| |||||||
| Kayıt ol | Etiketler | Yardım | Üye Listesi | Ajanda | Arama | Bugünki Mesajlar | Bütün Forumları okunmuş kabul et |
| |||
| Arkadaşlar asterisk veya Voip ile ilgili sorularınızı yanıtlamaya çalışayım başlık altında sorabilirsiniz. Asterisk kurmak isteyen arkadaşlara trixbox tavsiye ederim asterisk kurulumunda birçok sıkıntı yaşamak yerine livecd ile işi bitirebilirsiniz. trixbox.org download adresinde isolar mevcut |
| |||
| Asterisk Nedir? Klasik pbx kutuları tüm hayati işlemleri donanıma yükler (tdm, hatlarla haberleşme vs...) ve bu yüzden pahalıdırlar. oysa günümüzde pc'ler ucuzdur ve artık tdm gibi ağır işleri yazılıma yükleyebileceğimiz performansa sahiptir. bu sebeple pbx kutularının(santralleri) yaptığı iş üzerinde klasik telefon hatlarına bağlantıyı sağlayan ucuz arayüz kartları olan pc'lere kaydırılırsa hem maliyetler düşürülür, hem de pc'lerin sağladığı esneklik ve ekstra uygulama zenginliği kazanılır. asteriks 4 ayrı protokol üzerinden voip yapabilir (sip, iax, mgcp and h.323) ve voip için bilgisayara ek bir donanım takılmasını gerektirmez. nisbeten ucuz fxove 'fxs' kartları ile de rahatça pstn hattına bağlanabilir.PRI için ise (Bu yazının bu bölümü alıntıdır güzel anlatmış.) http://store.voxilla.com/voip-produc...um-te120p.html Ne işime yarar? Bilgisayarınıza yükler ve bu bilgisayara bir fxo veya fxs kart takarsanız kendinize ait bir santraliniz olur. Kendime bir santral satın alırım gerek var mı ? Arkadaşlar asterisk kullanılarak yapılabilecek birçok şey var çağrı merkezi kurabileceğiniz kadar gelişmiş bir yazılım ses kaydetme,Veritabanı erişimi sağlama, vs... Call Center Sip Server PBX Santral Sesli Mesaj Telekonferans Çağrı bekletme vs... Nasıl kurarım? Asterisk direk linux tabanlı herhangi bir işletim sistemine kurmanı mümkün ama ben tavsiye etmem nedenine gelince kurulum aşamasında birçok sorun yaşarsınız açıkçası ben yaşadım.Bir inat uğruna uzun zamanımı yedi sonunda çalıştı ama hiç gerek yoktu.uğraşmak isteyen arkadaşlar.)bi daha düşün .) http://www.asterisk.org/ http://www.voip-info.org/wiki-Asterisk Buna gerek yok bir live cd veya buna benzer bir şekilde nasıl kurarım derseniz aklın yolu bir derim. www.trixbox.org adresinde asterisk için farklı versiyonlar var son versiyonu kurmanızı tavsiye etmem vmware üzerinde sil kur baya bir test ettim sıkıntı yaşadım trixbox 2.2.12 bence iyi download bölümündeki ISO file lar dikkatinizi çekicek arkadaşlar.Download ettikten sonra ISO file ı nero burn veya farklı bir yazılımla CD haline çevirin ve boot edin sonrası basit ekranlar bildiğiniz linux kurulumundan da kolay vmware im var diyen arkadaşlar içinde yine download bölümünden hazır image duruyor.Şimdi... 1-Download ettimm 2-ISO file ı Nero etc. cd ye yazdım 3-boot ettim 4-kurdum 5-Kurulum sırasında ip adresimi verdim Arkadaşlar kurulum bittikten sonra bakalım çalışıyormu diye bir test edelim derseniz "ip adresi artık siz ne verdiyseniz onu girin"benim yazdığım sallamadır." http://192.168.0.1 yalnız burda bir trick var arkadaşlar internet explorer son versiyonunda sayfası "açmayabilir"panik yapmyın.Firefox kullanın birde derim. 6-Karşınıza çıkan ekranın sağ üst köşesinde login var.User Mode username:maint password asswordYalnız burda dikkat edilecek çok önemli bir husus var.Trixbox a register olmanız şart www.trixbox.org adresinden kayıt olun !!nasıl olurum?Bu foruma nasıl oluysanız öyle nedenine gelince register olmayan kullanıcılar update işlemlerini yapamazlar vs..Web interface ekranının sol tarafında şu runningleri görüyormusunuz.HUD Server sizde olmayabilir önemli değil.!!! Asterisk Running web server Running cron server Running secure shell server Running Mysql Running HUD Server Running Admin arkadaşım benden how to istedi ama şu an gece saat 05:20 biraz vakit sıkıntısı çekiyorum.Bunu apar topar yazdım.Anlattığım konularla ilgili yada kurulum sırasında yada sonrası merak ettiklerinizi kafanıza takılanları bildiğim kadarıyla cevaplarım.Bunları zaten biliyorsanız dahi bilmeyen arkadaşlar olayı bir görsün öğrensin değilmi?Bir kuralım sonrasını hep beraber göreceğiz.Yazım dilimin aşırı sade olmasından dolayı şimdiden özür dilerim.sektörde amerikada yaşamız gibi ağdalı konuşan nasıl olsa çok var ama benim tarzım değil.)Asterisk bitsin Openser kurucaz alo diyeceğiz daha ![]() |
| |||
| http://asterisk.hosting.lv/ codec inizi cpu"nuz neyse burdan indirin cd /usr/lib/asterisk/modules altına copy edin. [root@asterisk1 ~]# asterisk -r Asterisk 1.2.23, Copyright (C) 1999 - 2007 Digium, Inc. and others. Created by Mark Spencer <markster@digium.com> Asterisk comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY; type 'show warranty' for details. This is free software, with components licensed under the GNU General Public License version 2 and other licenses; you are welcome to redistribute it under certain conditions. Type 'show license' for details. ================================================== ======================= Connected to Asterisk 1.2.23 currently running on asterisk1 (pid = 2791) Verbosity is at least 1 asterisk1*CLI> load codec_g729-gcc-athlon-sse.so You should then see something like: Loaded /usr/lib/asterisk/modules/codec_g729-gcc-athlon-sse.so => (G729/PCM16 (signed linear) Codec Translator, based on IPP) == Registered translator 'g729tolin' from format g729 to slin, cost 1 == Registered translator 'lintog729' from format slin to g729, cost 6 gibi abuk subuk birşey çıkacak asterisk1*CLI>quit [root@asterisk1 ~]# vi /etc/asterisk/sip.conf şu aşşağıdaki satıra allow=ulaw allow=ulaw bunu ekleyin allow=gsm allow=g729 bunlarda böle olacak buna dikkat edin disallow=all allow=ulaw [root@asterisk1 ~]# asterisk -r (tekrar asterisk console a girelim.) asterisk1*CLI> show codecs Disclaimer: this command is for informational purposes only. It does not indicate anything about your configuration. INT BINARY HEX TYPE NAME DESC -------------------------------------------------------------------------------- 1 (1 << 0) (0x1) audio g723 (G.723.1) 2 (1 << 1) (0x2) audio gsm (GSM) 4 (1 << 2) (0x4) audio ulaw (G.711 u-law) 8 (1 << 3) (0x8) audio alaw (G.711 A-law) 16 (1 << 4) (0x10) audio g726 (G.726) 32 (1 << 5) (0x20) audio adpcm (ADPCM) 64 (1 << 6) (0x40) audio slin (16 bit Signed Linear PCM) 128 (1 << 7) (0x80) audio lpc10 (LPC10) 256 (1 << (0x100) audio g729 (G.729A) 512 (1 << 9) (0x200) audio speex (SpeeX) 1024 (1 << 10) (0x400) audio ilbc (iLBC) 65536 (1 << 16) (0x10000) image jpeg (JPEG image) 131072 (1 << 17) (0x20000) image png (PNG image) 262144 (1 << 18) (0x40000) video h261 (H.261 Video) 524288 (1 << 19) (0x80000) video h263 (H.263 Video) 1048576 (1 << 20) (0x100000) video h263p (H.263+ Video) [root@asterisk1 ~]# sip show channels (komutu ile arama sırasında hangi codec i kullanııyor bakın g729 ise ok Konu voip tarafından (03-29-2008 Saat 11:34 ) değiştirilmiştir.. Sebep: ayıp:) |
| |||
| Merhaba Arkadaslar! Ben CIPT icin CBT Nuggets ariyorum, Release 4.0 icin buldum. Ama bana Release 6.0 icin lazim. Callmanager 6.0 icin CIPT1/2 videolari varmi ciktimi bilmiyorum? Yardimci olursaniz sevinirim. Saygilar Nuray |
| ||||
| doğası gereği asterisk çalışmak için sadece linux kernelini yeterli bulmuyor. ve doğası gereği pardus ta asterisk'in çalışması için gereken linux kernelinden hariç diğer paketleri barındırmıyor. ve doğal olarak asterisk pardus üzerinde çalışmıyor. kısaca debian kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
__________________ Cisco Certified Network Engineer |
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|