Cisco Switch, VLAN
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

+ Konuyu Cevapla
Toplam 2 Sayfadan 1. Sayfa 12 SonuncuSonuncu
Toplam 13 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Cisco Switch, VLAN

Arkadaşlar merhaba, Bir konuda sorum olacaktı.Bir omurga switch üzerinde iki tane vlan tanımlayıp daha sonra bu vlan ları birbirine statik route girmek istiyoruz.Omurga switch oldugundan layer 3 desteği bulunmakta.Genel itibarı

  1. #1
    Mülayim ARSLAN Guest

    Standart Cisco Switch, VLAN

    Arkadaşlar merhaba,

    Bir konuda sorum olacaktı.Bir omurga switch üzerinde iki tane vlan tanımlayıp daha sonra bu vlan ları birbirine statik route girmek istiyoruz.Omurga switch oldugundan layer 3 desteği bulunmakta.Genel itibarı ile nasıl bir konfigürasyon yapmalıyım ? İki vlan arasında bir tatik route girebilirmiyim ? Bu konuda bilgi ve döküman verecek arkadaşvarmı acaba.
    Şimdiden teşekkür ederim

    Mülayim ARSLAN




  2. #2
    akgun ozsoy Guest

    Standart re: Cisco Switch, VLAN

    eger switchin layer3 destegi varsa statik route girmene gerek yok.
    zaten her iki subneti de connected gorecektir.

    Akgun.

    _____

    From: Mülayim ARSLAN [mailto:[email protected]]
    Sent: 19 Aralık 2003 Cuma 11:52
    To: [email][email protected][/email]
    Subject: [cisco-ttl] VLAN


    Arkadaşlar merhaba,

    Bir konuda sorum olacaktı.Bir omurga switch üzerinde iki tane vlan
    tanımlayıp daha sonra bu vlan ları birbirine statik route girmek
    istiyoruz.Omurga switch oldugundan layer 3 desteği bulunmakta.Genel itibarı
    ile nasıl bir konfigürasyon yapmalıyım ? İki vlan arasında bir tatik route
    girebilirmiyim ? Bu konuda bilgi ve döküman verecek arkadaş varmı acaba.
    Şimdiden teşekkür ederim

    Mülayim ARSLAN

  3. #3
    Ciscoist isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2008
    Mesajlar
    189

    Standart

    Merhaba,

    İki vlan arasında neden iletişim kurulmaya çalışılıyor?

    İletişim madem sağlanacak o halde neden ayrı vlan larda tanımlanıyorlar?

  4. #4
    hakan isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Feb 2008
    Bulunduğu yer
    istanbul
    Mesajlar
    760

    Standart

    [QUOTE=Ciscoist;12637]Merhaba,

    İki vlan arasında neden iletişim kurulmaya çalışılıyor?

    İletişim madem sağlanacak o halde neden ayrı vlan larda tanımlanıyorlar?[/QUOTE]

    2 farklı departman düşünün muhasebe ve satış olmak üzere, bu 2 departmanında kullanıcakları bandwithi farklı hızlarda sınırlayıp networkunuzde kurmuş oldugunuz bir takım serverlara erişimleri farklı olucaktır bu ve daha bir çok sebeple local networkunuzden ve bant genişliğinizden max düzeyde verim elde edebilmek için VLAN yaparsınız.

    Ayrıca bu vlan içerisindeki bazı kullanıcıların yada bazı vlanların erişim bölgeleri herne kadar farklı ve olsada bazı zamanlar birbirleri ile dosya transferi yada daha farklı nedenlerle iletişime geçmeleri gerekmektedir, işte bu yüzdende farklı vlanların birbirleriye haberleşmesine izin veririsiniz.

    Örnekler ve nedenler daha fazla çogaltılabilir, ana nokta verimin arttırılmasıdır

  5. #5
    Ciscoist isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2008
    Mesajlar
    189

    Standart

    Bant genişliğini nasıl ayarlıyorsunuz örnek verebilirmisiniz?

    madem vlanar arası iletişim olabiliyor o halde vlan güvenliği kaybediliyor doğru mu?

    madem öyle sadece bandwith düşürün neden vlan yapıyorsunuz?

    bandwith i de ne anlamda nasıl düşürüyorsun anlamadım çünkü zaten çok yüksek hızlar yokki mevcut switchler üzerinde..

    ben anlayamadım konuyu kusura bakmayın

  6. #6
    kozalak isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Sep 2008
    Mesajlar
    457

    Standart

    vlan güvenliği kaybedilmez. yukarda yazılmış zaten farklı vlanlardaki kullanıcılar bazen birbiriyle iletişim gereği duyar(dosya transfeeri için vs). bandwith i bandwith komutu ile düşürüyosun istediğin interface te. zaten interfaceleri vlana kaydettirdiğin için de vlanın bandwith i düşmüş oluyo. niye boyle yapılıyo? herkes mevcut olan hızı sömürmesin,eşit paylaşsın falan diye.
    şöyle de bişe var mesela muhasebe kısmı internete çıkmasın ama satış kısmı internete çıksın dersiniz. muhasebe kısmının vlanına engel koyarsınız. o yuzden vlan oluşturmanız lazım.
    bi de şöyle bişe var. diyelim ki biri bilgisayarına virüs aldı, virüs te broadcast paketler yolluyor. bi süre sonra hatlar dolar ve iletişim imkansız hale gelir. böyel bi durumda vlan oluşturdugunuza sadece o vlana ait bilgisayarlar etkilenirken diğer vlanlar işini görmeye deveam eder. siz de sorunun nerde oldugunu daha kolay bi şekilde anlarsını.

  7. #7
    hakan isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Feb 2008
    Bulunduğu yer
    istanbul
    Mesajlar
    760

    Standart

    [QUOTE=Ciscoist;12641]Bant genişliğini nasıl ayarlıyorsunuz örnek verebilirmisiniz?

    madem vlanar arası iletişim olabiliyor o halde vlan güvenliği kaybediliyor doğru mu?

    madem öyle sadece bandwith düşürün neden vlan yapıyorsunuz?

    bandwith i de ne anlamda nasıl düşürüyorsun anlamadım çünkü zaten çok yüksek hızlar yokki mevcut switchler üzerinde..

    ben anlayamadım konuyu kusura bakmayın[/QUOTE]


    Bant genişliğini mevcut port yada vlan üzerinde rate-limit oluşturarak veririsiniz,

    sadece bir yada bir kaç departmanın düşük hızda internet erişimi kullanması için neden bütün şirkettin bandwith hızını düşürelim öyle değil mi? sadece belirli yerlere istediğimi hız ve erişim yetkilerini veririz daha kolay olur...

    Örn;

    i[B]nterface Hssi0/0/0

    description 45Mbps to R1

    rate-limit input 15000000 2812500 2812500 conform-action transmit exceed-action drop

    ip address 200.200.14.250 255.255.255.252

    rate-limit output 15000000 2812500 2812500 conform-action transmit exceed-action drop
    [/B]

    şekilnde yapılarak giriş ve çıkış hızını kontrol edebilirsiniz

    kolay gelsin

  8. #8
    Ciscoist isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2008
    Mesajlar
    189

    Standart

    Peki bu bandwith tanımlaması için vlanlara ayırmak şart mı?

    İki vlan arasındaki iletişim l3 te gerçekleşir diyoruz ya, iki ayrı vlan daki tüm clientler mı habereleşebiliyor yoksa sadeece istediklerimiz mi?

  9. #9
    hakan isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Feb 2008
    Bulunduğu yer
    istanbul
    Mesajlar
    760

    Standart

    [QUOTE=Ciscoist;12651]Peki bu bandwith tanımlaması için vlanlara ayırmak şart mı?

    İki vlan arasındaki iletişim l3 te gerçekleşir diyoruz ya, iki ayrı vlan daki tüm clientler mı habereleşebiliyor yoksa sadeece istediklerimiz mi?[/QUOTE]

    bandwithi sadece portada verebilirsiniz,

    iki vlan arasında ister tüm vlanı isterseniz vlan içinde bulunan clientlerı, clientlardan belirli kişilerin haberleşmesini sağlayabilirsiniz, bu tamamen networkünüzde ki gereksinimlere göre değişiklik gösteriri...

  10. #10
    Ciscoist isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Dec 2008
    Mesajlar
    189

    Standart

    sadece porta vermek için vlan a gerek yok anlıyorum buradan?
    yani siz yukarıda vlan ın tamamı için mi bandwith ayarladınız?

+ Konuyu Cevapla

Bu Konuyu Paylaşın !

Bu Konuyu Paylaşın !

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok