Multiple Spanning Tree Protocol
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

2007 yılından bu yana aktif olan ciscotr.com, artık " www.bilisim.pro " olarak devam edecektir.  
Mevcut mesajlarınız ve kullanıcı bilgilerinizle sitemizde katılıma devam edebilirsiniz.

+ Reply to Thread
Results 1 to 8 of 8
Like Tree5Likes
  • 4 Post By Nexus
  • 1 Post By AcLMasteR
Multiple Spanning Tree Protocol

MULTIPLE SPANNING TREE PROTOCOL MSTP bilinen STP protokollerinden elde edilmiş , genelde olumlu yanları alınarak olumsuz yanlarına dokunulmamış olan bir STP protokolüdür diyebiliriz. MSTP'ye neden ihtiyaç duyulmuş olabilir ? 802.1Q

  1. #1
    Nexus is offline Administrator - Founder
    Join Date
    May 2012
    Posts
    1,994

    Default Multiple Spanning Tree Protocol

    MULTIPLE SPANNING TREE PROTOCOL

    MSTP bilinen STP protokollerinden elde edilmiş , genelde olumlu yanları alınarak olumsuz yanlarına dokunulmamış olan bir STP protokolüdür diyebiliriz.

    MSTP'ye neden ihtiyaç duyulmuş olabilir ?

    802.1Q Common Spann-Tree bilindiği üzere tüm vlanlar için tek bir STP instance çalıştırır. Bu durumda redundant linklerden birisi daima forwarding durumdadır. Diğeri ise root port'un herhangi bir sebepten dolayı işlevini yapamaz hale gelmesini beklemektedir. Yük paylaşımı burada söz konusu değildir.

    PVST+'da her bir vlan için ayrı bir STP instance çalışır. Farklı vlanlar farklı linklerden taşınabilir. Yük paylaşımı da vardır. Ancak her bir instance switch için daha fazla memory daha fazla CPU yükü demektir.

    MSTP ise CST'nin tek instance ile tüm işi halledebilme yetisi, PVST+'nin de vlan bazında load sharing yapabilme özelliği alınarak oluşturulmuştur. Kısaca MST ile yapılan iş vlan gruplarını alıp bir region içinde STP instance'lar altında toplamaktır. Converce olarak da RSTP karakteristiklerini taşıdığı görülmektedir.. İMECE usulü yani...


    Nedir bu region ?

    MST regionlar tıpkı VTP menagement domainlere benzemektedir. MST region içinde olan switchleri sanki görünmeyen ve hepsini içine alan kocaman bir switch gibi kapsar.

    Her bir regionda 16 adet STP isntance çalıştırılabilir. Burada 0 numaralı instance her zaman default instance olan IST ( Internal Spanning Tree)'ye aittir. Bunun haricinde 1'den 15'e kadar instance çalıştırılabilir.

    Switchleri aynı region altında toplamak için tıpkı VTP gibi aynı parametlereler ile configure etmemiz gerekir. VTP V3 ile MST region bilgileri sanırım VTP domain boyunca otomatik olarak taşınabilmektedir...
    VTP v3 için gereklilikler sağlanıp versin 3 olarak yapılandırıldıktan sonra :
    #vtp vers v3
    #vtp client mst veya vtp server mst

    sonrasında server olan üzerinde mst yapılandırılır.

    #vtp primary mst force diyerek domaine yeni yapılandırma redist edilir.

    Bu aynı olması gereken MST parametreleri :

    Configration name
    Config revision number
    Instance ve bu instance'e map edilmiş vlanlar'dan oluşur .


    IST'ye değinmek gerekirse :

    MST region içinde her bir instance için ayrı BPDU kullanılmaz. Tek bpdu ile bu iş yapılabilmektedir. IST bu BPDU haberleşmesini gerçekleştirmek için vardır ve her zaman MSTI 0'dır . Default olarak tüm vlanlar IST'ye map edilmiş durumdadır. Buradanda diyebilirizki bir regionda sadece IST çalışıyorsa ilgili region tamamen CST çalışmaktadır .

    Tüm vlanlar IST'ye map edildi ve IST tüm regiondaki instance'ler için işi tek BPDU ile hallediyor ? Burası biraz kafa karıştırıcı gibi görünse de değil . Farklı instance'lere ait bridge/port priority , link cost gibi parametlereler IST BPDU'larında Mrecord Field'lerde taşınır. Her bir MST instance için IST BPDU'larında bir adet Mrecord Field reserve edilir.

    Şimdi bu algoritma nasıl çalışır biraz kurcalayalım :

    Converge yöntemi tıpkı RSTP'ye benzer . Root bridgeden bağımsız her bridge bpdu gönderebilir. Her bir BPDU IST ve her bir MST instance için gerekli tüm bilgileri içerir. Hello , Forward ve max age gibi değerler sadece IST için yapılandırılır. Diğer instanceler IST (MSTI 0)'ı referans alırlar. Mrecord hanelerinde timer gibi değerler bu sebeple olmaz. Ayrıca max-age gibi bir timer MSTP'de region içi haberleşmede yoktur. (Region dışı STP ilişkilerinde vardır) MSTP BPDU'larında max-age yerine max-hops değerinin yazıldığı bir alan bulunmaktadır. Tıpkı TTL değerine benzeyen bu değer IST root bridge tarafından maxhop değerine eşit olarak BPDU'ya yazılır. Bunu alan cihazlar ise bu değeri bir adet düşürerek relay ederler. Maxhop 0 olarak BPDU alan bir switch BPDU'u ignore edivermektedir.


    MST Yapılandırması :


    Fiziksel topolojimiz aşağıdaki gibi olsun ….




    Vlan 20-40 arasını sw3'den sw1'e giden uplink üzerinden vlan 60-80 aralığını ise sw3'den sw2'ye giden uplink üzerinden taşımak istiyoruz.

    Bu durumda 2 adet MST instance oluşturacağız , default olarak var olan IST ile birlikte region içinde toplam 3 adet instance'miz olacak .


    Her bir instance için de ayrı bir root bridge seçeceğiz. Yukarıda root yönlerini de belirttik bu durumda instance 0 için geriye kalan cihaz sw3 root , instance 1 için sw1 root ve instance 2 için sw2 root bridge olacaktır.


    Tüm cihazlarda portların trunk olduğunu,vlanların oluşturulduğunu ve trunk portlarda tüm vlanların allowed olduğunu varsayarak Sw1 ile işe başlayalım :

    Önce stp modunu MSTP olarak belirleyip MST region'u oluşturalım .

    Switch1:
    Sw1 (config)# spanning-tree mode mst
    Sw1 (config)# spanning-tree mst configuration
    Sw1 (config-mst)# name Ciscotr
    Sw1 (config-mst)# instance 1 vlan 20-40
    Sw1 (config-mst)# instance 2 vlan 60-80
    Sw1 (config)# spanning-tree mst 1 priority 8192 (burada instance bir için yukarıda bahsettiğimiz şekilde sw1'i root yapıyoruz)

    Benzer yapılandırmayı diğer cihazlara da uygulayalım :

    Switch2:
    Sw2 (config)# spanning-tree mode mst
    Sw2 (config)#spanning-tree mst configuration
    Sw2 (config-mst)# name Ciscotr
    Sw2 (config-mst)# instance 1 vlan 20-40
    Sw2 (config-mst)# instance 2 vlan 60-80
    Sw2 (config)# spanning-tree mst 2 priority 8192 ( spann-tree mst2 priority root primary olarakda yapabilirizzz )


    Switch3:
    Sw3(config)# spanning-tree mode mst
    Sw3 (config)#spanning-tree mst configuration
    Sw3 (config-mst)#name Ciscotr
    Sw3 (config-mst)#instance 1 vlan 20-40
    Sw3 (config-mst)#instance 2 vlan 60-80
    Sw3 (config)#spanning-tree mst 0 priority 8192 ( mst 0 = IST yani default instance'dir )




    Sonuçları bu yapıyı uyguladıktan görebilirsiniz. Ve aklınıza takılan her türlü soruyu sorabilirsiniz . İnter region MST ise inş bir başka zamana...

    (Sonuçlar GNS amcadan ötürü bulunmamakta ^^ )

    İyi çalışmalar.

    Murat KAYAPINAR
    Comm. Eng. & Elect. Eng.
    AcLMasteR, MCyagli, tcos and 1 others like this.
    “Bir kez kaçar uçurtman, sonra gökyüzüne küser insan…”

  2. #2
    AcLMasteR is offline Administrator
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Ankara
    Posts
    1,189

    Default

    emeğine sağlık |Dunc| arkadaşım.
    Nexus likes this.
    The day that never comes

  3. #3
    gandalf_3466 is offline Senior Member
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    264

    Default

    Elinize saglik, cok guzel anlatim olmus.

  4. #4
    tcos is offline Member
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Heilbronn
    Posts
    92

    Default

    Hangi durumlarda yeni region olusturulur ve birden fazla region ayni anda olabilirmi?

    (Bu soruyu CCNP Anlik soru cevaplardami sormaliydik acaba?)

  5. #5
    md_mehmet52 is offline Moderator
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Ünye
    Posts
    196

    Default

    emeğine sağlık üstad

  6. #6
    Nexus is offline Administrator - Founder
    Join Date
    May 2012
    Posts
    1,994

    Default

    Quote Originally Posted by tcos View Post
    Hangi durumlarda yeni region olusturulur ve birden fazla region ayni anda olabilirmi?

    (Bu soruyu CCNP Anlik soru cevaplardami sormaliydik acaba?)
    İhtiyaç varsa dilediğin kadar MST region oluşturabilirsin birden fazla region'da aynı anda olabilir(aynı cihaz üzerinde olmamak kaydı ile).. Bir kısıtlama sözkonusu değil.

    MST oluşturma amacı tüm yolları kullanabilmek bu sayede dolaylı yoldan loadbalance yapabilmek. CPU + memory tasarrufuda bir diğer faydası..

    Birden fazla mst region oldugunda durum biraz değişir. Onu ise yakın bir zamanda yazmaya çalışacagım .
    “Bir kez kaçar uçurtman, sonra gökyüzüne küser insan…”

  7. #7
    tcos is offline Member
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Heilbronn
    Posts
    92

    Default

    Tesekkürler. Benim merak ettigimde acaba ayni cihaz üzerinde oluyormu sorusuydu. Tamam...

    Ozaman devamini bekliyoruz insallah.

  8. #8
    TESLA is offline Member
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    46

    Default

    Cisco ve HP mixed systemde mst 1 (vlanlarımız oldugu instance) priority 0 'ın root yaptığını yazan dokumanlar var, sizde ise tam tersi. (sadece cisco da olduğu için mi ?)

+ Reply to Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts