Arkadaslar surekli ve siklikla karsilasilan "Cisco'ya nereden baslamaliyim?"
E guzel soru hani? ama ilk once su souruyu sorun kendinize, neden Cisco akliniza girdi? nereden duydunuz? e demekki ilginizi cekmis, tahmin ediyorumki zaten bilgisayrlarla yakindan bir ilsikiniz varki Cisco ismini duydunuz.
Simdi isin zor yani, en azindan benim icin. arkadaslar sorduklari zaman ya sen ne isyapiyorsun? hem kum aham nasil anlatsam diyior insan, cunki bizim inslanlarimiz bilgisayar muhedisyim dersen ancak anliyor ama olayin asli bu degil, Turkce sanirim "Bilisim teknolijisi muhendisligi" diye biliniyor.....HA O, O NE LAN
Yoksa bilgisayar muhendisyim diyince, adam hemen diyor; ya bizim bilgisayar bu ara cok yavas veya virusmudur nedir diye basliyor....E dur abi dur demeye kalmadan gel bir baksan diyor. Vallahi sizi bilmem ama ben pek anlamam kirik dokuk bilgisayr tamirinden cunki elim verdigim tamamen bozuluyor
Peki nedir.???
Simdi genelde Cisco'nun yani sira bilinen buyuk bir kac sirket daha var bunlar Nortel, Juniper v.s ama bildigim kadari ile bilisim alaninda pazarin %60 civarini Cisco elinde bulunduruyor, Cisco en basit hali ile 2 bilgisayarin bir biri ile bilgi alis verislerini saglamak icin kopru/yoneldirici niyetinde kullanilan makinalari ureten bir teknoliji ureticisi. Yane farz edinki Ankaradan 1 bilgisyar Batmanda 1 bilgisayar ile bilgi paylasimda bulunmak istiyor.
sizin gozunuze gorunen 1 kablo bilgisayara bagli, ve siz bir yazilim kulaniyorsunuz ve otomatik olarak baglanti kuruluyor, ama is bu kadar kolay degil o kablodan sonra o godermis oldugunuz bilgi (paket diyecegiz bundan sonra) iste o paketin basina neler geliyor neler.
simdi paket'ti mektup farz edin, e mektubu kim goturecek postaci iste bu, o aradaki kablo, peki postahande mektuplar ne oluyor????
1)hangi mektup acil
2)hangisi nereye gidecek
3)Hengi sehir
4)hangi semt
5)hangi mahalle
6)hangi sokak
7)kac numarali ev
8)o evde kime
bunlar tek tek incelenip ayriliyor.
iste bu biligisayar aleminde bu ilslemi Cisco ve saymis oldugum diger ureticilerin makinalari yapiyor...
cisco'ya baslamadan once temel anlamda bu kavarami bir anlamaniz lazim, IP nedir? IP adress nedir? TCP nedir? OSI nedir? OSI katmanlari nedir? arastirmalisiniz..
Turkce kaynak oldugunu tahmin ediyorum ama yon gestereniyorum kusura bakmayin,
Bana soracak olursaniz Networking temelini kavradiktan sonra Cisco olayina bir CCNA kitabi alarak baslayin gerisi corap sokugu gibi gelecektir. Okuyun anlamadiniz gene okuyun, gene okuyun, anlamadiniz sorun, gene anlamdiniz bu isi birakin gidin kumda oynayin
Arastririn okuyun sorun, iste sorun o durki anlatmak yazma ile bir ufak kitap dolduracak nitelikte.