 4 Dual Purpose Gigabit Ethernet Uplinks, LAN Base Image

    WS-C2960G-48TC-L
    44 10/100/1000 + 4 Dual Purpose Gigabit Ethernet Uplinks, LAN Base Image

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts