Stp
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, artık " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle sitemizde katılıma devam edebilirsiniz.

+ Reply to Thread
Results 1 to 6 of 6
Stp

Merhaba, iki tane switch arasında birden fazla Trunk bağlantısı yapmanın doğurabileceği sıkıntılar hakkında konuşabilir miyiz?Uzun süredir merak ettiğim bir konuydu.Gerçek cihazlar ile test etme imkanım maalesef bulunmuyor.O yüzden burada sizlerle

  1. #1
    sahin1982 is offline Junior Member
    Join Date
    Jan 2016
    Posts
    14

    Default Stp

    Merhaba,

    iki tane switch arasında birden fazla Trunk bağlantısı yapmanın doğurabileceği sıkıntılar hakkında konuşabilir miyiz?Uzun süredir merak ettiğim bir konuydu.Gerçek cihazlar ile test etme imkanım maalesef bulunmuyor.O yüzden burada sizlerle teorik olarak konuşmak istedim.

    1)Switch 'lerin trunk portlarının altına "allowed Vlan" komutu girersek sorun olmaz diye düşünüyorum.
    2)Switch'ler no mac-learn yaparsak yine sorun olmaz diye düşünüyorum.
    3)Yukarda yazdıklarımın host'lar arası IP bazlı haberleşme içindi.Peki SPAN portlarını trunk linkler üzerinden taşımak istersek "allowed vlan" yada "no mac-learning" komutları yeterli olacak mıdır?SPAN destination portlarının,SPAN session sonrasında STP'yi desteklemediğini konfigurasyon dosyalarında okudum.Bu bir problem yaratabilir mi?Yada alınması gereken önlemler neler olabilir?(NOT:SPAN source portlarının tag ve untag olarak iki farklı senaryo da düşünebiliriz)
    4)Mesela;Switch'in üç portundan, diğer switch'in üç portuna aradaki üç adet trunk yada access port bağlantısı üzerinden veri aktarmak istediğimizde,RSPAN ile bunu yapabilir miyiz?

    Şimdiden tüm forum üyelerinin bayramını kutlarım.

  2. #2
    trunkmode is offline Administrator
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    1,331

    Default

    Siz hiçbir şey yapmasanızda default st açık ise sorun yaşamazsınız. Packet tracer da gözlemleyebilirsiniz.
    Stp makalelerini okuyabilirsiniz ana sayfada var.

  3. #3
    sahin1982 is offline Junior Member
    Join Date
    Jan 2016
    Posts
    14

    Default

    Cevabınız için öncelikle teşekkür ederim.
    iki switch arasındaki 4 adet trunk bağlantısını eş zamanlı kullanmak istiyorum.STP olursa diğer üç bağlantı disable duruma geçecektir.Bu dört trunk bağlantısını eş zamanlı çalıştırmak için nasıl bir yol izlemem gerekmektedir?Farklı vlanlar ile gelen trafikleri "trunk allowed" komutu ile taşıyabilir miyim?Bu durumda STP nasıl bir davranış gösterir?

    Teşekkür ederim

  4. #4
    xxcaglar is offline Member
    Join Date
    May 2016
    Posts
    38

    Default

    Etherchannel yaparsan olur sanki istediğin şey


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  5. #5
    sahin1982 is offline Junior Member
    Join Date
    Jan 2016
    Posts
    14

    Default

    Etherchannel yapılırsa,dört adet link tek bir kapasite gibi davranıp,trafik bu 4 link üzerinden session bazlı yada seçtiğimiz mode bazlı taşınacaktır.Trafiğin nereden taşınacağına switch karar verecektir.Benim istediğim 4 tane bağımsız trunk hattı yaratıp,bunlara olan trafiği istediğim VLAN bazlı yönlendirebilmek.Ben aslında kendi yöntemlerimle bu topolojiyi çalıştırdım.Aradaki bağlantılar Trunk değil,Access olursa broadcast olayını engelleyebiliyorsun.Trunk olursa "VLAN allowed" komutu ile yine birden fazla trunk bağlantısını aktif olarak kullanabiliyorsun.Ancak anlayamadığım birşey var,port altında storm-control komutunun level değerini 0.0 yaptığımda,halen broadcast aldığını gördüm ilgili portun.Sadece bu durum normal gözükmüyor...

  6. #6
    Nexus is offline Administrator - Founder
    Join Date
    May 2012
    Posts
    1,994

    Default

    Eğer channel yoksa her trunk'dan ayrı bir vlan taşıyabilirsin. Ama mantıksız bir şey bu. Portchannel yaparsan daha yedekli ve daha sorunsuz olur.
    “Bir kez kaçar uçurtman, sonra gökyüzüne küser insan…”

+ Reply to Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts