PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Frame Relay OSPF Yardım - Open Shortest Path First (OSPF) Konfigurasyonu Nasıl Yapılır ?

omerfahri
09-01-2009, 21:28
merhaba arkadaşlar,
frame relay multipoint topoloji oluşturdum.
ospf ile network 'leri öğrenmesini istiyorum fakat ospf çalışmıyor.
ekte yapmış olduğum konfigürasyonu ekliyorum.
istanbul - ankara arası ospf konfigürasyonuna bakabilirmisiniz. nerede yanlış yapıyorum..
saygılar

AcLMasteR
09-01-2009, 22:34
eger ospf i Frame Relay üzerinden kuruyosanız GNS3 yada dynagen kullanmanızı tavsiye ederim bide benim gördüğüm dead ve hello intervalleri girmemişsiniz

fleon
09-01-2009, 23:49
Ankara routerinda
Router(config)#int s0/0.1
Router(config-subif)#ip ospf network broadcast

İstanbul routerinda
Router(config)#int s0/0.100
Router(config-subif)#ip ospf network broadcast

yaparsan calisir.

fleon
09-01-2009, 23:53
Bu arada, sdttngr'ün dediği gibi dead ve hello intervaller de bu tür sorunlara neden olabilir. Routing bilgisini paylasacak router'ların hepsinde bu değerler aynı olmak zorunda. Ama sen özellikle değistirmediysen bu degerler tüm router'larda default değerindedir, yani hepsinde aynıdır. Bu nedenle bi sıkıntı olmaz.

AcLMasteR
09-01-2009, 23:57
encapsulation Frame-relay olduguna default olarak network type non-broadcast degilmi bide benim şimdiye kadar gördüğüm konfi lerde osfp kullanıldıgında over FR de. dead ve hello internvalleri değişiyor yoksa yanlışmıyım :S

AcLMasteR
09-02-2009, 00:05
ospf le FR config yapıyosanız bu degerleri girmeniz gerekir malesef OSPF bunu anlamıyo :) EIGRP kullansaydınız cok daha basit olurdu kendisi tanıyo maşallah canavar yaw EIGRP :)

fleon
09-02-2009, 00:11
evet dostum. yaptım ve çalıştı..
hello ve dead time 'ları ile oynamadım. default ayarlarında..
peki bu komutu girmemizdeki sebep nedir.
ospf zaten broadcast yapacağını bilmiyormu. frame relay olunca ne değişiyor

Cevap hemen sorunun içinde gizli. Diyorsun ya default ayarlarında çalışıyor diye. OSPF over frame-relay'de default ayar non-broadcast zaten. OSPF'i broadcast olarak çalıştırmak için özellikle komutla belirtmek gerek.

Forum da bununla ilgili bir tartışma vardı galiba.. Buna da bi gözat faydalı olur.

http://www.ciscotr.com/forum/cisco-router/4602-ospf-multipoint-ve-frame-relay.html

muratymurat
09-02-2009, 08:26
dostum sen multipoint yaptığın için aşağıdaki confu bolgelere yaz duzelır

bbr1>router ospf 1
network x.x.x.0 0.0.0.255 area0
int se0/0
ip ospf network point-to-multipoint

fleon
09-02-2009, 09:39
arkadaşlar çıldırmak üzereyim. tüm tanımları yaptım. iki node arasında çalışmaya başladı. fakat diğer node larıda devreye sokunca ospf durdu yine..
split-horizon dedim kapadım. dead-hello time doğru. ospf broadcast tamam..
ne yanlış ki. topology çalışmıyor..
tekrar ekliyorum..
beni bu dertden kurtarın yoksa uyamıycam:(

İlk verdiğin ile ikinci verdiğin dosyalar farklı mı yani dediğim ip ospf network broadcastleri yaptın mı ikinci verdiğin dosyada?

Bir de çalışmayan nedir? Istanbul ve Ankara OSPF kullanıyor, diğerleri EIGRP. Tam olarak yapmak istediğin nedir? Diğerlerini de OSPF yapıp çalıştırmak mı? yoksa EIGRP olarak bırakıp öyle mi çalıştırmak istiyorsun?

Tam anlayalım ki yardımcı olalım.

fleon
09-02-2009, 13:45
ip ospf network broadcast yaptım.
ikinci eklediğim dosyaya bakarsanız daha iyi olacaktır..
ilk eklediğim topoloji .p2p den kopya olduğu için diğer site 'larda tam düzeltme yapmamıştım. ilkden istanbul ankara konuşturayım sonra diğerlerini düzeltirim diye düşündüm..önce onlar konuşmaya başladı network 'leri öğrendiler. ama diğerlerinide konfigüre edince ospf durdu :(
ikinci eklediğim dosyada hepsini ospf çektim..
amacım ankara üzerinden hub&spoke topology.
ospf le tüm spoke network leri öğrensin..

Sorun DR secimiyle ilgili. Hub olan routerin (ankara) DR secilmesi lazım ki routing bilgisi düzgünce paylasilsin.

DR sectirmek için,
1. Priority yükseltilebilir veya
2. Priority'ler aynıysa en yüksek ip'ye sahip loopback interface'in olduğu router DR olur veya
3. Loopback interface yoksa en yüksek ip'ye sahip interface'in olduğu router DR olur.

DR ve BDR secimiyle ilgili durumu takip etmek icin routerlar'da asagidaki komutu calistir.
Router# debug ip ospf adj

Senin topolojinin çalışması için Ankara router'ina bir loopback interface ekledim. Böylece Ankara DR olmuş olacak.
Router(config)#int loopback 1
Router(config-if)#ip address 192.168.1.1 255.255.255.0

Simdi DR election sürecinin yeniden baslamasi için ya "clear ip ospf process" çalıştıracaksın (bu komut packet tracer'da desteklenmiyor) yada configuration'ı kaydettikten sonra cihazları açıp kapatacaksın. (Power cycle devices)

Açıldıktan sonra eger söylediğim debug modunu açtıysan. DR secim sürecini göreceksin. Bu secimler bittiginde bütün router'larda routing bilgilerinin update olduğunu göreceksin.

Kayseri routerı haric. Kayseri routerinda routing protokolünü EIGRP'de bırakmıssın. Düzeltmek için

Router(config)#no router eigrp 100
Router(config)#router ospf 1
Router(config-router)#network 180.16.0.0 0.0.255.255 area 0
Router(config-router)#network 172.19.0.0 0.0.255.255 area 0

kolay gelsin.

cdp
01-10-2010, 19:03
muratymurat teşekürler çok yardımcı oldun ..

syslog2
01-10-2010, 20:18
selam bu arada konuya girmek istiyorum dr seçimi priority sibüyük olan dr oluyordu değilmi. eğer iki router priority de aynıysa büyük olan ip dr olur, ayrıca priorty sini birrouterın 0 yaparsak o router dr seçilmesini önlemiş oluruz bulonuyu biraz açabilecekolan varmı

AcLMasteR
01-10-2010, 21:48
DR BDR ve DROTHER seçimlerinde ilk önce priority lere bakılır eger priority eşitse router up olan interfaceler üzerindeki IP lere bakılır büyük olan hangisiyse(her iki değer içinde geçerli) DR olarak belirlernir

syslog2
01-11-2010, 13:01
tşkler. yannlız kelime hatasımı oldu drother seçimi ne demek anlayamadım,dr bdr anladımda

DR BDR ve DROTHER

AcLMasteR
01-11-2010, 13:06
dr ve bdr olmayanlar drother lardır :)

syslog2
01-11-2010, 13:56
hımmmm bak bunu bilmiyordumacl master gerçekten mastermışssın :D,