GNS3 Kullanımı
CLI Guru - Cisco Eğitim ve Danışmanlık Merkezi |

+ Konuyu Cevapla
Toplam 4 Sayfadan 1. Sayfa 123 ... SonuncuSonuncu
Toplam 36 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Like Tree4Likes
GNS3 Kullanımı

Öncelikle merhabalar arkadaşlar . Bu işe yeni başladığım zaman uygulama ihtiyacını packet tracer'da gidermeye çalışırdım. Ancak bir süre sonra yetersizliği ve bazı uygulamalarda düzgün çalışmadığını anlayınca GNS3'e yöneldim. Layer2'de hala

  1. #1
    Nexus isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    May 2012
    Mesajlar
    1,997

    Standart GNS3 Kullanımı

    Öncelikle merhabalar arkadaşlar . Bu işe yeni başladığım zaman uygulama ihtiyacını packet tracer'da gidermeye çalışırdım. Ancak bir süre sonra yetersizliği ve bazı uygulamalarda düzgün çalışmadığını anlayınca GNS3'e yöneldim. Layer2'de hala eksik yanları olsa da çoğu uygulaması cihazın aynısı denebilir.

    GNS3 nasıl kullanılır ? Bu hususu anlatmaya çalışacağım ..

    PC gereklilikleri : En az 3 gb ram , En az Intel Core 2 Duo serisi işlemci işimizi rahatlıkla görür. Grafik kartı vs onboard olması yeterli.

    En az yukardaki bir kaç kriteri sağlıyorsa bilgisayarımız Download GNS3 adresinden GNS3 uygulamasının setup'ını indiriyoruz.

    İndirme işleminin bitimini takiben GNS3'ü kuruyoruz.

    Kurulum menüsünde GNS setup paketi içinde olan her uygulamayı kuru şeçiyoruz ve kurulumu bitiriyoruz.



    Kurulum sona erdiğinde sahip olduğumuz cisco router IOS imajlarını uygulamaya tanıtıyoruz. Kullanabileceğiniz IOS imajları Cisco 2600,3600,3700 ve 7200 serileridir. (Bu arada programı açınca bize projeyı kaydetmek isteyip istemedıgımızı soruyor. Dosya konumlarını ,proje adını ayarlayıp save nvrams & virtual disks ve Save IOS images seçeneklerini seçerek projemizi oluşturuyoruz.) IOS imajını temin ettiğimizde uygulamadaki uygun sanal cihaza tanıtmak için :

    GNS programı üzerinden Edit> IOS Images and Hypervisors'e tıklıyoruz veya kısayol olarak buraya Ctrl + Shift + I ile gidebiliriz.

    Karşımıza gelen menü bizden özetle uygun imaj ile uygun cihazı eşleştirmemizi bekliyor. Bunun için aşağıdaki linkte küçük bir örnek mevcut.



    IOS ve cihaz seçimi.

    Yanlış imaj seçtiğinizde cihaz çalışmıyor , çok yanlış seçerseniz daha seçmeden uyarıyor

    IOS yükleme işlemini de tamamladık. Sonra cihaz konfigürasyonunu yapmak için IOS'u tanıtılmış cihazı sürükleyip ortadaki beyaz alana bırakalım . Bır problem yok ise cihaz oradaki yerini alıyor.



    Router

    Şekilde görüldüğü gibi cihaza sağ tıkladığımızda yapabileceklerimizi gösteriyor. Biz cihazımızı start etmeden önce üzerine kullanmayı düşündüğümüz modülleri eklemeliyiz.

    Bunuda cihaz üzerine sağ tıkladıktan sonra Configure seçeneğinden yapabiliriz. Configure menüsüne girdiğimizde orada gördüğümüz memories and disks sekmesinde sanal cihaza rezerve edilecek nvram ve ram alanını değiştirebilirsiniz.

    Slots sekmesinde ise cihaza eklemek istediğimiz fiziksel modül eklentilerini yapabiliriz.



    Modül ekleme

    Modülleri cihaz kapalı iken eklemeliyiz. Bazen birden fazla cihazı kullanacaksak cihazlar kapalı konumda iken aralarında ki bağlantıları yaptığımızda modüller otomatik eklenir. Bunu kullandıkça sizde keşfedersiniz. Slotları ekledik cihazı açmak için start'a tıklıyoruz. Console bağlantısı atıp durumunu gözleyebiliriz. Cihaza konsol atmak için içinde default olarak Putty bulunuyor. Bunu değiştirmek isterseniz resimde gördüğünüz terminal command satırındaki putty.exe yerine konumu ile birlikte terminal programını yazmanız gerekiyor. Satırda bulunan diğer parametreleri silmemelisiniz. Örn : "C:\Program Files (x86)\putty.exe" gibi bir değeri putty.exe yerine yazabilirsiniz.

    Her terminal programını kullanamazsınız kullanabilecekleriniz aşağıdakilerle sınırlıdır:
    Putty (Windows 64 bits)
    Putty (Windows 32 bits)
    Putty (Windows, included with GNS3)
    SecureCRT (Windows 64 bits)
    SecureCRT (Windows 32 bits)
    TeraTerm (Windows)
    Telnet (Windows)
    xterm (Linux/BSD)
    Putty (Linux/BSD)
    Gnome Terminal (Linux/BSD)
    KDE Konsole (Linux/BSD)
    Terminal (Mac OS X)
    iTerm (Mac OS X)


    Cihaza konsol attığımızda bizi initial conf modda karşılaması gerekir . Eğer burayı gördü iseniz cihazınız çalışıyor demektir.

    Pc kapasitesine göre bir veya birden çok cihazı çalıştırdığınızda göreceksiniz ki bilgisayarınızın işlemci yükü %100 olmuş . Bunun önüne geçmek için cihazlara IdlePC
    değeri hesaplatmanız gerekir.Cihaz üzerine sağ tıklayıp orada idlepc'ye tıklayarak optimum değeri otomatik olarak hesaplatarak uygulayabilirsiniz.

    Veya kökten çözüm GNS console satırına : idlepc idlemax /all 100 komutunu girerseniz komple tüm cihazlara uygular .

    Idle pc sorunuda çözüldü sıra geldi cihazları birbirine bağlamaya :

    Modülleri ekledik cihazları açtık. Veya cihazlar kapalı modüller otomatik eklensin istiyoruz :

    Add link butonunu link tipini seçmek ve eklemek için kullanıyoruz.

    Orada gordugunuz manuel seçeneği bize arayüz tipini sormaksızın cihaz üzerindeki modüllere göre cihazları bağlamamızı ister. Diğer seçenekler ise doğrudan ilgili arayüzü en küçük slot/yuva/port sırasına göre irtibatlar.


    Not : Cihaza sağ tıklayarak kullanabileceğiniz start reboot console vb komutlar sadece o cihazi ilgilendirir. Ancak programın yatay menüsündeki benzer butonlara tıklarsanız topolojide bulunan tüm cihazları ilgilendirir.

    Yukardaki işlemleri yaparak basit topolojiler oluşturabilirsiniz kaydedip ilerde üzerinde çalışmaya devam edebilirsiniz.


    GNS3 hakkında her türlü sorunuzu burdan sorabilirsiniz.


    Burada ise nasıl bir lab kurulur basit bir şekilde anlatılmış : http://geexhq.com/wp-content/uploads...etwork-lab.pdf
    Konu Nexus tarafından (03.03.2013 Saat 12:32 ) değiştirilmiştir.
    meyilmaz likes this.
    “Bir kez kaçar uçurtman, sonra gökyüzüne küser insan…”

  2. #2
    deoset89 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Member
    Üyelik tarihi
    May 2011
    Bulunduğu yer
    İstanbul
    Mesajlar
    61

    Standart

    Emeğine sağlık...
    Nexus likes this.

  3. #3
    theneablood isimli Üye şimdilik offline konumundadır Junior Member
    Üyelik tarihi
    Aug 2009
    Mesajlar
    3

    Standart

    Merhaba,
    GNS3 için ios dosyalarını bulamıyorum.Bulduğum bütün linkler kırık geliyor.Yardımcı olabilecek var mıdır?

  4. #4
    yakaza isimli Üye şimdilik offline konumundadır Member
    Üyelik tarihi
    Oct 2011
    Mesajlar
    55

    Standart

    Bursayı bir deneyin isterseniz.
    Cisco IOS 12.4

  5. #5
    Nexus isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    May 2012
    Mesajlar
    1,997

    Standart

    Cisco IOS

    Burada herşey mevcut
    “Bir kez kaçar uçurtman, sonra gökyüzüne küser insan…”

  6. #6
    ahmeter isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Sep 2011
    Mesajlar
    100

    Standart

    Merhaba dostlar,bir maruzatım olacaktı GNS3 ile ilgili olarak.

    Yıllardır packet tracer kullanırım artık GNS3'e bir adım atmak istiyorum.Kullanıyorum 3 gündür.Yalnız bir konuda sıkıntı yaşıyorum çözemedim.

    Packet tracer'da pc ekleyebiliyorken GNS3'te ekleyemiyor muyuz?Ben mi gözden kaçırdım bu olayı?

    Yardımcı olursanız çok memnun olurum....

  7. #7
    trunkmode isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Jun 2008
    Mesajlar
    1,332

    Standart

    daha çekmiş olduğum video var dikkatle izlerseniz konu içerisinde geçiyor yalnız ses yok mic sorunu vardı

    Alıntı trunkmode Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    GNS3' de Çalışan Routerları Local Networke Dahil Ederek Gerçek Lab Ortamı Kurmak





    Ben en temel uygulamayı gösterdim gerisi sizin ufkunuza kalmış. İsterseniz O Routerı bir Wan Router olarak konfigure edip Internet içinde kullanabilirsiniz tabi modeminizi bridge moda çekerek

  8. #8
    ahmeter isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Sep 2011
    Mesajlar
    100

    Standart

    Çok açıklayıcı oldu teşekkür ederim.

    Peki 1 adet pc ekledim.Bunu arttırabiliyor muyum?İlla gerçek bir pc'mi olması gerekiyor?

    Örneğin bir topoloji yapacağım ve de 10 tane pc olması gerekiyor.Bu durumda ne yapmam gerekiyor?

  9. #9
    trunkmode isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Jun 2008
    Mesajlar
    1,332

    Standart

    pcler aynı subnette olacaksa 1 yada 10 adet olması çok önemli değil. farklı subnette kullanmak içinse birden çok ethernet gns3 e adapte edilmeli yada loopback interface kullanırsınız. nasıl yapılacağını videoda gösterdim.

  10. #10
    ahmeter isimli Üye şimdilik offline konumundadır Senior Member
    Üyelik tarihi
    Sep 2011
    Mesajlar
    100

    Standart

    Teşekkür ederim hocam.Bu kötü oldu ya.
    Keşke daha pratik bir yolu olsaydı.

+ Konuyu Cevapla

Bu Konuyu Paylaşın !

Bu Konuyu Paylaşın !

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok