Orijinalini görmek için tıklayınız : Mediatrix-1204 VoIP FXO Gateway - Alternative to Mediatrix 1204 FXO Gateway Tribox
xtremend33
04-27-2009, 19:46
İyi akşamlar arkadaşlar...
Ben Mediatrix 1204 cihazı hakkında merak ettiğim bir konu var
aslında konu portlar la ilgili
netten baktıgıma göre bu cihaz üzerinde 4 adet FXO portu var!
anlamadığım şeyse bu portlar tam olarak ne için?
bu portlara direk olarak İP telefonlar mı bağlanıyor!
yoksa bu portlardan herhangi bir şirket içerisinde bulunan iç telefon santrallerine mi bağlanıyor?
çünki cihazın özelliklerinde hem mono hem İP telefonlar bağlana bilir diyor ancak ben anlıyamadım mono telefonları direk olrakmı yoksa bir santral bağlantısıylamı kuruyor?
Ve arkadaşlar bu tür ürünlerin kurulumu klasik ADSL modem kurumlarına benzermi?çok fazla teferruat varmıdır?
yardımcı olursanız çok sevinirim!
ürünü incelemeniz için site adresi vermemin sakıncası yoktur umarım:)
ürün (http://www.elkotek.com.tr/page.asp?PageID=140)
Hayır FXO portuna normal telefon bağlayabilirsiniz , bu cihaz anladığım kadarıyla şu şekilde çalışıyor , mesela 3 tane lokasyonunuz var farklı şehirlerde , 3 tane bundan alıp , internet bağlantınız üzerinden ücretsiz telefon görüşmesi yapabiliyorsunuz , bir başka deyişle analog sesi voip e çeviriyor... kurulum için bişey diyemiyeceğim pek karşılaşılan bir gateway değil satın alacağınız yerden teknik destek alın burdaki arkadaşların yardımcı olacağını sanmıyorum
ek bilgi olarak;
Cisco IOS 12.4(20)T versiyonu ile FXO portları üzerinden gelen çağrılarda arayan numara bilgisinin görünmesi, MGCP kullanımı ile birlikte sağlanabilir hale getirilmiştir.
Orhan ERGUN
04-28-2009, 09:02
Merhaba,
Fxo analog porttur. Ip telefon bağlamıyorsunuz.
Ayrıca normal telefonda bağlamıyorsunuz.
Uzerine canlı hattı bağlayabilirsiniz yada santralin dahili hattını burda sonlandırabilirsiniz.
Kolay Gelsin.
ercanusa
04-28-2009, 09:12
Voice ile ilgili tecrübem olmamakla birlikte ,okuduğum dökümanlardan anladığım;
ip telefonu ip den anlar ve ethernet ile çalışır,rj45 ile ethernetden bağlanırlar.Fakat analog telefonlar rj11 le bağlanılır ve fxo portuna değil fxs portuna bağlanır.fxo portuna telekomdan gelen hat bağlanır,pbx ve pstn santraller.
Çünkü fxs portları çevir sesi üretebildiği için analog telefondan aldığı sinyal ile aramayı gerçekleştirebilir.fxo portları ise çevir sesi üretemez çevir sesini karşılar yani telkomdan gelen sinyali karşılar.
xtremend33
04-28-2009, 09:42
Voice ile ilgili tecrübem olmamakla birlikte ,okuduğum dökümanlardan anladığım;
ip telefonu ip den anlar ve ethernet ile çalışır,rj45 ile ethernetden bağlanırlar.Fakat analog telefonlar rj11 le bağlanılır ve fxo portuna değil fxs portuna bağlanır.fxo portuna telekomdan gelen hat bağlanır,pbx ve pstn santraller.
Çünkü fxs portları çevir sesi üretebildiği için analog telefondan aldığı sinyal ile aramayı gerçekleştirebilir.fxo portları ise çevir sesi üretemez çevir sesini karşılar yani telkomdan gelen sinyali karşılar.
Yardımlarınız için teşekkür ederim!
yalnız bir sorum olacak sanıırm bu bağlantı anladığım kadarıyla şöyle!
telekomdan gelen hattı cihazın 1 fxo protuna bağladıktan sonra bağladıktan sonra ;başka bir fxo portundanda şirket içerisindeki santralle bağlantı kuracağım değilmi?veya ne bilim bu iş için splitter türü bir ayraca mı ihtiyacım var?
ercanusa
04-28-2009, 11:02
Evet aynen dediğin gibi,telekomdan gelen hattı fxo portuna takıyorsun,başka bir fxo portunada şirketteki santrali bağlarsın.İlk mesajımda da dediğim gibi herhangi bir tecrübem yok bu konuda tamamen teorik olarak öğrendiklerim bu şekilde.Umarım yardımcı olur..
xtremend33
04-28-2009, 11:36
Çok teşekkür ederim arkadaşlar!!
Bir sorum daha olacak yardımcı olacak bir arkadaş varmı acaba!
Tamam ben bir fxo portundan tt den gelen hattı taktım diğer bir fxo portundanda şirket içerisindeki santrala gittim!
Anladığım kadarıyla konfigurasyon konusunda yapmam gerekenler çok fazla değil çünki sip server kurmayacagım!point to point olacak!
ancak şirket içerisinde 5 10 telefonum varsa bunlar için ayrı bir configurasyona ihtiyacım var anlaşılan!değilmi?Unit Manager client türü bir programdan yardımmı almam gerekecek?
yoksa cihaz içerisinde yaptıgım configurasyon yeterli olacakmı?çünki bence point to point kurulumda böyle bir şeye ihityaç yokmuş gibi geliyor!
Eğer PBX sisteminiz aktif bir şekilde çalışıyorsa .Sizin burda yapmanız gerekenler;
Santralden gelen çağrıyı telekoma default olarak göndermek. Ve Turk Telekomdan gelen çağrılarıda PBX santralinize göndermek.
Burda açıklanması gerekenler var bunları açıklarmısınız;
1) Santraliniz aktif bir şekilde çalışıyormu?
2) Belirtmiş olduğunuz Gateway sadece telekom hattınamı bağlı?
xtremend33
04-28-2009, 13:33
KAYA kardeş biraz yardımcı olursan çok mutlu oluurm ben size biraz açıklayayım olayı!
bende bir gateway cihazı var şirkete kuracam bana configurasyon hakkında yardım edeceler ama benim işi yapma amacık öncelikle öğrenmek öğrenciyim ve ögrenemim büyük faydası olacagını düşünüyorum bu yüzden yapmak istiyorum!
şirket içerisinde kurulu bir santral var!
gateway cihazım daha yerleştirilmiş değil!
öncelikle yerleştirecem sonra ist ile iletişime kurulacak olan şirkette de bu cihaz kurulu zaten ve ordakiler bana configurasyonunda yardım edecekler!
yurt dışındayım aslında bu şirkette sadece kücük teknik bakım veya yardımda bulunuyorum bil müh okuyorum ccna eğitimi aldım ancak voip konusu bana çok yabancı!!aslında yapmayacağımı bilsem ben yapamam diyecem ama dedim ya öğrenmek istiyorum!hem bu şekilde gerçek bir cihazın başında olarak öğrenmek mükemmel olacak!
2) Belirtmiş olduğunuz Gateway sadece telekom hattınamı bağlı?
henüz bağlı değil ancak anladığım bu; santrale gelen ana hat telefon kablosunu cihazın FXO portuna bağlıyacağım(4 fxo portu var cihazda)başka bir fxo portundan da santrale gideceğim! doğal olarak lan portuda modeme bağlı olacak!
ve sonrası...
configurasyonu yazarakmı yoqsa explorer deki görsel sayfasındanmı yapacam?
sip serveri araştırdım biraz bu konu beni aşar eminim ama point to point olayı için fazla teferruat göremedim!sanki modem configurasyonunu biraz aşmış gibi ama yapılamıyacag iş değil sanırım!ki zaten yardım da alacağım yapamadıgım anda!ama önce bana satralle bağlantı olayı lazım!ön bilgi yani!!kaba taslak ne nerden geliyor nerden gidiyor anladıktan sonra sistemi anlarım ve ona göre davrana bilirim!bu yüzden soruyorum!yalnız şunun anlaşılmasını istemiyorum;burdan aldığım yardımlarla yapacağım işten alacağım para pek önemli değil(aslında önemli öğr her zaman açtır:) ) amac işi yerinde öğrenmek bu yüzden yardımlarınıza ihtiyacım var!
(bide arkadaşlar modem ile gateway cihazı arasında cross kablosu kullanıyoruz değilmi?)
teşekkürler!
mediatrix marka cihazlar kendilerine ait bağlantı yazılımıyla connect olunarak configure edilirler.bunun dışında interface içinde sip ve h323 seçenekleri mevcuttur.100 150 tane kurdum configurasyon için en fazla 4-5 sekmenin değiştirilmesi yeterlidir.Takıldığın yerde menü ismi ver yardımcı olalım.
Bunun dışında fxo kullanma sebebin bir carrier üzerinden origination yapmak için düşünülüyorsa sip server neden ?
Merhaba,
Öncelikle öğrenci olman münasebetiyle kardeş diye hitap edecek kadar küçük olduğumu sanmıyorum :)
Şimdi senin yapacağım şu;
--PBX sistemden gelen hattı bir fxo portuna takıcaksın
--PSTN sağlayıcından gelen hattı(Telekom dan gelen hat diyelim) başka bir fxo hattına takıcaksın.
--eğer WAN bağlantın varise onuda gatewayin ethernet portuna bağlayacaksın.
Daha sonra (cihazın config kısmı olduğunu sanmıyorum) web arayüzünden şurdan gelen çağrıyı şuraya yada şu numaraya gelen çağrıyı şuraya(pbx örn) gönder şeklinde tanımlar gidereceksin.( cisco ürünlerde bu işlem dial peer olarak tanımlanıyor. Cihazını bilmediğim için bişey söyleyemiyeceğim mallesef)
Kabaca fiziksel ve konfigürasyonun böyle olacak.
vBulletin v4.0.0, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.