PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Fiber Optik Terimleri

pcpc
12-09-2009, 10:23
merhabalar;
fiber optik ile ilgili pek bilgim yok.
Siz değerli ustalarımdan fiber optik ile ilgili kavramları öğrenmek istiyorum.
Sorularıma geçelim;

1)Single mod multi mod arasındaki farklar nelerdir? Nerelerde kullanılırlar?

2)Hangi konnektör tipine karar vereceğimi nasıl belirlerim.(LC,SC....)

3)Fiber optik kabloyu rj olarak sonlandırabilirmiyim?

teşekkürler

Soul
12-09-2009, 10:33
single mod fiber --- daha uzak mesefalere 10-40 km gibi veri tasınmasına imkan saglar
multi mod fiber --- 550 metreye kadar veri tasıyabilirsin

lc- sc- şimdilerde lx bunlar connector tipleridir elindeki sfp ye gore connector belirleyebilirsin zaten sigle mode ve multi mod connectorleri birbirinden farklıdır.

fiberi araya bir convertor koyarak fiber to rj 45 seklinde sonlandırabilirsin.

pcpc
12-09-2009, 10:46
soul cevabın için teşekkür ederim.
bu connectör tiplerinin hız mesafe gibi kavramlar için aralarında bir fark varmıdır.
yani ben şu hızda lx şu hızda lc kullanırım diye birşey varmı?
teşekkürler

GhoSt
12-09-2009, 10:52
Multimode (50mikron) 550 metreye kadar gigabit,2 km ye kadar fastethernet çalışır

ST ve SC genelde patch panellerde kullanılır
Gbiclerde SC , SFP lerde LC girişi vardır

pcpc
12-09-2009, 13:39
arkadaşlar cevaplarınız için teşekkür ederim.
fiber optik kablo çekmem gereken iki yer var (1Km kadar) mesafe de.
kabloyu yer altından geçireceğiz bu kablonun fare,sıcaklık gibi faktörlerden etkilenmemesi için önerileriniz nelerdir.
fiber optik kablolamasında tecrübelerinizi yazarmısınız
teşekkürler

GhoSt
12-09-2009, 18:40
Fare :D
Outdoor fiberin zaten zırhı vardır merak etme hiç bişiy olmaz

mert
12-09-2009, 21:19
Benim gördüğüm yer altında bir kaç yöntem var

birincisi fiberi direk toprağa sermek burada genelde en az 2 metre derine sermek lazım. Toprağı kazdıktan sonra önce kum dolduruluyor, sonra kablo seriliyor üstüne belli bir miktar toprak serildikten sonra taş diziliyor en son olarak da uyarıcı bant seriliyor. Bant ve taş koymanın amacı yanlışlıkla kazı yapanları uyarmak. Bu yöntemin avantajı ucuz olması dezavantajı kablo koparsa tamirinin uzun sürmesi

ikinci yöntem toprağı yaklaşık bir metreye kadar kazıp toprağı düzelttikten sonra üstüne 100mm veya 200mm PVC boru konuyor. Ortalama her 100m de bir kuyu konuyor. Eğer boru bir yolun altından geçiyorsa buralarda çelik boru ve beton ile koruma yapılıyor.Bu korumanın amacı çok yüksek tonajda ki kamyonların boruları parçalamasını engellemek. Bu yöntem daha pahalı bir yöntem avantajı kablo koptuğu zaman tamirinin çok kolay olması ve sonradan başka kablo geçmesine imkan tanıması.

Bunun dışında son zamanlarda kullanılan başka bir yönteme de bu forumda rastlamıştım. Kazı yapmanın mümkün olmadığı yerlerde beton çok az kesilerek içine özel bir kablo konup kapatılıyor. Bunun uygulamasını görmediğim için bir şey söyleyemeyeceğim.

Fare konusuna gelince :)
Eskiden böyle bir problem vardı ancak yanlış bilmiyorsam artık outdoor fiberler Ghost arkadaşımızın söylediği gibi çok sağlam artık böyle bir problem kalmadı.

Fare denince aklıma geldi.Benim başıma yıllar önce bir fındık faresi çok işler açmıştı.Ana ofise çok uzak mesafede bir bekçi kulubesi vardı. Taş binada zavallı fare sığınak olarak bizim fiber sonlandırma kutusunu seçivermiş çok garip bir şekilde kutuda sadece çalışan kılları ısırıp parçalıyordu. Bir iki defa network arızası alıp patch kabloları yandaki kıllara geçirdikten sonra tamir ekibini çağırdık adamlar kutuyu açınca bir baktık fare kabloların işaretlenmesi için konan kağıtları ısırıp toplamış kendine yatak yapmış. Bizi görünce arkasına bakmadan kaçtı :)
Bizde fiberleri tamir ettirip kutunun her tarafını bantladık.

Kıssadan hisse ne kadar önlem alırsan al fiber kablo en beklenmedik zamanda kopabilir bu tip durumlar için kablosuz yedek hat çekmek ve/veya bir fiber tamir firması ile bakım anlaşması yapmak da çok önemli.