Öncelikle merhabalar arkadaşlar . Bu işe yeni başladığım zaman uygulama ihtiyacını packet tracer'da gidermeye çalışırdım. Ancak bir süre sonra yetersizliği ve bazı uygulamalarda düzgün çalışmadığını anlayınca GNS3'e yöneldim. Layer2'de hala eksik yanları olsa da çoğu uygulaması cihazın aynısı denebilir.
GNS3 nasıl kullanılır ? Bu hususu anlatmaya çalışacağım ..
PC gereklilikleri : En az 3 gb ram , En az Intel Core 2 Duo serisi işlemci işimizi rahatlıkla görür. Grafik kartı vs onboard olması yeterli.
En az yukardaki bir kaç kriteri sağlıyorsa bilgisayarımız Download GNS3 adresinden GNS3 uygulamasının setup'ını indiriyoruz.
İndirme işleminin bitimini takiben GNS3'ü kuruyoruz.
Kurulum menüsünde GNS setup paketi içinde olan her uygulamayı kuru şeçiyoruz ve kurulumu bitiriyoruz.
Kurulum sona erdiğinde sahip olduğumuz cisco router IOS imajlarını uygulamaya tanıtıyoruz. Kullanabileceğiniz IOS imajları Cisco 2600,3600,3700 ve 7200 serileridir. (Bu arada programı açınca bize projeyı kaydetmek isteyip istemedıgımızı soruyor. Dosya konumlarını ,proje adını ayarlayıp save nvrams & virtual disks ve Save IOS images seçeneklerini seçerek projemizi oluşturuyoruz.) IOS imajını temin ettiğimizde uygulamadaki uygun sanal cihaza tanıtmak için :
GNS programı üzerinden Edit> IOS Images and Hypervisors'e tıklıyoruz veya kısayol olarak buraya Ctrl + Shift + I ile gidebiliriz.
Karşımıza gelen menü bizden özetle uygun imaj ile uygun cihazı eşleştirmemizi bekliyor. Bunun için aşağıdaki linkte küçük bir örnek mevcut.
IOS ve cihaz seçimi.
Yanlış imaj seçtiğinizde cihaz çalışmıyor , çok yanlış seçerseniz daha seçmeden uyarıyor![]()
IOS yükleme işlemini de tamamladık. Sonra cihaz konfigürasyonunu yapmak için IOS'u tanıtılmış cihazı sürükleyip ortadaki beyaz alana bırakalım . Bır problem yok ise cihaz oradaki yerini alıyor.
Router
Şekilde görüldüğü gibi cihaza sağ tıkladığımızda yapabileceklerimizi gösteriyor. Biz cihazımızı start etmeden önce üzerine kullanmayı düşündüğümüz modülleri eklemeliyiz.
Bunuda cihaz üzerine sağ tıkladıktan sonra Configure seçeneğinden yapabiliriz. Configure menüsüne girdiğimizde orada gördüğümüz memories and disks sekmesinde sanal cihaza rezerve edilecek nvram ve ram alanını değiştirebilirsiniz.
Slots sekmesinde ise cihaza eklemek istediğimiz fiziksel modül eklentilerini yapabiliriz.
Modül ekleme
Modülleri cihaz kapalı iken eklemeliyiz. Bazen birden fazla cihazı kullanacaksak cihazlar kapalı konumda iken aralarında ki bağlantıları yaptığımızda modüller otomatik eklenir. Bunu kullandıkça sizde keşfedersiniz. Slotları ekledik cihazı açmak için start'a tıklıyoruz. Console bağlantısı atıp durumunu gözleyebiliriz. Cihaza konsol atmak için içinde default olarak Putty bulunuyor. Bunu değiştirmek isterseniz resimde gördüğünüz terminal command satırındaki putty.exe yerine konumu ile birlikte terminal programını yazmanız gerekiyor. Satırda bulunan diğer parametreleri silmemelisiniz. Örn : "C:\Program Files (x86)\putty.exe" gibi bir değeri putty.exe yerine yazabilirsiniz.
Her terminal programını kullanamazsınız kullanabilecekleriniz aşağıdakilerle sınırlıdır:
Putty (Windows 64 bits)
Putty (Windows 32 bits)
Putty (Windows, included with GNS3)
SecureCRT (Windows 64 bits)
SecureCRT (Windows 32 bits)
TeraTerm (Windows)
Telnet (Windows)
xterm (Linux/BSD)
Putty (Linux/BSD)
Gnome Terminal (Linux/BSD)
KDE Konsole (Linux/BSD)
Terminal (Mac OS X)
iTerm (Mac OS X)
Cihaza konsol attığımızda bizi initial conf modda karşılaması gerekir . Eğer burayı gördü iseniz cihazınız çalışıyor demektir.
Pc kapasitesine göre bir veya birden çok cihazı çalıştırdığınızda göreceksiniz ki bilgisayarınızın işlemci yükü %100 olmuş . Bunun önüne geçmek için cihazlara IdlePC
değeri hesaplatmanız gerekir.Cihaz üzerine sağ tıklayıp orada idlepc'ye tıklayarak optimum değeri otomatik olarak hesaplatarak uygulayabilirsiniz.
Veya kökten çözüm GNS console satırına : idlepc idlemax /all 100 komutunu girerseniz komple tüm cihazlara uygular .
Idle pc sorunuda çözüldü sıra geldi cihazları birbirine bağlamaya :
Modülleri ekledik cihazları açtık. Veya cihazlar kapalı modüller otomatik eklensin istiyoruz :
Add link butonunu link tipini seçmek ve eklemek için kullanıyoruz.
Orada gordugunuz manuel seçeneği bize arayüz tipini sormaksızın cihaz üzerindeki modüllere göre cihazları bağlamamızı ister. Diğer seçenekler ise doğrudan ilgili arayüzü en küçük slot/yuva/port sırasına göre irtibatlar.
Not : Cihaza sağ tıklayarak kullanabileceğiniz start reboot console vb komutlar sadece o cihazi ilgilendirir. Ancak programın yatay menüsündeki benzer butonlara tıklarsanız topolojide bulunan tüm cihazları ilgilendirir.
Yukardaki işlemleri yaparak basit topolojiler oluşturabilirsiniz kaydedip ilerde üzerinde çalışmaya devam edebilirsiniz.
GNS3 hakkında her türlü sorunuzu burdan sorabilirsiniz.
Burada ise nasıl bir lab kurulur basit bir şekilde anlatılmış : http://geexhq.com/wp-content/uploads...etwork-lab.pdf
Bu Konuyu Paylaşın !